Hlavní obsah

Nejoriginálnější hotelové pokoje: Jaké je spát v pokoji z ledu nebo z čokolády?

Postel z čokolády, nábytek a obložení ze stejného materiálu – už jste někdy spali v takové místnosti? Nebo byste si raději ustlali na dně moře mezi rybami či v mase ledu? Strčila vám někdy hlavu do pokoje žirafa? Netradiční pokoje najdeme po celém světě. Projdeme si takové, které se něčím výrazně odlišují od všedního ubytování.

Foto: ESO travel

Také 828 metrů vysoká megastavba Burdž Chalífa v Dubaji ukrývá hotel s originálními pokoji – Armani Hotel.

Článek

Nejdříve se vypravíme do města, kde zázraky nejsou žádným zázrakem, obrovité luxusní a netradiční budovy tu rostou pravidelně každý rok. Jde o Dubaj ve Spojených arabských emirátech.

Dubaj: Máte sako od Armaniho? A už jste byli v jeho hotelu?

Giorgio Armani patří k největším postavám světové módy, proslavil se především tou pánskou. Věnoval se ale i mnoha jiným jejím odvětvím, a tak není divu, že si zkusil také navrhování image a designových záležitostí hotelu.

„Jeho“ hotel se jmenuje Armani Hotel, jak také jinak, že? Sídlí v jedenácti patrech dubajského mrakodrapu Burdž Chalífa. Najdeme v něm pochopitelně butiky s oděvy, které navrhoval. Jeho stopy ale nesou i hotelové pokoje navržené ve stylu strohé, ale přepychové elegance. Jasný Armaniho rukopis má především nábytek ve 160 pokojích. Tady se hosté opravdu cítí jako v hodně luxusním snu.

Foto: ESO travel

Posezení v prostorách hotelu Armani. Ještě pohodlnější je to na pláži Jumeriah, kam hotel zajišťuje dopravu.

Jukkasjärvi: Z jiskry vzejde plamen i na ledu

Jestliže dubajský hotel vyniká pohodlím a elegancí, v největším ledovém hotelu na světě u švédského Juskkajärvi to tak pohodové není. Lůžka a křesla by rozhodně mohla být o něco pohodlnější, ale tady se hledí především na originalitu.

Jaké jsou vlastně pokoje? Každý rok jiné, protože hotel se kvůli tání ledu buduje rok co rok znova. Hotel přijímá hosty od prosince do dubna, nyní je ubytovává na pokoje zabezpečené proti požáru. Že se vám to u pokojů vybudovaných ze sněhu a ledu zdá jako vtip? Kdepak, podle švédských úřadů by polštáře, sobí kůže na lůžkách a spacáky mohly vzplanout, a tak hotel musel místnosti vybavit protipožárním vybavením.

Foto: Laplandish (Wikimedia Commons)

Lože jako pro Sněhurku v hotelu, který vždy v létě roztaje. Pojišťovna každoroční roztátí budovy nehradí.

Paříž: Pokoj, který můžete sníst

Když už jsme v bizarních evropských hotelech, podíváme se do Francie. Tam vznikl pokoj celý z čokolády. Představte si sto tisíc tabulek kakaové pochoutky. Právě takové množství čokolády bylo potřeba k výstavbě. Dovedeme si živě představit, jak asi mohlo vypadat budování: „Pane mistr, támhle to o půl metru nesedí, já to sním!“

To už ale příliš popouštíme uzdu mlsné fantazii. Vraťme se k faktům. Pokoj navrhl slavný módní guru Karl Lagerfeld. Ano, ten, který před lety pro svět objevil topmodelku Claudii Schifferovou. Nejde ovšem o pokus přilákat do hotelu milovníky sladkostí, ale o součást reklamní kampaně na čokoládové nanuky.

Spát na nádraží není zadarmo

Myslíte si, že v nějakém výčtu světových podivností může chybět USA? Správně, nemůže. Podíváme se na dva netradiční hotelové pokoje ve Spojených státech:

  • Hotel Crowne Plaza v Indianapolis – spát na nádraží tady není jen záležitostí bezdomovců, přímo v areálu se nachází hotel v typickém nádražním stylu, za nejoriginálnější pokoje se dají označit kupé v odstavených lůžkových vozech.
  • Queen Mary v Kalifornii – legendární loď začala brázdit mořské vlny už v meziválečném období, vykonala přes 1000 plaveb po Atlantiku, posloužila americké armádě a nakonec se proměnila v hotel na vodě.

Nairobi: Ubytování se žirafou v ceně

Pojídat stěny hotelů a kempů v národních parcích na východě Afriky nemusí být tak příjemné jako v Paříži, ačkoliv často sestávají z přírodních materiálů. To je mnohdy případ ubytování typu „lodge“, které nabízí možnost strávit noc uprostřed africké divočiny, třeba tak jako v keňském resortu Loisaba Wilderness. Lze tu přespat v „hvězdném lůžku“ s výhledem na noční oblohu. Postel je na vyvýšeném místě v bezpečí za zdmi hotelu. Romantika tu teče proudem.

Blízko k přírodě mají i v keňském hlavním městě Nairobi. V tamní žirafí usedlosti Giraffe Manor mají i část, v níž se mohou ubytovat turisté a žít mezi dlouhokrkými stvořeními. Obyvatelé Karen Blixen, jednoho z tamních pokojů, tak mohou vidět, jak se žirafy Rothschildovy procházejí  okolo. Není neobvyklé, že protahují krk skrze otevřená okna a pochutnávají si na ovoci v miskách na stolech na chodbách ubytovacího zařízení.

Foto: Anja Osenberg (Pixabay.com)

Při cestě do Afriky se dají spatřit i trochu divočejší sestřenky českých koček.

Fidži: Klesnete až na dno

Na Poseidon Mystery Island také lze bydlet „mezi zvířaty“, ovšem trochu jinak. Pokoj má podobu skleněné kopule na dně moře. Hosté spí prakticky mezi rybami. V místnosti je sice televize, ale při tak unikátním výhledu do hlubin mořského života snad ani není potřeba ji zapínat. Mimochodem „unikátní“ je i cena – za noc se zde platí třicet tisíc dolarů.

Foto: Alexey Potov (Wikimedia Commons)

Pod vodou se dá i v klidu najíst, tak jako v této restauraci Ithaa na Maledivách.

Maledivy: Už i ráj má rychlé připojení

Ve výčtu nesmí chybět ani maledivský hotel Gili Lankanfushi zejména proto, že se v lednu stal nejoblíbenějším hotelem turistů za rok 2014. Zvolili ho uživatelé populárního cestovatelského webu Tripadvisor.com.

Jak už to tak na Maledivách bývá, nejde vlastně o klasický hotel, ale o resort nabízející ubytování v různých typech vilek stojících v mělké vodě na atolu. Vedení hotelu v propagačních materiálech uvádí, že je ve všech vilách k dispozici připojení přes wi-fi, „pokud ho tedy vážně potřebujete“. V pokoji obklopeném průzračnou vodou, s výhledem na břehy s palmami, na širé moře, izolovaném od rušných velkoměst a každodenního shonu si totiž na nějaký internet možná ani nevzpomenete.

Foto: ESO travel

Maledivské atoly patří k nejromantičtějším místům planety.

Byla by škoda se odpoutávat od krásy kolem koukáním do displeje počítače nebo telefonu. Ale byla by také škoda se nepochlubit „selfie“ fotkou „já a Maledivy“, takže vězte, že i v moři můžete surfovat nejen na prkně, ale i po internetu.

Šílených hotelových pokojů je spousta. V Kostarice můžete bydlet třeba ve vnitřku letadla. Není však třeba platit horentní sumy za originální nocleh. V těchto nádherných lokalitách lze pořídit neméně luxusní pobyt za nižší cenu sraženou dále třeba využitím nabídky last minute.

Inzertní sdělení: Vydejte se do světa za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do celého světa:

Ubytujte se v nejvyšší budově světa a užijte si luxus boutique hotelu, který navrhoval sám Giorgio Armani. K dispozici sedm restaurací, dva bary, venkovní bazén, luxusní lázně Armani Spa, masáže i noční klub.

Zažijte pohodu na slunečných kalifornských plážích, pozlátko Hollywoodu nebo relaxujte mezi tisíciletými stromy NP Sequoia. Cesta po západu USA nabízí od všeho trochu. Třeba i Grand Canyon, město hříchu Las Vegas nebo ikonické pohledy na pobřeží Big Sur.

Čtěte dále:

Přečtěte si o „Jágrově“ Pittsburghu, dále o ohromujícím paláci Potála nebo také o šikmých ulicích v San Francisku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik hvězd měl nejluxusnější hotel, v němž jste přespali?
5
69,2 %
4
12,8 %
3
2,6 %
méně než 3
2,6 %
žádnou a byl to stan
12,8 %
Celkem hlasovalo 39 čtenářů.

Top hotely v Dubaji

Město zázraků vyrostlo na vyprahlé poušti a neustále něčím udivuje. V novém tisíciletí v něm vyrostla celá řada mrakodrapů a umělých ostrovů, z metra se stala moderní luxusní dráha. A pochopitelně zde najdeme také několik originálních hotelů. Ten, který navrhl Giorgio Armani, už známe z článku. Nyní se podíváme na několik dalších:

Burdž al Arab

Ikonická plachetnice stojí v Dubaji od roku 1999. Stavba jednoho z nejvyšších hotelů světa zabrala jen pět let. Pracuje zde personál z desítek různých zemí světa, nejdražším pokojem je královské apartmá – za noc v něm zaplatí host v přepočtu přes tři sta tisíc korun.

Často se o něm píše jako o sedmihvězdičkovém hotelu, nicméně toto hodnocení vlastně ani neexistuje. Použila jej nadšená novinářka v jedné z prvních vydaných recenzí a ostatní  jej od ní přejímají.

Anantara

Další z řady pětihvězdičkových hotelů se nachází na jednom z umělých ostrovů u pobřeží. Tento má tvar palmy.

Jumeirah Beach

Je to kýč, nebo odvážný moderní architektonický počin? Kontroverzní stavba na sebe poutá velkou pozornost. Najdeme ji přímo na pláži, takže většina pokojů má výhled na moře.

Atlantis the Palm

Mezi pětihvězdičkovou elitou na březích Dubaje patří k nejluxusnějším. Hosté si zde užívají soukromé pláže z obou szran hotelu, více než 1500 pokojů, lagunu, v níž se prohání na 65 tisíc ryb, velké akvárium nebo delfíní záliv.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám