Hlavní obsah

Vzrušení a krása mezi lvy: Jak vypadá safari v Jižní Africe?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem dokola je tma, jen tu a tam se objeví dvě světýlka a za nimi další dvě. To se scházejí lvi a čekají, jakou kořist jim štěstí přivede do cesty. My se na ně podíváme ráno, kdy jsou z celého dne nejaktivnější. Večer pak budeme sledovat západ slunce nad savanou - to už obvykle v zázemí některého z luxusních táborů pro turisty. Safari v Africe má zkrátka mnoho podob.

Foto: bigstock.com

V Krugerově národním parku žije okolo 2000 lvů.

Článek

Vyrazit na safari do Afriky se v poslední době stává dobrodružnou verzí luxusní dovolené pro ty, kdo chtějí opravdu něco zažít. Obzvláště teď, kdy kurz jihoafrického randu vůči české koruně spadnul v posledních letech o 40 %, za poslední rok o 25 %. Náklady na dovolenou v Jižní Africe už dlouho nebyly pro turisty tak nízké.

Foto: ESO travel

Žirafy v ZOO vypadají trošku jinak než při safari…

To se odráží na vzrůstajícím zájmu cestovatelů z Evropy o jihoafrické safari. Navíc země jako Jihoafrická republika mají vedle nádherných národních parků se statisícovými stády divokých zvířat také moderní města s vyspělou infrastrukturou, například Johannesburg.

Vyrazit na jih černého kontinentu a pak se vydat do víru velkoměsta, to je kombinace, které málokdo odolá. Například Kapské město je lákavé díky výletům ke Stolové hoře, která vypadá fantasticky hlavně při západu slunce, nebo tučňákům, kteří se v okolí mořského břehu často ukazují.

Foto: bigstock.com

I slon ví, že léto se nejlépe prožívá u vody.

Nejrychleji rostoucí stádo v Jižní Africe: sloni jsou zachráněni

Od tučňáků půjdeme zpátky k typičtějším africkým zvířatům, a to rovnou k těm nejmohutnějším. Ke slonům africkým. Majestátním zvířatům se dobře daří v národním parku Addo Elephant. Ale nebylo tomu tak vždy.

V roce 1925 jich v této jihoafrické oblasti žilo jen 11. Proto tu vzniklo chráněné území a lidé o tlustokožce začali pečovat. Na konci sedmdesátých let dvacátého století překročil počet jedinců stovku, nyní jich tu je 500. Když se vám poštěstí potkat velké, třeba i stočlenné stád, je to úžasné.

Přečtěte si také o Namibii:

Foto: ESO travel

Jaké to je potkat pakoně naživo? Zastaví se vám dech!

Více o Africe v dalších článcích:

Off-road jízda mezi lvy: Vydejte se do JAR

V Jihoafrické republice bude velmi těžké odolat mnoha dalším svodům. Najdete tu jedno z nejlepších golfových hřišť světa, můžete se nechat unášet božskou krajinou anebo zažít skvostné potápění ve zdejších mořích. Co byste ale rozhodně neměli vynechat, je návštěva některé ze soukromých rezervací. V klasických národních parcích je totiž pohyb turistů do velké míry omezen. V soukromé rezervaci si ale můžete najmout džíp s rangerem, který smí jezdit i tzv. „off-road“ – tedy mimo vyznačené cesty.

Foto: archiv autora

Respekt z divočiny? Zažijete ho, až se vám lev projde po autě.

Soukromých rezervací je tu samozřejmě mnoho, některé najdete třeba v těsné blízkosti nejznámějšího národního parku v JAR – Kruger. Sem míří většina turistů hlavně pro veliké množství zvířat, která je tu poměrně snadné spatřit i bez dlouhého čekání. Třeba lvů tu žije opravdu hodně - strážci parku jejich počet odhadují na 1600–2000.

Další možnosti, kam vyrazit na safari, vám poradí přímo v hotelu anebo v cestovní kanceláři, se kterou se na safari vydáte. V rámci některých zájezdů už navíc bývá safari v několika národních parcích v ceně, takže se nemusíte o nic starat a jen si užívat divočiny.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Jižní Afriky

Poznejte fascinující divočinu Krugerova národního parku velkou jako třetina České republiky nebo ohromná sloní stáda v Addo Elephant.

Spolu s českým průvodcem si během 16 nezapomenutelných dnů odpočinete i u mysu Dobré naděje a u vinic v okolí Kapského města.

Absolutní klid, pohoda, jen hory a okolní příroda. Tak to vypadá v Dračích horách, které na této cestě poznáte spolu s úžasnými zátočinami řeky Blyde a všemi krásami Kapského města včetně Stolové hory.

Splňte si sen a vydejte se s námi do Afriky. Nyní levněji než kdy dříve!

Podívejte se na další ze  zájezdů do Afriky z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tisíciletých květinách uprostřed pouště, zavítejte do ráje milovníků vína nebo nakoukněte na největší loď na světě a její luxus. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Jeli byste na safari do Afriky?
Ani náhodou!
11,5 %
Asi ano, ale v kombinaci s plážovou dovolenou.
16,2 %
Ano, a klidně i bez závěru na plážích.
72,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1634 čtenářů.

Když chcete něco jiného… Namibie

Národní park Etosha je tím nejnavštěvovanějším v Namibii. Aby ne – jeho unikátní bílá krajina je v kombinaci se stády divokých zvířat něco nádherného. Jenže oproti Keni, Tanzánii nebo JAR je tu pořád turistů minimum a i ceny tomu odpovídají. V NP Etosha si můžete půjčit auto a sami křižovat park, můžete se vydat na noční pozorování zvěře anebo se podívat na úplný sever Namibie do Kaokoveldu, kde už nepotkáte prakticky žádné turisty, ale zato o to víc divočiny.

Očkování? Vyplatí se

Kromě nákupu dobrých repelentů navštivte očkovací centrum. Proti žloutence vás totiž žádná mastička neochrání. Pro celou Afriku je také doporučováno očkování proti žluté zimnici. Nechte si vždy poradit od lékaře podle země, kterou hodláte navštívit – zeptejte se ho také na malarické oblasti. Riziko nákazy je sice nízké, ale můžete ho ještě minimalizovat. Při západu a východu slunce noste dlouhé rukávy a nohavice, používejte kvalitní repelenty.

Zjistěte také, jaké doklady jsou vyžadovány pro vstup do dané země. V tom vám může hodně pomoct cestovní kancelář, se kterou na zájezd pojedete.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám