Hlavní obsah

Výhledy, ze kterých se tají dech: Podívejte se na skleněný chodník nebo k Božímu oknu

Místa vysoko nad okolním terénem, ze kterých je báječný výhled, fascinují odnepaměti. Pokochat se krajinou, se zatajeným dechem se naklonit a zahledět se do hlubiny… Podívejte se s námi na ty nejfantastičtější vyhlídky planety – projděte se po unikátním skleněném chodníku stovky metrů nad zemí nebo se vykloňte z Božího okna, které si zahrálo i ve slavném filmu.

Foto: Zhangzhugang (Wikimedia Commons)

Vypadá to, že svatostánek stojí jen na chatrných dřevěných nohách. Ve skutečnosti jej podpírají hlavně plošiny zapuštěné ve skále.

Článek

Jako země rozhleden je velmi často označováno právě Česko. Staveb, na které lidé šplhají, aby si krajinu pod sebou prohlédli pěkně z výšky, je v Česku více než tři sta. Při vší úctě ale jen minimum z nich nabízí takový zážitek, na který byste vzpomínali i po letech… Podívejte se tedy na ty, které opravdu berou dech!

Vykloňte se z Božího okna!

Tak jako se hobit Frodo ze ságy Pán prstenů snaží zbavit nebezpečného prstenu, který nosí jen zkázu, tak se ve filmu Bohové musejí být šílení pokoušel jihoafrický domorodec Xixao sprovodit ze světa láhev od Coca Coly. Neměl sice k dispozici legendární Mordor, ale jih Afriky skrývá něco podobného.

Jde o vyhlídku na okraji Blyde Canyonu zvanou Boží okno. Najdete ji v provincii Mpumalanga, a pokud jdete kolem, rozhodně ji nepřehlédnete. Tyčí se totiž do výše 700 metrů nad zemský povrch. Při pohledu z ní máte celé okolí jako na dlani.

Foto: ESO travel

Pohled na Blyde Canyon v Jižní Africe.

Projděte se po skleněném chodníku nad kaňonem

Začali jsme u přírodních vyhlídek a u nich ještě chvíli zůstaneme, konkrétně u té nejznámější – u Velkého kaňonu v americké Arizoně. Vyhloubila ho řeka Colorado. Ale ne všechno, co je v této legendární přírodní památce k vidění, je dílem přírodních jevů a zákonů.

Správa národního parku Grand Canyon se sice snaží vše udržet v neporušeném stavu, aby turisté viděli kaňon v jeho celé kráse, nicméně část oblasti patří indiánům, kteří se snaží co nejvíce na Velkém kaňonu vydělat, a tak před několika lety nechali vystavět nad propastí skleněný chodník. Návštěvníci, kteří netrpí závratěmi, se tak mohou při procházení dívat z bezpečí až na dno, aniž by jim cokoliv překáželo.

Foto: ESO travel

Není největší, v Austrálii a Asii najdeme ještě dva rozlehlejší kaňony. Ty ovšem zdaleka nedosahují popularity Grand Canyonu.

Výhled z Empire State Building nestíní vzducholodě

V Severní Americe zůstaneme, ovšem z přírody plné vzduchu nezatíženého exhalacemi se přesuneme přímo do centra přelidněného New Yorku, a to na Manhattan. Najdeme tam další dech beroucí vyhlídku, která se nachází ve vrchních patrech Empire State Building, v letech 1931–1973 nejvyšší budovy světa.

Tato slavná budova nebyla ovšem stavěna jen proto, aby se stala nejvyšší stavbou světa, měla najít uplatnění jako sídlo mnoha významných firem. Kvůli vysokému nájmu v jednom z nejdražších míst na světě se to však dlouho nedařilo. Na Empire State Building původně mělo být umístěno i parkoviště vzducholodí. Ostrá špice na vrcholu ale naznačuje, že od tohoto záměru se upustilo ještě před započetím stavby.

Foto: ZeroOne (Flickr)

Je to opravdu nádherná vyhlídka, říká si asi holub na Empire State Building. Spíše ale jen čeká, který z davu turistů mířících na střechu Manhattanu ho nakrmí.

Jak vypadá výhled z nejvyšší budovy světa?

Obří mrakodrapy neopustíme, dáme se teď do toho úplně nejvyššího. Je jím Burdž Chalífa v Dubaji ve Spojených arabských emirátech a kromě primátu největší budovy světa se může pochlubit řadou dalších. Má největší počet podlaží na světě, a to 163. V tom s číslem 144 sídlí nad povrchem nejvýše položený night club na světě, hosté si ovšem pochvalují také výhled z restaurace ve 122. patře. Musí být zážitek jíst kachnu, když kolem vás může klidně proletět.

Útroby výtvoru chicagských architektů a jihokorejské stavební firmy ukrývají ještě mnoho zajímavostí, kupříkladu vysoko položené ústrojí výtahu, které kabiny vytahuje na trase dlouhé přes 500 metrů. Delší cestu vertikálním směrem výtahy nikde jinde na Zemi nevykonávají.

Foto: ESO travel

Pro Čínu jsou závody o nejvyšší stavby a rozhledny velmi prestižní, proto si Šanghaj před několika lety připsala jedno z těchto prvenství.

Skleněný pokoj v Šanghaji
Rozhledny ve volné přírodě jsou často stavby sloužící jen pro pobavení turistů, ty městské většinou okupují nějakou část budovy vystavěné ze zcela jiných důvodů. Tak je tomu i v případě jedné z nejvyšších rozhleden světa v čínské Šanghaji. Sídlí v prostoru mezi 94. a 100. podlažím šesté nejvyšší budovy světa – Šanghajského obchodního centra – přesně 492 metrů nad chodníkem. Observatoř obsahuje místnost se skleněnými stěnami i podlahou, takže se cítíte, podobně jako na chodníku nad Grand Canyonem, jako kdybyste se vznášeli nad nedozírnými hloubkami. Do reality vás vrací kolem pobíhající číšníci v rukavičkách nebo třeba živá kapela.

Parádní výhled nabízí i chrám ve skále

Říkáte si asi, že zařazovat Velkou čínskou zeď mezi místa s nejlepší vyhlídkou do okolí je trochu nadsazené, vždyť zeď má výšku jen v řádech metrů. To sice ano, ale v oblasti Mi-jün na severu pekingské aglomerace šplhá legendární stavba po kopcích a třeba v okolí městečka Gubeikou se tyčí vysoko nad údolím, až se tají dech.

Foto: ESO travel

Velká čínská zeď je jednou z největších atrakcí Číny.

Podobně netradiční vyhlídka nejen dolů, ale také z údolí na onen vyhlídkový bod se nachází na dalším netradičním místě Číny u visutého chrámu Xuankong. Vyhlídka z něj je nádherná, ale pohled zespoda je vpravdě těžko uvěřitelný.

Chrám totiž dávní stavitelé před stovkami let zapustili do skály. Ačkoliv značnou část stavebního materiálu tvoří dřevo, dochoval se do současnosti ve velmi dobré kondici. Skála ho totiž výborně chrání jak před sluncem, tak před deštěm. Časopis Time budovu sloužící hned třem náboženským směrům zařadil v roce 2010 mezi deset nejnebezpečnějších staveb světa.

Jestliže  nemáte z oken takovou vyhlídku, nezoufejte. Můžete za pohádkovými lokalitami vyjet, nalepit si na zeď tapetu s exotickou krajinou – nebo se alespoň hluboce zasnít nad glóbusem.

Inzertní sdělení: Vydejte se k nejkrásnějším vyhlídkám!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Využijte skvělou last minute nabídku a vydejte se za poznáním západu Spojených států! Květnové termíny jsou ještě k mání - a navíc za super cenu!

Historické památky Xi’anu a Pekingu, přírodní divy Guilinu, moderní tváře Šanghaje a Hongkongu. Maximum Číny bez potíží zvládnuté za pouhé dva týdny.

Poznejte ta nejkrásnější místa v Bangkoku a pak si užijte odpočinek na plážích letoviska Pattaya. Výběr hotelu necháme na vás - a že je z čeho vybírat!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o největších diamantových dolech, o lese sebevrahů nebo o Ďábelských ostrovech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Chtěli byste poznat některou z vyhlídek z článku?
Ano!
79,7 %
Už jsem tam byl(a).
11 %
Ne, bohatě stačí Macocha.
2,7 %
Ne, bylo by mi špatně.
6,6 %
Celkem hlasovalo 590 čtenářů.

One World Trade Center – nová chlouba Manhattanu

Amerika má od letošního roku novou nejvyšší budovu. Je jí 1World Trade Center, která vyrostla na místě tragicky padlých Dvojčat. Změny na čele žebříčku nejvyšších budov se země dočkala po 40 letech. V roce 1973 totiž vyrostla v Chicagu Sears Tower, nyní známá jako Willis Tower.

Nové obchodní centrum v New Yorku není fakticky o moc větší, více než 120 metrů totiž měří jeho špička. Ta se v posledních letech stala hitem výškových závodů a nejeden mrakodrap dosahuje rekordní velikosti jen díky ní. Do této skupiny patří i valná většina nejvyšších budov světa.

Mezi nejvyšší stavby světa nepatří jen mrakodrapy, ačkoliv ty v posledním době dominují. Impozantní rozměry mají také hráze přehrad nebo věže vysílačů. Kovová konstrukce stožáru varšavského rozhlasového vysílače dlouhá léta patřila k nejvyšším stavebním dílům planety.

Nejvyšší budovy světa ke 14. 9. 2013:

1. Burdž Chalífa (Dubaj), 828 m.

1. Burdž Chalífa (Dubaj), 828 m. 2. Shanghai Tower (Šanghaj), 632 m.

1. Burdž Chalífa (Dubaj), 828 m. 2. Shanghai Tower (Šanghaj), 632 m. 3. Makkah Royal Clock Tower Hotel (Mekka), 601 m.

1. Burdž Chalífa (Dubaj), 828 m. 2. Shanghai Tower (Šanghaj), 632 m. 3. Makkah Royal Clock Tower Hotel (Mekka), 601 m. 4. One World Trade Center (New York), 451 m.

1. Burdž Chalífa (Dubaj), 828 m. 2. Shanghai Tower (Šanghaj), 632 m. 3. Makkah Royal Clock Tower Hotel (Mekka), 601 m. 4. One World Trade Center (New York), 451 m. 5. Taipei 101 (Taiwan), 509 m.

1. Burdž Chalífa (Dubaj), 828 m. 2. Shanghai Tower (Šanghaj), 632 m. 3. Makkah Royal Clock Tower Hotel (Mekka), 601 m. 4. One World Trade Center (New York), 451 m. 5. Taipei 101 (Taiwan), 509 m. 6. Shanghai World Finnancial Center (Šanghai), 492 m.

1. Burdž Chalífa (Dubaj), 828 m. 2. Shanghai Tower (Šanghaj), 632 m. 3. Makkah Royal Clock Tower Hotel (Mekka), 601 m. 4. One World Trade Center (New York), 451 m. 5. Taipei 101 (Taiwan), 509 m. 6. Shanghai World Finnancial Center (Šanghai), 492 m. 7. International Commerce Center (Hongkong), 484 m.

8. Petronas Tower (Kuala Lumpur), 452 m.

11. Willis Tower (Chicago), 442 m.

11. Willis Tower (Chicago), 442 m. 24. Empire State Building (New York), 381 m – v letech 1931 – 1973 nejvyšší na světě.

41. Mercury City Tower (Moskva), 339 m – nejvyšší v Evropě.

O New Yorku, jeho architektuře a přírodě se dočtete více třeba na serveru amerika.cz. Věděli jste například, že ve slavném Central Parku mají zoologickou zahradu?

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám