Hlavní obsah

Na Havaji se můžete slunit na Waikiki nebo létat vrtulníkem nad sopkami

Havajské ostrovy jsou odjakživa spojeny s odpočinkem. Od slunka do slunka tady turisté vychutnávají pohodu na nekonečných plážích a surfaři do sytosti sjíždějí vlny. Příkré útesy a malebné zátoky zvou ke koupání i potápění. Najdete tu nejen slavnou pláž Waikiki, ale i nejčinnější sopku planety. Nad tou se můžete proletět i vrtulníkem.

Článek

Havajské ostrovy jsou místem, kde budou spokojeni turisté toužící po odpočinku na prosluněných plážích, ale i cestovatelé obdivující exotickou krásu místní přírody. Oblast kolem Havaje je známá i pro svou vulkanickou činnost. Nejvyšší sopka – Mauna Loa by výškou trumfla i Mount Everest, kdyby se výška měřila od mořského dna. Z jejího východního svahu chrlí lávu kráter Kilauea – nejaktivnější vulkán světa. Nejodvážnější se nad aktivní vulkány vydávají ve vrtulníku.

Před desetiletími se Havajské ostrovy staly místem, kde se psaly dějiny, když japonské letectvo zaútočilo na přístav Pearl Harbor. Bouřlivá atmosféra tehdejší doby je dnes na hony vzdálená a všichni si raději užívají příjemnou současnost – nekonečné pláže, čisté moře a dramatickou přírodu, zaručující dovolenou plnou zážitků.

Sláva Waikiki

Waikiki je část pobřeží v hlavním městě Havajských ostrovů Honolulu. Slávu si tato pláž získala díky průkopníkům surfingu, kteří se ve svém umění zdokonalovali právě tady. Jednou tu svou dovolenou strávil i slavný spisovatel Robert Louis Stevenson a dnes ho následují tisíce lidí. Zatímco za jeho dob tu stálo pár malých hotýlků, dnes je Waikiki lemována vysokými budovami luxusních i levnějších hotelů.

Turisté si tak mohou vybrat, kolik za dovolenou utratí a jestli si připlatí třeba za výhled na Tichý oceán. Slavná pláž je každoročně místem konání surfařských soutěží i uměleckých představení a tanečních festivalů. Havajské tanečnice s květinami kolem krku jsou nepřehlédnutelné.

Poslední plavba Jamese Cooka
Slavný objevitel a mořeplavec zakončil své cesty na Havaji. Když ji v 18. století objevil a pojmenoval Sandwichovy ostrovy, pravděpodobně nevěděl, že se sem vrátí a při konfliktu s domorodci zahyne.

Maui potěší všechny smysly

Druhým největším ostrovem Havaje je Maui, kterému se někdy přezdívá „ostrov údolí“. Patrně kvůli velké úžině mezi severozápadní a jihovýchodní sopkou a nespočtu dalších menších údolí, které se zařezávají do jejích svahů.

Romantické prostředí Maui obdivují cestovatelé ze silnice do města Hana. Přestože má silnice pouhých 42 mil, počítat, že ji projedete za hodinu, by byl omyl. Přes 600 zatáček a 54 úzkých mostů z ní dělá cvičení pro profesionální řidiče. Pokud ale pojedete pomalu a opatrně, oceníte výhled, který se vám cestou naskytne. Poznáte na ní šepot bambusů, vůni deštných pralesů, strmé útesy i příchutě exotického ovoce.

Pro klasické lenošení u moře si lze na Maui vybrat jednu z mnoha pláží, osvědčená je třeba Kaanapali.

Na Kauai do Velkého kaňonu Pacifiku

Nejsložitější věc, která na ostrově Kauai turistu potká, je zásadní otázka s čím začít. Pro lenošení u moře je nejlépe se vydat na nejzelenější stranu ostrova, na východ. Zátoka Wailua Bay tady láká k odpočinku u safírově modrého moře na pozadí svěže zelených vršků. Za windsurfingem jezdí lidé zdaleka na pláže Anini a Kalapaki. Pro ty, kteří rádi objevují cizí kraje zpoza volantu je špatnou zprávou, že Kauai je dostupné ze silnice pouze z deseti procent. 90 procent zbývá pro milovníky chůze.

Kromě dalších aktivit jako je rybaření nebo potápění přeje Kauai ještě golfu. Zázemí je tady nejlepší z celé Havaje. Zážitkem, který se nesmazatelně vryje do paměti, je jízda po pobřeží na hřbetu koně. Lze tak dojet třeba až do údolí Waimea – Velkého kaňonu Pacifiku.

Nenechte si ujít:
Křižník Arizona V Honolulu se můžete na chvíli přenést do roku 1941, kdy se Havajské ostrovy zapsaly na seznam klíčových míst druhé světové války. Útok na Pearl Harbor dodnes připomíná slavný křižník Arizona, který můžete navštívit.
Národní park Haleakala Sopečná krajina i deštný prales jsou součástí národního parku Haleakala ve střední části ostrova Maui. Domov tu mají některé druhy živočichů, které nežijí nikde jinde na světě. Největší atrakcí parku je však oslnivý východ slunce.
Lahaina – kruté slunce Původní velrybářská osada si navzdory pokročilému turismu zachovala původní ráz a velryby ji zase zachovaly přízeň. Připlouvají sem každý rok přezimovat. Město leží na západním pobřeží ostrova Maui v místech, kam slunce chodí spát.

Čtěte dále:

V naší rubrice jsem kromě Havaje psali i o Jamajce, Myanmaru, ale i Madagaskaru nebo Nové Kaledonii. Přehled všech článků na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená USA:

Pobyt u moře s nepřeberným množstvím aktivit prožijete na ostrovech, které jsou známé svým přírodním bohatstvím a všudypřítomnou pohodou.

Na třináctidenním zájezdu poznáte, že kromě dlouhých bílých pláží nabízí Havaj ještě mnohem víc. Tropické vodopády i malebné rybářské vesničky vás okouzlí.

Vydejte se do města kasin, kde vás oslní světla neonů, obří obrazovky i atrakce za miliony dolarů. Za pár dní stačíte poznat, že Las Vegas je jeden velký večírek.

Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Jel/Jela byste na dovolenou na Havaj?
Ano, ráda
20,4 %
Ano, ale brání mi finance
60,4 %
Ano, dokonce už jsem tam byl/byla
16,5 %
Ne, mám raději jiné destinace
2,7 %
Celkem hlasovalo 333 čtenářů.

Praktické informace

Podmínky vstupu

Protože je Havaj patří ke Spojeným státům americkým, není ke vstupu na ostrovy potřeba vízum. Česká republika je totiž od 17. listopadu 2008 zařazena do bezvízového programu USA. Vízovou povinnost mají stále cestující, kteří do USA přijíždí na delší dobu než je 90 dní za studijními, pracovními nebo výměnnými pobyty. Pro detailnější informace se při plánování cesty koukněte na stránky Ministerstva zahraničních věcí http://www.mzv.cz/jnp/.

Let

Letecké spojení na letiště v Honolulu vede přes americká letiště v San Franciscu nebo Los Angeles.

Další informace

Pro cestu do USA a na Havaj není třeba žádné očkování.

Platnou měnou je americký dolar a platební karty jsou přijímány prakticky všude.

Časový posun na Havaji je -11 hodin oproti SEČ.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám