Hlavní obsah

Kde je ráj milovníků vína? V Austrálii i za Kavkazem, kde lisovali už před 6000 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunce pálí, únava z cesty přichází a i když si celý den na dovolené hodně užíváme, rádi bychom se na chvíli zchladili. Zapadnout do příjemného vinného sklípku je fantastický nápad! Vydejte se na cestu za lahodným mokem z hroznů a objevte skutečné světové skvosty. Vinice totiž nekončí na Moravě!

Foto: bigstock.com

Austrálie, Arménie a Argentina – silná trojka v produkci světově oblíbeného vína.

Článek

Také milujete jeho rozmanité barvy a chutě, které si pohrávají s vašimi chuťovými buňkami? Vynikající víno vás může vytáhnout do spousty lokalit ve světě, ale za tím nejlepším se vydejte na tři místa – do Austrálie, do Argentiny a za Kavkaz. Nebo alespoň do jedné z těchto lokalit pyšnících se světově obdivovanými vinicemi.

Sazenice vína dorazily do Austrálie v balíčku

Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir… Přesně to by mohla být synonyma jižní Austrálie, oblasti poblíž Sydney, Melbourne, Canberry či Perthu. Na hornatém a přímořském jihu se pěstují snad největší světové lahůdky, a to i přesto, že je jinak Austrálie jedním z nejsušších území na planetě.

Foto: bigstock.com

Není nad to zalézt si během parného dne do příjemného sklípku a osvěžit se vínem.

Kromě těchto hvězd mezi víny se v Austrálii pěstuje také oblíbená lokální odrůda Shiraz, která nejednoho ochutnavače přímo uchvátí chutí borůvek, švestek a třešní. Naprosto nezbytné je při toulkách Austrálií ochutnat jedinou původní odrůdu – Tarrango. Z něj vznikají úžasně lehká vína.

Foto: bigstock.com

Zatím zelené štěstí, z něhož se později vyklube lahodné víno.

Zmíněné velké hvězdy světa vína sem totiž během 18. století, kdy se začala psát historie australského vinařství, dovezli kolonizátoři z Evropy. První vinice díky nim vznikla poblíž Sydney, na jedné z místních farem.

Pro rozkvět tohoto labužnického odvětví sehrál významnou roli cestovatel James Busby, který ve 30. letech 19. století procestoval vinařské oblasti ve Španělsku a Francii a sazenice rozmanitých odrůd poslal do Austrálie.

Přečtěte si i o jiných nádherných místech:

Ta má dnes ohromné množství vinic. Nejznámější a nejpopulárnější je Barrosa, jež dává červené i bílé víno. To druhé se vyznačuje svou plností a delikátností a jeho ochutnání rozhodně stojí za hřích!

Nejstarší lisovna vína na světě? Vědci ji našli v Arménii

Nedaleko hranic Arménie, v Turecku, se tyčí hora Ararat, která všem jistě aspoň trochu utkvěla v paměti díky známé písničce, v níž se Noemova archa „plaví k Araratu na sever“. Údajně to byl právě Noe, kdo tu po vylodění vytvořil vinice, první na světě.

Doménou Arménie je produkce vína z tradičních místních odrůd a také ovocných vín, která jsou silnější, než by od nich neznalý turista čekal. V současné době se zdejší vinaři věnují výsadbě ušlechtilých odrůd, takže je stále na co se těšit.

Z bílých odrůd jsou v Arménii i v zahraničí známé Chardonnay, Kangun nebo Rkatsiteli, z modrých potom Areni Noir, Petit Verdot či Montepulciano.

Proč se krouží se sklenkou vína
Při pohledu na znalce nebo na filmové hrdiny kroužící sklenkou vína před ochutnáním vás jistě napadla otázka, proč to dělají. Díky tomuto zakroužení se do vína dostane více kyslíku, který následně umožní lepší uvolňování specifické vůně tohoto nápoje.

Naprosto přelomové bylo pro všechny obdivovatele vína zjištění archeologů, že poblíž arménsko-íránské hranice bývala kdysi lisovna. A ne jen tak ledajaká – přišlo se totiž na to, že je pravděpodobně šest tisíc let stará, což ji činí nejstarší lisovnou na celém světě. Jako lis tehdy sloužila mělká hliněná nádoba s průměrem jednoho metru a lisování probíhalo obyčejným šlapáním nohou.

Foto: bigstock.com

Arménie je krásná země s úchvatnou přírodou a kulturou. A samozřejmě s božským vínem!

Víno však není jedinou arménskou poživatinou, která se těší velké oblibě. Další je totiž typická arménská brandy nazývaná Ararat. V roce 1887 byla v Jerevanu založena destilérka, kterou si může turista důkladně projít i s výkladem o tom, jak se brandy podává a konzumuje. A protože Ararat získal spoustu ocenění za svou chuť a konzistenci, měl by mu chvilku věnovat každý, kdo má k tomuto nápoji alespoň trošku blízko.

Foto: bigstock.com

Budova v Jerevanu, v níž se vyrábí arménská brandy.

Víno ukryté za Andami

Celosvětově populární vinice se nacházejí také v překrásné Argentině. I kdyby nic, tak víno nás s ní pojí, stejně jako všechny ostatní národy, které k němu mají přístup. Kromě hor, tropických pralesů a velkých jezer se Argentina pyšní i lahodnými víny, která stojí za ochutnávku.

Asi 75 % zdejšího vína roste v provincii Mendoza a v jejím okolí. Tady to leckomu opravdu připomene ráj – vinice lemovaná údolími i skutečně majestátními Andami, to je pohled, který se vám jinde na světě nenaskytne.

Foto: bigstock.com

Na vinice kontrastující s ohromnými rozměry And je skutečně ohromující pohled.

Díky levné pracovní síle se víno sklízí ručně, s nedostatkem srážek si tu vinaři z nadnárodních korporací poradili kvalitním zavlažováním vodou z andských ledovců. Zpravidla skromněji (ne však hůře) se o víno starají rodinné firmy, které velmi dbají na kvalitu vína. U nás se takové víno dá sehnat zhruba za 300 Kč a ta euforie, kterou prožijí vaše chuťové buňky, stojí za to.

Mezi ty nejrozšířenější vína patří Bonardu, Semillon či Malbec. Často se jedná o tmavě červená sytá vína.

Inzertní sdělení: Vypravte se na krásná místa (nejen) za vínem!

Poznejte krásy úchvatné Gruzie a Arménie i s lahodnými nápoji, které k ní patří – s brandy a vínem, jež se těší oblibě po celém světě. Nad suvenýry z cest tentokrát nebudete dlouze přemýšlet a zážitky na sebe také nenechají dlouho čekat!

Podívejte se do charismatické Jižní Ameriky, navštivte Uruguay, Chile a Argentinu, ochutnejte vynikající víno ze zdejších velkých i malých rodinných vinic a buďte zase o něco zkušenější. Nenechte si tyto nezapomenutelné zážitky uniknout!

Vyberte si z nabídky last minute zájezdů do celého světa. Připravila je pro vás cestovní kancelář ESO travel, specialista na cestování za exotikou.

Čtěte dále

Přečtěte si také o tajemném kraji, z něhož ční sopka Bromo, zjistěte, jak se mění Kuba, a podívejte se na záhadný Velikonoční ostrov. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Související články

Nejdelší pláž světa má přes 240 km

Představte si, že mezi Prahou a Olomoucí je jedna dlouhá písečná pláž. Právě tak je dlouhé pobřeží Praia do Cassino v Brazílii. U bangladéšského Cox's Bazar...

Výběr článků

Načítám