Hlavní obsah

Svatba v Thajsku: Luxusní, ale dostupná plážová romantika, která stojí za to

Místo obřadní síně exotická pláž. A namísto svatebního oběda v restauraci s celou rodinou romantická večeře na pláži pod hvězdami. Jen ve dvou. Češi objevují kouzlo svatebních obřadů v exotických destinacích. A cestovní kanceláře jim v tom maximálně vycházejí vstříc. Láká vás svatba třeba v Thajsku? Čtěte dál a zjistíte, co vás čeká a nemine.

Foto: www.bigstockphoto.com

Naboso, v lehkých šatech a na pláži – to je opravdová romantika.

Článek

Žádný předsvatební shon a stres, žádné nervy, žádné dohady o tom, koho pozvat a koho nepozvat. Zapomeňte i na špalír troubících aut, na následný únos nevěsty nebo rozbíjení talířů. Svatba v Thajsku – to je romantika zadaná jen pro zamilovaný pár, maximálně pro několik nejbližších.

Nikdo se neškrtí v oblecích, v šatech s mnoha spodničkami – ženich může mít bílou košili a volné bílé šortky, nevěsta jednoduché, ale přesto krásné bílé šaty. Boty? Netřeba, písek příjemně hřeje bosá chodidla… Dění po obřadu? Pár si může dopřát masáž, čeká ho večeře pod hvězdami, romantika v bungalovu. Líbánky vlastně začínají hned.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nejpopulárnější jsou svatby na menších ostrůvcích.

Kouzlo svatební exotiky

Statistiky říkají, že sňatek v cizině uzavírá zhruba každý třináctý český pár – brněnská matrika, která eviduje svatby v zahraničí, píše o zhruba 3500 svatbách v cizině ročně. Svatební exotika je populární zejména mezi mladými páry, ale i mezi těmi, kteří už za sebou jednu svatbu mají – a tu druhou si chtějí užít v klidu a jen ve dvou.

Jen pro zajímavost – celosvětově nejpopulárnější exotickou svatební destinací je ostrov Mauritius. Rozhodnete-li se pro obřad na tomto ostrově, budete na svůj svatební termín čekat rok i déle. V Thajsku se k nejpopulárnějším destinacím řadí Ko Samui – a pak všechny menší ostrůvky, které poskytují dostatek soukromí a romantiky.

Foto: www.bigstockphoto.com

Při svatbě v zahraničí nemusíte řešit, koho pozvat a koho nikoli. Užijete si ji sami nebo jen s několika nejbližšími.

Sami, nebo s cestovkou?

Známe případy, kdy si některé páry po svatbě v zahraničí stěžovaly na přílišnou byrokracii a trochu jiný průběh obřadu, než si naplánovaly. To se ovšem obvykle jednalo o dvojice, které jednaly na vlastní pěst. Stále populárnější varianta svatby v zahraničí s cestovní kanceláří tyto problémy eliminuje, tíha organizačních záležitostí už neleží jen na vás.

Vyběhat si všechny potřebné dokumenty, starat se o ubytování, dopravu na obřad, letenky... To je bez pomoci cestovní kanceláře dost stresující a rozhodně vám to moc nepomůže k tomu, si ten velký den pořádně užít. A o to by mělo jít především!

Foto: www.bigstockphoto.com

Na tradiční buddhistické svatbě v Thajsku jsou přítomni i mniši.

S cestovkou lze zařídit i svatbu s buddhistickými mnichy

Kvůli zjednodušení vyřizování volí spousta párů speciální svatební balíčky, které nabízejí cestovní kanceláře. V rámci nich mohou mít například obřad za účasti buddhistických mnichů, bránu s květinovou výzdobou nebo tradiční thajské svatební šaty. Lze zvolit i variantu symbolického obřadu, který novomanželé v Česku následně stvrdí svatbou na úřadě.

Foto: www.bigstockphoto.com

Romantická svatba na pláži – sní o ní stále více Čechů.

V Thajsku vám cestovní kancelář dokáže zařídit i tradiční thajskou svatbu. Svatební obřad bude buddhistický a za účasti mnichů (počítejte s tím, že bude i poměrně dlouhý), dočkáte se i bohaté květinové výzdoby nebo thajských hudebníků.

O nevěstu se postará kadeřník, kosmetička i manikérka, připravené budou také tradiční thajské šaty. Cestovka ve spolupráci s resortem zařídí i svatební dort, kvalitní sekt, po obřadu příjemnou masáž, večeři pod hvězdami a často přidá i překvapení v podobě romantického výletu. A cena toho balíčku, kdy se vy nestaráte o nic, ale všichni se starají o vás? Pohybuje se okolo 50 tisíc korun.

Foto: www.bigstockphoto.com

Jak se vám tahle romantika líbí?

Za podobnou částku pořídíte i klasickou svatbu „v západním stylu“ – s obvyklou květinovou výzdobou, svatební kyticí, živou hudbou, péčí o nevěstu i ženicha před obřadem, během obřadu i po něm.

Ko Samui – novomanželský ráj

Už sama přezdívka „Ostrov lásky“ předurčuje Ko Samui k tomu, aby byl nejpopulárnější destinací pro budoucí novomanžele. Poznávacím znamením ostrova jsou kokosové palmy (mimochodem, roste jich tu 2,5 miliónu), ohromné žulové kameny na plážích a také svatby.

Foto: www.bigstockphoto.com

Významný den pak můžete zakončit večeří na pláži pod hvězdami.

Délka pobřeží je zhruba 100 kilometrů, většina pláží si zaslouží přídomky „romantická“ a „nepřeplněná“, neméně romantických resortů najdeme na celém ostrově asi pět set. Voda v okolí ostrova je nadprůměrně čistá, pláže jsou pokryté bílým pískem a v kombinaci s výhodnou polohou v Thajském zálivu není divu, že Ko Samui patří k nejpopulárnějším destinacím v Thajsku, nejen mezi novomanželi.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky exotických zájezdů:

Prožijte v Thajsku nejen vánoční svátky, ale i oslavu nového roku. Z desítek variant jsme pro vás vybrali kombinaci tří skvělých destinacíBangkoku, luxusního letoviska Phuket a ostrovního ráje Ko Samui. Ty nejlepší hotely, ty nejlepší služby. Na letošní Vánoce nezapomenete!

Pobyty dlouhé 12 až 15 nocí a obvykle se snídaní. Možnost fakultativních výletů, potápění, golfu a samozřejmě i možnost sňatku na pláži nebo v zázemí luxusního resortu. Ozvěte se nám a společně vymyslíme, jak váš sen proměnit ve skutečnost!

Splňte si sen o dovolené v ráji! Luxusní ekoresort na panenském souostroví Phi Phi je přístupný pouze z moře a kromě klasických luxusních bungalovů umožňuje i ubytování v bungalovech s vlastní vířivkou nebo v ultraluxusní vile s vlastním bazénem na terase.

800 metrů dlouhá privátní pláž s pozvolným vstupem do moře, dvě skvělé restaurace, možnost masáží, potápění, zázemí (nejen) pro vodní sporty… Takhle vypadá ráj!

Čtěte dále: 

Přečtěte si o eurovíkendech, božském Réunionu nebo o populárním thajském Phuketu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová a Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás svatba v zahraničí?
Ano, a mám ji v plánu.
62,5 %
Ano, a mám ji za sebou.
8,3 %
Ne, klasika je klasika.
29,2 %
Celkem hlasovalo 48 čtenářů.

Ta pravá thajská svatba

V hlavním článku jsme probrali, jak to vypadá, když se berou Češi v Thajsku. A jak vypadá tradiční thajská svatba? Úplně jinak.

Předně – v Thajsku se velmi dbá na numerologii, proto se vhodné datum pro sňatek hledá dlouho a často i s pomocí numerologů. Špatné datum? Smůla v budoucím svazku. Na svatbu také nikdo nedorazí v ničem, co je černé (zapomeňte na naše černé obleky), protože i to je prý symbolem smůly a neštěstí. Převažují světlé, nebo naopak velmi pestré barvy. A oblečení je pěkné, nicméně ne tak formální, jako bývá u nás.

Tradiční buddhistický obřad se pak obvykle odehrává v domě nevěsty, který je v den sňatku nazdobený květinami i látkou. S východem slunce přicházejí buddhističtí mniši a začíná obřad, který je opravdu dlouhý.

V Thajsku nevěsta nedostává věno a ženich naopak rodině vynahrazuje to, že jejich dcera opouští rodný dům. V den svatebního obřadu se tak k nevěstě musí „proplatit“. Dnes už jde ale často o symbolické gesto – a rodiče nevěsty tyto finance dají zpátky novomanželům.

Po obřadu stejně jako u nás svatebčané k novomanželům přistupují a gratulují jim. A osobní přání je vždy spojené s poléváním rukou posvátnou vodou.

Až po dlouhém obřadu přichází na řadu neoficiální program – často spojený i s večerní party na pláži.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám