Hlavní obsah

Nejslavnější most světa: Víte, proč je Golden Gate oranžový?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když budete nedočkaví a ke slavnému mostu Golden Gate vyrazíte už brzy ráno, možná vůbec nic z jeho krásy neuvidíte. Mlha, která čas od času brzo ráno sedne na úžinu, je tak hustá, že by se dala krájet. Nicméně i jí vděčíme za ikonickou oranžovou barvu mostu. Jeho stavitelům ve 30. letech 20. století ale mlha a s ní i silné mořské proudy a silný vítr přidělaly pořádně hluboké vrásky.

Foto: www.bigstockphoto.com

Most Golden Gate je symbolem Spojených států. Každý den po něm přejede více než 100 tisíc aut.

Článek

Most, který je dnes symbolem nejen západního pobřeží, ale i celých Spojených států, vyrostl navzdory přírodě i navzdory skepsi mnoha lidí. V rekordním čase a za částku, která by dnes překročila astronomickou miliardu dolarů. Umíte si ale představit úžinu Golden Gate bez stejnojmenného mostu?

Doba „před mostem“ trvala až do 30. let 20. století, kdy oba břehy úžiny spojovaly trajekty. Každý den je využily tisíce lidí a vše dlouhá léta fungovalo. Pak ale začalo přibývat automobilů a kapacita trajektů přestala stačit. K prvním smělým plánům to byl jen kousek…

Foto: TRuss, Pixabay.com

Oranžová barva mostu dělá most výraznější v hustých mlhách, vybrali ji ale i proto, že ladí s okolním prostředím.

Stavba, kde se dbalo na bezpečnost

První návrhy na přemostění se objevily už v roce 1923, se stavbou monumentálního mostu se ale začalo až o deset let později. Most vyrostl za rekordních 53 měsíců a během jeho stavby zemřelo „jen“ 11 dělníků, což bylo číslo na tehdejší poměry nevídané. Vždyť průměrný počet úmrtí při podobných stavbách byl téměř třikrát vyšší.

Hlavní stavitelé Strauss, Morrow a Ellis totiž vyžadovali, aby dělníci na stavbě nosili na hlavách ochranné pomůcky, které můžeme považovat za předchůdce dnešních přileb, a především nechali pod celou konstrukcí natáhnout záchrannou síť, která bránila pádu do hlubin. V průběhu stavby zachytila 19 mužů – o kterých se dnes mluví jako o členech klubu „Half Way to Hell“.

Most Golden Gate v číslech
Most vznikal v letech 1933 až 1937 a jeho celková délka je 2737 metrů. Nosná lana mají průměr 22 centimetrů a každé z nich tvoří 27 572 drátů. Výška dvou věží je 227,4 metru nad hladinou, mostovka je ve výšce 67 metrů nad hladinou. Most drží dohromady asi 1 200 000 nýtů. Denně přes něj přejede asi 110 tisíc aut – a auto s pořadovým číslem 1 000 000 000 přes něj přejelo 22. února 1985.

Záchranná síť selhala jedinkrát – v roce 1937 těsně před dokončením mostu – když praskla po pádu plošiny s 12 muži. Deset se jich v hlubokých vodách zálivu utopilo, dva se dostali na břeh. Jedenáctou obětí stavby byl dělník, na kterého spadlo lešení.

Foto: www.bigstockphoto.com

Vrcholy věží jsou 227,4 metrů nad hladinou, mostovka 67 metrů nad hladinou.

Oranžovou barvou proti mlze

Most Golden Gate je považovaný nejen za technický div, ale i za jednu z nejkrásnějších staveb na planetě. I díky oranžové barvě, která ho pokrývá. A to měl být ocelový most původně tmavě šedý nebo černý. Tvůrci ale nakonec sáhli po dnes typické oranžové – aby byl most v častých mlhách lépe vidět z paluby lodi nebo letadla, ale i proto, aby barevně ladil s okolní přírodou.

A i tento záměr tvůrcům vyšel – důkazem jsou ostatně stovky fotografů, kteří okupují oba břehy, které most spojuje. A další tisíce chodců, kteří se jen pro zážitek z této stavby vydávají na 2,7 kilometru dlouhou procházku z jedné strany na druhou. Při silném větru, který v oblasti občas fouká, by za tento výkon zasloužili metál.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na mostě je šest pruhů – při cestě do San Franciska zaplatíte mýtné sedm dolarů, v opačném směru nic.

Kromě chodců a cyklistů samozřejmě po mostě jezdí i automobily. A není jich málo. Každý den jich je více než sto tisíc. Pro silniční dopravu je na mostě vyhrazeno šest pruhů – a to, kolik jich je jakým směrem, se mění v průběhu dne. Ráno bývají čtyři vyhrazené pro příjezd do San Franciska, v odpolední špičce se směr mění. Až do ledna 2015 pruhy oddělovaly jen drobné sloupky, pak ale úřady přistoupily na vybudování pevných zábran, které oddělují jednotlivé pruhy a které se mohou během dne posouvat.

Mimochodem, kvůli jejich instalaci byl most na zhruba 45 hodin uzavřen – což je nejdéle v celé historii mostu.

Poslední kroky do hlubiny

Most Golden Gate je jeden z nejkrásnějších mostů planety a nejfotografovanější most na světě vůbec, ale drží bohužel i jedno smutné prvenství. Je nejčastějším místem sebevražd nejen ve Spojených státech, ale údajně i na světě (podle některých statistik se o prvenství v této smutné kategorii přetahuje s čínským mostem Yangtze v Nankingu).

Foto: www.bigstockphoto.com

Most je v noci krásný – jako chodec si ho ale neužijete. Ti mají na most přístup jen za denního světla.

Historikové hovoří o zhruba 1600 nešťastnících, kteří skokem z mostovky, jež je 67 metrů nad hladinou, skončili svůj život. A to jsou jen případy těch, které na mostě někdo viděl. Další desítky, možná stovky lidí hluboké vody pod mostem pohltily bez jediného svědka. Akorát policisté, kteří v okolí mostu hlídkují, prý čas od času najdou opuštěné auto.

Přímo na mostě přitom funguje speciálně vyškolená hlídka a k dispozici jsou i telefony s horkou linkou přímo na psychologa. V roce 2018 bude navíc pod mostní konstrukcí dokončena instalace záchranné sítě – podobné, jaká sloužila pro záchranu během stavby mostu. Jen do ní nebudou padat nešťastníci, kteří uklouzli při stavbě, ale ti, kteří uklouzli v životě.

Filmaři ho zničili… několikrát

Golden Gate se objevuje i v mnoha filmech. Ať už je to klasika v podobě slavného Útěku z Alcatrazu a Základního instinktu, nebo moderní hollywoodské velkofilmy. V posledních letech tak filmaři Golden Gate zničili například ve filmu Pacific Rim, ale i v katastrofickém San Andreas.

Ale nebojte, ve skutečnosti most stále stojí, a díky moderní technologii, která ho chrání i před velmi silným zemětřesením, bude stát i dál.

Inzertní sdělení: Užijte si léto ve Spojených státech!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Los Angeles, San Diego, Las Vegas, ale i slavné národní parky – Grand Canyon, Joshua Tree, národní park Sequioa. Podíváte se i na přehradu Hoover Dam nebo do Údolí smrti. Užijte si více než dva týdny na cestě a jistotu toho, že se podíváte všude. Jsme jediná cestovní kancelář v Česku, která má povolení pro komerční vstup do nejznámějších národních parků.

V ceně zájezdu jsou vstupy do národních parků, ale i služby českého průvodce. Vydejte se v létě do Států a splňte si svůj cestovatelský sen!

Hoďte starosti za hlavu a prožijte týden ve městě hříchu, hazardu a rychlých svateb. Las Vegas je jedno z nejslavnějších měst světa, kde to můžete roztočit ve slavných kasinech.

Vyberte si hotel, který se vám líbí. V nabídce máme i legendární Caesar´s Palace, kde si budete moci dopřát luxus ve stylu antického Říma. Daleko to není ani k přehradě Hoover Dam nebo do slavných národních parků. Týden je k mání už za ceny pod 40 tisíc korun.

Čtěte dále: 

Přečtětesi o tajemství terakotové armády, o chrámu, který visí na skále nebo o nejfotografovanějších místech světa. Přehled všech článků najdete na hlavním stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kam se chystáte v létě?
Nikam.
49,1 %
Na klasickou dovolenou k moři.
16,8 %
Na dovolenou v Česku.
17,7 %
Za poznáním mimo Evropu.
5,8 %
Za poznáním po Evropě.
7,9 %
Jinam.
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 328 čtenářů.

Co jste o mostě Golden Gate nevěděli

  • Most byl v době otevření nejdelším visutým mostem na planetě a tento rekord držel dalších 24 let.
  • některé zdroje uvádějí, že poslední nýt, který měl být v mostě umístěný, byl z ryzího zlata. Dělníkům ale vyklouzl a skončil v hloubce pod stavbou.
  • pokud po mostě přijíždíte do San Franciska, zaplatíte mýtné sedm dolarů. V opačném směru neplatíte nic.
  • pro pěší je most otevřený pouze za denního světla.
  • údržbáři, kteří se starají o most, mají ke své práci k dispozici manuál, který jim pomáhá s orientací v dutých konstrukcích mostu.
  • přežil dvě velmi silná zemětřesení a po útocích ze září 2001 byl vytipovaný jako jeden z dalších cílů, na který by mohli zaútočit teroristé. Jeho ochrana se zvýšila.
  • ráno bývá v úžině mlha, proto se doporučuje k mostu dorazit spíše v odpoledních hodinách.
  • na jižní straně mostu je možné si prohlédnout jeden z kabelů, který je smotaný z 27572 drátů.
  • do roku 1998 byl Golden Gate nejvyšším visutým mostem planety, pak ho překonaly mosty v Japonsku a v Dánsku.
  • poslední člověk, který se přímo podílel na stavbě mostu, zemřel v roce 2012.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám