Hlavní obsah

Objevte Antarktidu, drsné i krásné ledové království, které nepřestává fascinovat

Zažít pobyt na nejchladnějším světovém kontinentu, a přitom mít skutečně luxusní zázemí, proplout významným Magalhaesovým a Drakeovým průlivem, i to může být báječná a zážitky nabitá dovolená. Vydejte se na plavbu superlodí po okolí Antarktidy a vraťte se domů s naprosto neobyčejnými vzpomínkami!

Foto: pixabay.com

Úžasně drsná příroda si vaše dobrodružné srdce určitě získá.

Článek

Je to docela snadné a v žádném případě nemusíte pro svůj sen riskovat život a vydávat se na Antarktidu na vlastní pěst. Naopak – připojte se některému dokonale naplánovanému zájezdu a užijte si ty nejbáječnější dny svého života.

Rozkoukejte se v Buenos Aires

Plavby obvykle začínají a končí v metropoli Argentiny, v Buenos Aires, ležící na východním pobřeží země. Je to totiž ideální výchozí bod pro expedici plnou nádherných scenérií a úžasných zážitků. Už v Buenos Aires se můžete pokochat něčím novým a cizím. Město samotné obývá asi dvojnásobek lidí co Prahu a má pestrou historii plnou kolonizátorů i mnoho pěkných objektů.

Tím nejdůležitějším, co se dá v Buenos Aires objevit, je Plaza de Mayo, kde stojí prezidentský palác Casa Rosada. Náměstí Plaza de Mayo a Plaza del Congreso spojuje 1,5 kilometru dlouhá třída Avenida de Mayo, na druhém zmíněném náměstí se turisté rádi dívají na budovu Národního shromáždění. K dalším zajímavým místům patří růžový sad, botanická a zoologická zahrada nebo dostihová dráha.

Foto: pixabay.com

V Buenos Aires nezapomeňte na procházku po nejširší ulici světa.

Symbolem Buenos Aires je bezpochyby obelisk na ulici Avenida 9 de Julio. Ta je mimochodem tou nejširší ulicí na celé planetě. Na šířku by se svými 110 metry pojala dvě Petřínské rozhledny bez 20 metrů. Ulici tvoří 14 jízdních pruhů, nějaké ty ostrůvky a chodníky obklopené obchody, restauracemi a jinými podniky.

Zamiřte do ledové divočiny

Z Buenos Aires se dá vyplout ledaskam. Pokud ale toužíte po maximálních zážitcích, o nichž se mnohým možná ani nesní, zvolte ledové království a vydejte se na některé z přístupných míst Antarktidy. Úchvatná je plavba podél nejbližšího antarktického poloostrova, jenž je nejen nejdostupnější, ale také nejscéničtější oblastí Antarktidy – na tomto místě se toho dá opravdu hodně vidět, například hojnou faunu nebo horská panoramata s ledovci.

Antarktida v kostce
Antarktida ve svém názvu ukrývá svou polohu – můžeme ho přeložit jako naproti Arktidě, tedy jako naproti severu, takže na jihu. Rozlohou je tento kontinent čtvrtý největší. Nejsou zde žádní stálí obyvatelé, pohybují se tu pouze výzkumníci. Nejvyšší teplota zde byla naměřena v roce 2015, a to necelých 18 °C, nejnižší teplota v roce 1983, a to -89,2 °C. V letním období, když v Česku máme leden, se teploty pohybují mezi -10 a -40 °C, v zimním období, což je náš červenec, dosahují teploty -40 až -70 °C. Extrémy mohou dosahovat i -90 °C.

K turisty nejčastěji navštěvovaným lokalitám patří Cuverville Island či Paradise Bay, kde se návštěvníci zvídavě projíždějí na speciálních, velmi pevných gumových člunech mezi ledovými krami a fjordy, Neko Harbour či Danco Island, na němž se jeden čas počítalo s českou výzkumnou stanicí, která nakonec vznikla na Rossově ostrově.

Foto: pixabay.com

Stratovulkán Mount Erebus na Rossově ostrově je od 70. let nepřetržitě aktivní.

Populární je také místo zvané Port Lockroy, kde na sebe pohledy ihned připoutají celé kolonie tučňáků. Dříve místo sloužilo jako velrybářská základna, poté jako strategický vojenský bod a nakonec tu byla britská výzkumná stanice, kterou badatelé v roce 1962 opustili. Objekt tu ale dodnes stojí jako autentická ukázka života na kontinentu. Ze zdejšího fungujícího poštovního úřadu můžete poslat pohled se známkou z Antarktidy domů všem, kteří vám před dovolenou nevěřili, že se chystáte právě sem.

Na dalších oblíbených zastávkách si můžete navždy do paměti vrýt ohromné a nádherné ledovce, různé druhy tuleňů a velryb. Antarktida je prostě úžasně a kouzelně jiná než prostředí, na které jsme zvyklí.

Ohromí vás i okolí Antarktidy

Antarktida je úchvatná, ale její okolí vás také nadchne. Tato místa patří k těm nejnavštěvovanějším a vy byste je při cestě sem neměli vynechat.

Drakeův průliv

Nejširší průliv světa, Drakeův průliv, se nachází mezi antarktickými Jižními Shetlandami a jihoamerickou pevninou, na jih od Magalhaesova průlivu. Je to spojka Tichého a Atlantského oceánu. Název nese po anglickém korzárovi a obchodníkovi s otroky siru Francisi Drakeovi. Jeho největší hloubka je 5248 metrů a titul nejširší průliv světa získal díky 800-950 kilometrům šířky.

Magalhaesův průliv

Magalhaesův průliv, stejně jako ten Drakeův, spojuje Atlantský a Tichý oceán, ale má i jinou úlohu – odděluje jihoamerickou pevninu od Ohňové země. Lodě se zde plaví už od 16. století, kdy byl průliv objeven. Název nese po mořeplavci Fernao de Magalhaesovi, který tudy v roce 1520 proplul jako první. A protože se tak stalo 1. listopadu, kdy je Svátek všech svatých, první název průlivu zněl průliv Všech svatých. Průliv je asi 570 kilometrů dlouhý.

Foto: pixabay.com

Pozorování zvířat je na Antarktidě a v jejím okolí skutečným zážitkem.

Ohňová země

Ohňovou zemi, území u jižního pobřeží Jižní Ameriky mezi dvěma zmíněnými průlivy, objevil v roce 1520 při své plavbě Fernao de Magalhaes a pojmenoval ji jako Ohňovou zemi údajně kvůli ohňům, které na pevnině viděl. Od 80. let 19. století patří část Ohňové země Argentině a část Chile. Úchvatné na ní nejsou tyto údaje, ale krajina, kterou tvoří na severu stepi a na jihu převážně jehličnaté lesy. V některých oblastech najdete i tundry a polární klima vám bude stále připomínat, kde se nacházíte.

Ushuaia

Snad žádná výprava nevynechá místo zvané Ushuaia, hlavní město argentinské provincie Tierra del Fuego a pravděpodobně nejjižnější město na světě. Jeho okolí tvoří majestátní hory a tundra.

Turisté hojně navštěvují hlavně národní park Parque Nacional de Tierra del Fuego ležící něco přes 10 kilometrů na západ od města. Veřejnost se sice dostane jen do velmi malé části parku, ale i to stojí za to – na velkém množství tras pro pěší můžete spatřit všechny biotopy Ohňové země: mokřady, patagonský les, hory nebo mořské pobřeží. Příroda je tu skutečně rozmanitá a překvapující.

Čtěte také:

Bez zajímavosti nezůstává to, že zatímco Francouzi posílali trestance do Nové Kaledonie a Britové do Austrálie, spousta argentinských vězňů si trest odpykávala právě na území Ohňové země, a to konkrétně třeba budováním města Ushuaia.

Port Stanley (Falklandy)

Pokud vaše loď pluje přes Falklandy, s největší pravděpodobností se zastavíte v Port Stanley, v jediném, a tedy hlavním městě Falkland. Za běžných okolností by šlo o normální malé třítisícové městečko se školou, nemocnicí, bazénem a knihovnou. Toto malé městečko je ale metropolí území o 12 173 kilometrech čtverečních a nahlédnout zde můžete třeba do nejjižnější katedrály na světě nebo na oblouk z velrybích kostic. Z časů několika válek tu možná zbylo nevítané nadělení – menší území poblíž města jsou stále označena jako minová pole.

Falklandy jsou zámořským územím Velké Británie a nazvány jsou po britském státníkovi Edwardu Smith-Stanleyovi žijícím v 19. století.

Inzertní sdělení: Poznejte Antarktidu!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky plaveb:

Klid, modrá hladina moře, bílé kry, to je úžasné prostředí, ve kterém si skvěle vyčistíte hlavu a odpočinete. A uvidíte i velké kolonie tučňáků. Na závěr se na tři dny přesunete do Buenos Aires, kde se ponoříte do víru dvoumiliónového velkoměsta s kavárnami pařížského stylu, pouličními muzikanty a jedinečnou atmosférou.podívejte se na plavby kolem Antarktidy

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o nejlepších plážích mimo letní sezónu, navštivte 1500 králů na jednom místě a zjistěte, kterých pět ostrovů je tak krásných, že se vám z nich zatočí hlava. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Máte na dovolenou raději chladnější, nebo teplejší oblasti?
Chladnější.
52,8 %
Teplejší.
47,2 %
Celkem hlasovalo 72 čtenářů.

Takhle může vypadat vaše příští dovolená!

Nevíte, kam se příště vydat? A co takhle odletět do Buenos Aires, tam nastoupit na superloď, která vypluje k místu zvanému Ushuaia, poté propluje Drakeovým průlivem, pět dní vám bude sloužit jako luxusní zázemí během poznávání vybraných míst Antarktidy a nakonec vás doveze zpět do Buenos Aires, které budete ještě moci prozkoumat?

Přesně takhle vypadá jedna z plaveb z nabídek českých cestovních kanceláří. Cestování na vlastní pěst na tenhle kontinent není úplně to pravé ořechové, pečlivě vytvořený plán vám proto přijde vhod a si užijete báječné dny a noci na úžasné lodi se vším komfortem. Nemusíte se tak bát, že byste na své nejchladnější dovolené zmrzli. Navíc se ve zdejších restauracích a barech dobře najíte a napijete a užijete si volný čas ve wellness, sportovních nebo kulturních zařízeních.

Součástí celého zájezdu je samozřejmě letecká doprava mezi Prahou a Buenos Aires v obou směrech, takže se nemusíte o nic starat.

Související témata:

Výběr článků

Načítám