Hlavní obsah

Největším lákadlem Kapverd je mrtvé jezero se zázračnou léčivou vodou

Novinky, Lucie Štěrbová & ESO travel

Dřív se tady ve velkém obchodovalo s otroky a nebylo dne, aby v přístavu nezakotvila nová loď. Dnes Kapverdy na svou někdejší slávu jen vzpomínají. Turisté jejich kouzlo doposavad neobjevili – ač je tu jezero se zázračnou léčivou vodou, desítky kilometrů pláží a místa, kde vulkanické scenérie navozují pocit pobytu na jiné planetě. Kapverdy jsou neprávem nedoceněné místo pro dovolenou.

Článek

Turismus na Kapverdách už není v plenkách, ale ještě pořád nedosahuje takového rozmachu jako na severněji ležících Kanárských ostrovech. Výstavba hotelů a turistického zázemí se tady naplno rozjela až v 90. letech 20. století. „Do té doby Kapverdy žily jen z rybolovu a pěstování tropických plodin“ přibližuje ráz ostrova odborník na cestovní ruch.

Dávnou slávu souostroví tady připomíná jen pískovcový zdobený pranýř v městě Cidade Velha na ostrově Santiago. Právě k němu, téměř k uměleckému dílu, byli barbarsky přivazováni otroci, se kterými se zde v 15. a 16. století obchodovalo. A právě díky transkontinentálnímu obchodu s otroky patřily ostrovy k nejbohatším částem portugalské koloniální říše.

Každý je jiný a přitom všechny stejné

Kapverdy tvoří patnáct ostrovů – tu větších, tu menších. Všechny je spojuje sopečný původ a unikátní prostředí. To ale na každém z ostrovů nabývá jiné podoby.

Nejznámějším a nejnavštěvovanějším ostrovem Kapverdských ostrovů je Sal. Vydá se na něj každý druhý turista, který na Kapverdy přijede. Aby také ne – slunce tady svítí 350 dní v roce a místní pláže patří ke kapverdské špičce.

„Název v překladu z portugalštiny znamená ´sůl ´,“ přidává další perličku číšník z místní rybárny, „a odkazuje tak na fakt, že se tu kdysi ve velkém těžila právě tahle surovina.“ Dnes už se sůl z ostrova Sal nevyváží, ale pozůstatky po těžbě jsou tu patrné i dnes.

Kapverdské „Mrtvé moře“

Tím nejslavnějším reliktem je jezero Salinas ležící jen pár stovek metrů od vesničky Pedra de Lume v zatopených solných lomech na severovýchodě ostrova. Voda v něm je 26krát slanější než v moři a je tak hustá, že se v ní člověk nepotopí, i když se stokrát snaží. Svým složením je podobná složení Mrtvého moře a srovnatelné jsou i léčebné účinky.

Jedinou kaňkou na kráse je fakt, že podnikaví vesničané nedávno vstup do lomu (je pod úrovní hladiny moře, a proto se sem dostala voda) zpoplatnili. Několik euro ale za ten zážitek stojí.

Další články o slavných ostrovech:

Sal je sice nejnavštěvovanější, ale první místo v pomyslné soutěži krásy drží ostrov Boavista. Už překlad dává tušit, že místní přírodní scenérie budou stát za to. Boavista totiž znamená „krásný pohled“. Boavista může nabídnout asi 55 kilometrů pláží a k tomu jen minimum hotelů. Pohoda a až líná atmosféra, kdy nic není problém – to je Boavista.

Sao Vicente – ostrov hudebníků a karnevalů

Jeho opakem je potom Sao Vicente a jeho hlavní středisko Mindelo. Ne nadarmo si Sao Vicente vysloužilo označení ostrova hudebníků. Večer co večer místní bary ožívají, ve vzduchu prosyceném dohasínajícími paprsky se mísí nejrůznější jazyky – od angličtiny, přes francouzštinu, až po ty, které není možné na první pohled identifikovat.

Vrchol veškerého hemžení potom nastává každý rok na popeleční středu – to se totiž v městě Mindelo pořádá karneval. Prý druhý největší na světě, hned po tom brazilském. Ve zbytku roku pak na místní pláže v hojném počtu dorážejí surfaři. Sao Vicente a zvlášť pláž Sao Pedro jsou proslulé vysokými vlnami.

Pozor, hrozí sopečná erupce!

Blízkým sousedem ostrova Sao Vicente je ostrov Santo Antao. Turisté musí po přeplutí úzkého průlivu nutně nabýt dojmu, že se ocitli na jiné planetě. Povrch ostrova – to jsou sopky, krátery, sopky… Odborníci navíc v posledních letech zvedají varovně prst. Na ostrově rostou teploty hornin a to je prý neklamný znak toho, že dojde k další erupci. Kdy přesně, to ale odborníci netuší.

Santo Antao je ještě pořád ostrovem, který přeje spíše dobrodruhům a nezávislým cestovatelům, nicméně i tady dochází v posledních letech k rozvoji turismu. Turisté tu ale neleží na plážích, ale brázdí místní hory a údolí v sedlech kol.

Pico Volcano – se sopkou v zádech

Se sopkou v zádech se museli naučit žít i na ostrově Fogo. Místní vulkán Cha des Caldeiras, kterému místní roztomile přezdívají Pico Volcano, naposledy chrlil popel a lávu v roce 1995. Ve vesničce na jeho úpatí si turisté mohou dodnes prohlédnout proudy vychladlé lávy. Sopečný popílek nicméně položil základ kvalitní půdy, na které místní pěstují kávu, jednu z nejlepších v oblasti.

Nejlíp tady chutná v titěrné kavárničce v domku, který pamatuje ještě koloniální éru. Číšník se s ní sice loudá, ale bez líné atmosféry by to přeci na Kapverdách nebylo ono.

Čtěte dále:

Přečíst si můžete i povídání o Vietnamu, unikátním tryskáči nebo o nejlepších party lokalitách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Asie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Kapverdy a okolí:

Poznejte šest ostrovů Kapverd. Nejkrásnější pláže, unikátní místa, zázračné solné jezero – vše pohodlně díky malému soukromému letadlu.

Procestujte západní cíp Afriky a poznejte tajemnou kulturu Dogonů, kteří se možná setkali s mimozemšťany!

Do nitra divoké džungle a na nekonečné savany za typickou africkou zvířenou. Poznejte Kamerun a jeho krásy během dvoutýdenního okruhu.

Anketa

Který z ostrovů vás láká k návštěvě nejvíc?
Sal s jezerem Salinas
71,6 %
Boavista
15,9 %
Ostrov hudebníků Sao Vicente
3,3 %
Santo Antao
4,3 %
Fogo
4,9 %
Celkem hlasovalo 391 čtenářů.

Co už se do článku nevešlo:

  • Kapverdy jsou proslulé výbornou kuchyní, která čerpá z darů moře. Vyplatí se proto strávit večer v některé z příjemných hospůdek, nebát se a ochutnat některou místní specialitu.
  • Kapverdy jsou ideální lokací pro potápěče. Zvláště v okolí ostrova Boavista je mořské dno pokryto množstvím vraků starých korábů. Aby ne – v 15. a 16. století byly Kapverdy důležitou námořní křižovatkou.
  • Nejčastějším způsobem, jak poznat co nejvíce z Kapverdských ostrovů, je okruh po vybraných z nich, který se uskuteční na palubě malého soukromého letadla.
  • Název Kapverdy se odvozuje od mysu Cap-Vert, neboli Zeleného mysu, který je nejzápadnějším bodem pevninské Afriky.
  • Dnešní obyvatelé Kapverd jsou z velké míry potomci otroků, kteří zde kdysi žili.
  • První mezinárodní letiště bylo na Kapverdách vybudováno už v roce 1939 – na ostrově Sal.
  • Většina ostrovů trpí nedostatkem vody.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám