Hlavní obsah

„Jágrův” Pittsburgh: Poznejte filmové město se stovkami romantických mostů

Neuvěřitelných 700 schodišť přes kopce ve městě a inspektor schodů, 450 mostů přes řeky, nadprůměrně velká skupina českých studentů nebo kluby, které se zapsaly do dějin sportu. To je jenom pár míst a zajímavostí, na které lze v tomto kouzelném městě se specifickou architekturou narazit. Jak tedy vypadá Pittsburgh, rodiště Andyho Warhola?

Foto: Ronald C. Yochum Jr. (Wikimedia Commons)

V Pittsburghu mají spoustu kopců, z nichž je takovýto výhled.

Článek

Dokážete z přečtených novin složit lodičku? Pokud byste někdy chtěli navštívit Pittsburgh, tohle umění se vám dozajista bude hodit. Město je totiž protkáno různými řekami, kanály a říčkami, takže na nějakou tu vodu zde narazíte poměrně často.

Podivnosti a prvenství Pittsburghu

  • V Pittsburghu údajně vznikly emotikony neboli „smajlíci“. První byl odeslán z počítače Carnegie Mellon University.
  • Do města se rádi vracejí filmaři, točili tu například snímky „Temný rytíř povstal“ nebo „Mlčení jehňátek“.
  • Na začátku dvacátých let dvacátého století se tu poprvé v historii hrála hra bingo.
  • Pokud v Pittsburghu uvidíte na kraji silnice židli, nedivte se. Někteří místní si tímto způsobem ochraňují místo, kde obvykle parkují.
  • Vznikla zde i světoznámá firma vyrábějící kečupy – Heinz Company.
  • Rozumět obyvatelům Pittsburghu někdy nemusí být jednoduché. Mají specifické nářečí, v němž se například z „wash“ stalo „warsh“, „you guys“ zase domorodci vyslovují jako „yinz“.
  • Město se dlouhá léta mohlo chlubit velkými ocelárnami, v nichž byly vyrobeny významné součásti kostry newyorské ikony Empire State Building nebo sanfranciského mostu Golden Gate

Především se zde řeky Monongahela a Allegheny stékají do jedné s názvem Ohio River. Ta se potom klikatí směrem do středu USA, kde se vlévá do slavné Mississippi. Ale vedle velkých řek městem teče i několik menších přítoků a potoků, takže mosty (v bezprostředním okolí města a uvnitř něj je jich kolem 450) jsou zde opravdu zapotřebí. Procházet se po některém z nich za šera, pozorovat osvětlené panorama středu Pittsburghu a poslouchat šumění vodního toku, to je vrchol romantiky!

O USA čtěte také zde:

Foto: Derek Cashman (Wikimedia Commons)

Lanovka Duquesne Incline funguje už od devatenáctého století a vyváží pasažéry na Tt. Washington. Objevila se i v několika filmech, například ve Flashdance.

Na 700 způsobů, jak vystoupat k vyhlídce na město

Vedle mostů dělá z druhého největšího města státu Pensylvánie (první pozice patří Filadelfii) příjemné místo ještě něco jiného. Atmosféru dokreslují, tak jako například v kalifornském San Franciscu, i vršky a hůrky. Do těch stoupá lanovka, z jejíchž útrob je výborně vidět na urbanistickou krajinu pod ní.

Přes kopce vedou také různé schody a schodiště a nutno napsat, že je jich požehnaně. V současné době asi 700! Nelze se proto divit, že Pittsburgh zaměstnává inspektora schodů, který pravidelně kontroluje jejich stav a stará se, aby dobře plnily svou funkci.

Přečtěte si další články ze Spojených států amerických

Jágr střílí a dává gól!

Nejen mosty, schody tvoří Pittsburgh. Ve světě je město často spojováno se špičkovým profesionálním sportem. A velký podíl na tom mají i Češi. Hokejový tým Pittsburgh Penguins se třikrát v dějinách nejslavnější ligové soutěže světa stal šampiónem Stanley Cupu, vždy za přítomnosti někoho z našich hráčů. V letech 1991 a 1992 k triumfu přispěli Jiří Hrdina a především Jaromír Jágr, v roce 2009 zase Petr Sýkora. V Civic Areně, kde Tučňáci hráli do roku 2010 domácí zápasy, televizní komentátoři mnohokrát provolali: „Jágr shoots and scores!“

Ještě větší sbírkou titulů než hokejisté se mohou pochlubit hráči amerického fotbalu. Pittsburští Oceláři se ve slavném Super Bowlu radovali už šestkrát, což se žádnému jinému týmu v celé Americe nepovedlo.

Foto: Derek Jensen (Wikimedia Commons)

V legendární Civic Areně hráli hokejisté Penguins, ale vystoupili zde i The Beatles, Michael Jackson nebo Elvis Presley. Dnes už hala nestojí, dosloužila a podstoupila demolici.

V Pittsburghu studuje největší počet Čechů v Americe

Mezititulek napovídá, že čeští hokejisté, kteří se dostanou do týmu Penguins, mají často v hledišti krajany. Především z řad našich studentů. University of Pittsburgh totiž dlouhodobě patří k nejčastějším cílům vysokoškoláků mířících do USA. V posledních letech bývá často zdejší kolonie českých studentů nejpočetnější ze všech krajanských kolonií na univerzitách Spojených států amerických.

Vedle možnosti sledovat špičkové hokejisty v akci mají studenti i bohaté kulturní vyžití. Například v muzeu Andyho Warhola, legendárního výtvarného umělce a vůdčí figury stylu pop art. Syn slovenských přistěhovalců se narodil právě tady. Ačkoliv v dětství prodělal chorobu známou jako „tanec svatého Víta“ a ve 13 letech mu zemřel otec, proslavil se po celém světě a jeho díla mají dodnes ohromnou cenu.

Foto: Photojunkie (Wikimedia Commons)

Milovníci čokolády si v jedné z chodeb Warholova pittsburského muzea užijí – je lemována hlavami fialových krav. Mimochodem, muzeum věnované Warholovi najdeme i ve slovenských Medzilaborcích.

Pittsburgh ve stínu vodopádů a metropolí

Pittsburgh se, ačkoliv je to beze sporu velmi zajímavé město plné romantických zákoutí, co do zájmu turistů krčí za dalšími populárními místy severozápadu USA. Aby ne, vždyť v této části Spojených států toho najdeme opravdu hodně – multikulturním New Yorkem počínaje a Niagarskými vodopády konče.

Právě záběry slavné Niagary letos obletěly svět – na řeku padající dolů na hranicích USA a Kanady totiž udeřil tuhý mráz a místo velké části vodopádů mohli turisté pozorovat roztodivné ledové formace vodních proudů zamrzlých při pádu.

Foto: PublicDomainPictures (Pixabay.com)

Takhle vypadá pětapadesátimetrový slavný vodopád normálně…

Foto: 70154 (Pixabay.com)

…a takhle vypadal během tuhých mrazů v zimě 2013/2014.

Díky výhodné poloze bývá návštěva Pittsburghu součástí různých poznávacích zájezdů po východě USA. Pomáhá tomu i relativní blízkost hlavního města Washingtonu, D. C. a především Gettysburgu, dějiště jedné z největších bitev historie na území Spojených států. Kdo se vydá do tohoto koutu světa, neměl by na zmíněné atrakce zapomenout.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do celého světa:

Z New Yorku přes Washington do Filadelfie, od Niagarských vodopádů přes bitevní pole u Gettysburgu do romantické zátoky Chesepeake. Všechny hity severovýchodní části USA v rámci jednoho zájezdu, to je neopakovatelná nabídka!

Objevte půvabná zákoutí Čínské čtvrti, ochutnejte speciality Italské čtvrti a doplujte až k soše Svobody! Nerozmýšlejte se dlouho, na unikátní zájezd do největšího města USA máme posledních pár míst. Tak vzhůru do New Yorku!

Čtěte dále:

Přečtěte si o nejvýše položeném velkém letišti na světě, dále o deseti nejdražších budovách světa nebo o slavných místech spojených s automobilovým průmyslem. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jak byste nejraději cestovali do USA?
letadlem
65,8 %
lodí
34,2 %
Celkem hlasovalo 38 čtenářů.

Severovýchod USA - Rockyho schody i cvičiště prezidentů

Přistávali tady první evropští osadníci mířící do Nového světa za Atlantikem. Severovýchodní pobřeží Spojených států je hlavní vstupní branou do USA dodnes a nutno podotknout, že lidé tu často zůstávají a necestují do dalších částí země. I proto je stát New York nejnavštěvovanějším státem americké federace. Pojďme se podívat na pár zajímavostítéto oblasti.

Schody, na nichž trénoval Rocky Balboa

Asi nejfotografovanější muzeum na světě mají v pennsylvánské Filadelfii. Do objektivu se většinou dostane celé Philadelphia Museum of Art, ovšem jde především o schody, které k němu vedou. Běhal po nich totiž Sylvester Stallone v roli boxera Rockyho, když trénoval na jeden ze zápasů o titul mistra světa. 

Vesnice, ve které se zastavil čas

Plimoth Plantation, tak se jmenuje osada na pobřeží státu Massachusetts, něco přes šedesát kilometrů od Bostonu. Má stejnou podobu jako v době, kdy tu přistávaly lodě s prvními osadníky, dokonce i herci v dobových kostýmech hovoří dobovým jazykem. Pokud jim prozradíte, že jste z České republiky, nebudou ji znát, ale zasto si s vámi klidně pohovoří o Českém království a vládě Habsburků.

Svítící vodopády

Nebyla by to Amerika, kdyby se k poutavému přírodnímu úkazu nepřidala nějaká ta show. U slavných pětapadesátimetrových vodopádů na řece Niagaře je možno neustále vidět lodě kousek od místa dopadu vody. „Slavná voda” tak občas stříká přímo na pasažéry plavby. Hlavní zábava ale přichází večer a má podobu světelné show promítané na vodní stěnu.

Třetí z dvojčat - nesmysl? V New Yorku realita

Dvojčata World Trade Center už dávno nestojí, ale jako jejich připomínka vyrostl jejich bratrský One World Trade Center. Jde o nejvyšší budovu na západní polokouli (především díky dlouhatánské špičce) a v panoramatu Manhattanu nyní poutá hlavní pozornost právě tento 417 metrů vysoký newyorský obr.

Pohoda, klídek, nástup!

Annapolis působí na první pohled jako klidné, ospalé přímořské městečko s jednoduchými upravenými domky, zkrátka taková plážová pohodička. Ale sídlí tu i slavná námořní akademie, kde je velmi rušno. Jako kadeti se zde školili američtí prezidenti, astronauti i příslušníci elitních komand SEALS

Další informace z USA najdete v magazínu Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám