Hlavní obsah

Vánoce ve světě: V Brazílii porcují páva a v Africe večeří pod širým nebem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco u nás se 24. prosince netrpělivě čeká na Ježíška, na Havaji místní čekají na „Vánoční loď“ se Santa Clausem a v Číně pracují jako v běžný pracovní den. Kde jsou Vánoce ještě stále svátky v prvé řadě církevními, kde je místní chápou jako možnost bujarých oslav, jak vypadá slavnostní vánoční hostina v Brazílii a kdo nosí dárky v Japonsku? Zkraťte si čekání na Štědrý den tímto článkem!

Článek

Jiný kraj, jiný mrav – toto okřídlené rčení platí bezezbytku i pro oslavy Vánoc. Platí sice, že Vánoce jsou primárně oslavy narození Ježíše Nazaretského, způsobů, jak jeho narození lidé slaví, jsou ale stovky.

Přidejte k tomu ještě oslavy v zemích, kde jsou Vánoce slaveny kvůli odlišnému náboženství pouze v duchu konzumu, a máte pestrou mozaiku, ve které je každý dílek jiný.

Vánoce v USA – Santa Claus a charita

„Americké“ Vánoce jsou nám díky americkým filmům a seriálům dobře známé. Víte ale, kde má původ Santa Claus a jak se slaví na Havaji?

Pozor na to, že spousta obchodů má ve Státech zavřeno už 24. prosince – i přesto, že ty pravé oslavy naplno propukají až večer a hlavně dopoledne 25. prosince. Američané si také potrpí na opulentní výzdobu a neméně bohatou štědrovečerní večeři.

Dárky ve Spojených státech nosí Santa Claus. Do Nového světa ho prý přivezli holandští osadníci už v 17. století. Tehdy ale šlo o variantu svatého Nikolase, našeho svatého Mikuláše, kterému říkali Sintaklaas. Ke jménu Santa Claus od něj ale není příliš daleko.

Nicméně podobu silného, růžolícího staříka v typickém červeném oblečení dostal až v 60. letech 19. století, popularitu této podobě pak zajistila firma Coca Cola, která v roce 1931 Santu poprvé obsadila do své vánoční reklamy.

Tak trochu jiné americké Vánoce – vítejte na Havaji!

I na Havaji se zdobí stromky – i když je tam v době vánočních svátků třicet stupňů ve stínu. Místní markety jsou plné jehličnanů, které si místní odnesou domů a klasicky nazdobí. Tradicí je také pořízení akvária s ostencem běloskvrným. A pak už se jen čeká. Na co? Na připlutí „vánoční lodi“, alternativy klasického sobího spřežení.

Mimochodem – Vánoce na Havaji tráví i americký prezident Obama. Někomu se sice může zdát potápění a surfování na Boží hod zvláštní, ale teplé sluneční paprsky turisty obvykle rychle přesvědčí, že to není zas tak špatná alternativa klasických Vánoc.

Jižní Amerika – Vánoce jako karneval

Jihoamerické státy mají silnou katolickou tradici. Vánoce jsou proto pro místní velmi důležité a náležitě, věrni svému temperamentu, je oslavují. Výzdobou a bujarostí si v ničem nezadají s karnevalovou atmosférou.

Dárky v Jižní Americe nenosí Santa Claus, ani „náš“ Ježíšek, nýbrž Otec Vánoc, který do domů vstupuje okny, která proto musejí zůstat otevřená. Na Jamajce znění koledy v reggae stylu, v Brazílii zase ti movitější večeří nadívaného páva.

Mimochodem Otec Vánoc, v Brazílii nazývaný Papai Noel, do Jižní Ameriky přijíždí také z Grónska, stejně jako Santa Claus. Vzhledem k místnímu klimatu ale vyměnil silný oblek za lehkou košili. Místní Vánoce jsou tedy bez sněhu – místní si nicméně „sněhovou atmosféru“ suplují chomáčky nečesané bavlny, kterou zdobí stromky.

Čína Vánoce neslaví

V nejlidnatější zemi planety se „klasické“ Vánoce neslaví. Mnohem důležitější jsou pro Číňany oslavy čínského Nového roku, který může připadnout na jakékoli datum mezi 21. lednem a 21. únorem. Štědrý den a stejně tak 25. a 26. prosinec jsou tady běžné pracovní dny.

I do Číny ale dorazil západoevropský konzum a kalkul – narazíte tady proto ve větších městech a v obchodech na výzdobu ve stylu Santy Clause a v některých rodinách se dětem dávají i dárky.

Japonský duch Hoteisho

Podobná situace je i v Japonsku. Ani tady Vánoce nemají oporu v křesťanské tradici, křesťanů je tady minimum. Na druhou stranu do Japonska pronikla komerční podoba Vánoc. I tady tedy můžete narazit na „santaclausovskou“ výzdobu a na dárky pro děti. Ty tady nosí duch Hoteisho, který má oči i vzadu – aby měl stále na očích případné hříšníky a zlobivce.

Vánoce pod africkým sluncem

Do Afriky Vánoce dorazí v polovině místních letních prázdnin. Vánoční svátky jsou místními křesťany chápány převážně jen z církevního hlediska. Dárky se dávají minimálně a když – tak hlavně dětem a praktické – jako jsou školní pomůcky nebo oblečení. Sváteční večeře tady často probíhá pod širým nebem a servíruje se rýže, vařené maso a ovoce.

Čtěte dále:

Další články pro zkrácení dlouhé chvíle při čekání na Ježíška:

Dále čtěte o Kapverdách, milionářském Silvestru, Thajsku nebo Dominikáně. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na vánoční a novoroční zájezdy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Last minute slevy srážejí ceny o desítky tisíc! Oslavte Silvestr na Zanzibaru, v destinaci, která se stává novým cílem luxusních dovolených.

Juan Dolio je nejluxusnějším letoviskem Dominikány. Hotel Talanguera Beach Resort leží přímo na pláži a je ideálním místem pro potápění a slunění.

Štědrý den v Thajsku ještě stíháte! Navíc za poloviční cenu. Odletáme 22. prosince a cílem je luxusní hotel Royal Twins v letovisku Pattaya, kde vás budou hýčkat.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kde strávíte letošní vánoční svátky?
Doma
91,8 %
U příbuzných
4,6 %
Na dovolené v tuzemsku
1,5 %
Na dovolené v zahraničí
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1763 čtenářů.

Ještě pár vánočních střípků

  • Vánoce byly poprvé uznány jako svátky narození Ježíše Nazaretského v roce 354. Přesné datum jeho narození není známo, prosincové datum je tedy pouze symbolické.
  • Vánoce v Indii slaví tradičním způsobem zhruba 3 % tamější populace. U rodin, které Vánoce slaví, jsou v oknech vyvěšené hvězdy.
  • Zatímco u nás se vánoční dopisy dávají za okno, ve Francii a Skandinávii se přání spalují. Podle legendy si totiž dětská přání přečtou ti povolaní z dýmu, který vychází z komína.

Související články

Výběr článků

Načítám