Hlavní obsah

Nej letiště světa: Kde je ukrytá tajná základna a kde extrémní přistání?

Jsou místem setkávání, ale i loučení. Posledním, ale stejně tak i prvním kontaktem s cizí zemí. Světová letiště. Víte, kde je to vůbec největší na světě a o kterém milovníci konspiračních teorií mluví v souvislosti s UFO a zednáři? Které je nejextrémnější a kde vás čeká přistání na umělém ostrově? Připoutejte se, prosím, právě vzlétáme!

Foto: www.bigstockphoto.com

Na ostrově Svatý Martin letadla přistávají přes pláž. Od rozpáleného písku je dělí jen pár metrů.

Článek

Někde jsou dvě hodiny před odletem dlouhé k uzoufání, jinde vám utečou, ani nevíte jak. Záleží, odkud odlétáte. Zatímco v Praze se můžete projít několika duty free shopy a pak strávit poslední desítky minut nad nesmyslně drahou kávou, jinde se můžete kochat krásnou architekturou nebo pátrat po zednářských tajemstvích.

Tady jsou ta nej letiště na planetě:

Největší letiště světa – Hartsfield-Jackson v Atlantě

Aby nedošlo k mýlce – letiště v Atlantě je největší co do počtu pasažérů, které ročně odbaví. V roce 2014 jich bylo 96 miliónů. To znamená 263 tisíc lidí každý den a zhruba milión letů v roce. Jak to zdejších pět ranvejí zvládá? Díky unikátnímu systému podjezdů – letadlo při cestě na stojan nekřižuje ranvej jinému stroji. Mimochodem, je tu 207 bran a letiště zaměstnává 55 tisíc lidí, což z něj dělá největšího zaměstnavatele ve státě Georgia.

Foto: www.bigstockphoto.com

Letiště v Atlantě je i základnou aerolinek Delta Air Lines.

Kapacita místních prostor umožňuje odbavit až 121 miliónů pasažérů, takže letiště má ještě kam růst. Druhé největší letiště je v Pekingu, třetím největším letištěm světa, co do objemu pasažérů, je londýnské Heathrow.

Nejtajemnější letiště světa – mezinárodní letiště v Denveru

Jste milovníkem konspiračních teorií? Pak na letiště v Denveru nejezděte obligátní dvě hodiny předem, ale dorazte tři, klidně i čtyři hodiny před odletem. Proč? Protože podle konspirátorů je letiště pouze zástěrkou pro podzemní vojenskou základnu, ukrývá zednářské symboly a prý i vzkazy od mimozemských civilizací – ve výzdobě odletových hal nebo třeba ve tvaru ranvejí.

Foto: www.bigstockphoto.com

Letiště v Denveru je co do rozlohy největším letištěm v USA. A oblíbili si ho milovníci konspirací a záhad.

Letiště v Denveru v roce 1995 nahradilo mezinárodní letiště ve Stapletonu, které bylo větší a disponovalo i více ranvejemi. „Proč?“ ptají se konspirátoři a přidávají zkazky o podzemním komplexu tunelů nebo o zvláštním značení v terminálech. Nicméně ”běžní” cestující komplex v Denveru označují za nejlepší letiště v celých Státech - záhady, nezáhady.

Nejkrásnější letiště světa – letiště Menara v Marrákeši

V roce 2008 ho nákladně rekonstruovali a rozšiřovali a od té doby se pyšní neoficiálním přídomkem „nejkrásnější letiště planety“. Přistání na letišti v Marrákeši je prostě zážitek. Odletová a příletová hala v sobě snoubí moderní architekturu s tradičními arabskými prvky. Okny s barevnými vitrážemi dovnitř dopadají sluneční paprsky, není tu ruch a chaos a užít si tu za poplatek můžete i služby VIP servisu.

Foto: en.wikipedia.org, Public Domain Image

V Marrákeši se mohu pochlubit jedním z nejkrásnějších letišť planety. Posuďte sami.

Letiště nejblíže turistům na pláži – letiště na Sv. Martinu

Natáhnete se na osušku, vedle sebe položíte knížku, nad hlavou slunečník… a pak jen pár metrů nad vámi proletí ohromný Boeing a všechno rozmetá… Taková je realita na pláži Maho na karibském ostrově Svatý Martin. Ranvej místního letiště je dlouhá jen dva kilometry, a tak letadla letí nad místní pláží už opravdu hodně nízko – aby hned za plotem dosedla a začala brzdit. Na tuhle pláž se tedy nejezdí za sluněním, ale na letadla. Ostatně, některé místní bary mají dokonce vyvěšené časy příletů a odletů letadel – aby lidé věděli, kdy mají začít štelovat fotoaparáty.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na pláži Maho si klidu příliš neužijete. Každou chvíli tu totiž dosedá veliké letadlo.

Nejvíce futuristické letiště – letiště Kansai v Ósace

Letadlo jde na přistání, vy vykouknete z okénka a… pod sebou vidíte jen mořskou hladinu! Žádný strach, pokud přistáváte na mezinárodním letišti Kansai v japonské Ósace – to je totiž od roku 1994 umístěné na umělém ostrově asi pět kilometrů od pobřeží. V obrovské Ósace už totiž nebyla jiná možnost, kam ho umístit.

Materiál na umělý ostrov, který vznikl v místech s dvacetimetrovou hloubkou moře a s nestabilním bahnitým podložím, Japonci naváželi celých pět let a se zemí doslova srovnali tři hory kousek od města. Ostrov má rozměry 4x2,5 kilometrů a jeho srdcem je několikapatrový terminál, který spíše než odletovou a příletovou halu připomíná rušný bulvár. S pevninou je letiště spojené mostem.

Foto: Peregrine981, en.wikipedia.org, licence CC BY-SA 3.0

Letiště v Ósace leží na umělém ostrově pět kilometrů od pobřeží. Přistání tu proto mnohým zvedá hladinu adrenalinu.

Nejextrémnější letiště světa – letiště Lukla v Nepálu

Horolezce, kteří se chystají zdolat Mount Everest, nečeká jen složitá cesta na vrchol, ale ještě předtím přistání na nejextrémnějším letišti světa. To leží v městečku Lukla, v roce 2008 bylo pojmenované na památku Hillaryho a šerpy Tenzinga a denně se z něj létá do Káthmándú. Ranvej leží na vysokém skalním ostrohu, lemují ji vysoké vrcholky hor a je dlouhá jen 527 metrů.

Pilot tak musí najít optimální výšku – nesmí letět příliš vysoko, aby zvládl dosednout a zabrzdit, ani příliš nízko, aby se nerozbil o skalní stěnu. A navíc mu musí přát počasí – protože přistávat v mlze a za silného deště tady není žádný med.

Foto: www.bigstockphoto.com

Jen pět set metrů dlouhá dráha a za ní sráz. Když tu vzlétnutí nevyjde, druhý pokud už pilot nemá…

Dříve bývalo za nejextrémnější považované letiště Kai Tak v Hong Kongu, kde piloti před přistáním museli manévrovat mezi horami a následně mrakodrapy. Jediná přistávací dráha pak navíc sousedila s rušným přístavem. Takto se ale přistávalo „jen“ do roku 1998, pak bylo hlavní hongkongské letiště přesunuto o 30 kilometrů na západ, mimo hustě obydlenou oblast.

Inzertní sdělení: Užijte si některý z exkluzivních poznávacích zájezdů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Vydejte se s námi na západ Spojených států – vezmeme vás do Las Vegas, Grand Canyonu, ale i do San Franciska a Los Angeles – na křídlech privátního letounu. Užijte si dovolenou ve Spojených státech na 100 %. Jako jediná cestovní kancelář v Česku máme povolení pro komerční vstup i do nejznámějších národních parků!

V ceně zájezdu je i privátní recepce na přivítanou, ubytování ve slavném hotelu Luxor, večerní tour po Las Vegas nebo piknik v Grand Canyonu. Pojeďte s ESO travel, pojeďte s profesionály!

Z hektického Pekingu přes romantické Suzhou na výpravnou plavbu po Dlouhé řece zakončenou návštěvou známých rýžových teras a scénického Guilinu. Prožijte opravdu netradiční poznávací zájezd „na vlnách“.

Čeká vás návštěva Pekingu, výlet na Velkou čínskou zeď i k terakotové armádě, ale především plavba po Dlouhé řece, na kterou nezapomenete. Poznejte Čínu jinak, poznejte ji z paluby lodi.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o nejúžasnějších vodopádech planety, o tahácích New Yorku nebo o žhavé Andalusii. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Anketa

Jak často létáte letadlem?
Ještě nikdy jsem neletěl/a.
20,3 %
Jednou až dvakrát ročně.
61,7 %
Zhruba pětkrát do roka.
9,4 %
Pravidelně, minimálně jednou za dva měsíce.
8,6 %
Celkem hlasovalo 128 čtenářů.

Velký, větší, největší na celém světě

Žebříčkům prozatím vévodí letiště v Atlantě, v předchozích letech se ale objevilo několik projektů, které mají ambice americké letiště překonat.

Tady jsou některé z nich: V roce 2011 se objevil návrh na nové londýnské letiště, které by mělo vzniknout na Temži a odbavit až 150 milionů cestujících ročně. Pak přišli Číňané s vizí pekingského letiště Daxing, které v roce 2017 odbaví 130 milionů cestujících. Největší letiště světa má vyrůst i v Istanbulu a jako poslední se v lednu 2015 ozvala Dubaj – letiště Al Maktúm by v roce 2020 mělo zvládnout 200 milionů cestujících ročně a 100 Airbusů A380 naráz. 

Některé projekty už leží u ledu, další mají zpoždění. Atlanta se o svou pozici zatím bát nemusí.

Letiště v Gibraltaru

Letiště v Gibraltaru patří mezi nejkurióznější letiště v Evropě – a to zejména díky dva kilometry dlouhé vzletové a zároveň přistávací dráze. Ta jednak začíná (nebo končí) v mořských vlnách, na uměle vybudovaném náspu, a pak kříží Winston Churchill Avenue, jedinou spojovací komunikaci mezi Gibraltarem a Španělskem. A právě tato rušná ulice se musí pokaždé, když nějaké letadlo přistává nebo vzlétá, uzavřít.

Letiště využívá vojenské letectvo i běžné letecké společnosti – každý rok tu odbaví přes tři sta tisíc lidí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám