Hlavní obsah

Luxus na vlnách: Vyplujte v létě na Aljašku. Na palubě lodi, která bere dech

Třicet ve stínu, vymetená obloha a všude okolo hlučící turisté. Tak vypadá pobřeží Středozemního moře v polovině srpna. Na pobřeží Aljašky bude klid. Sice chladněji, ale krásně. Až na vrnění lodních motorů, které pohání vpřed luxusní výletní loď, tady není slyšet nic. O to víc ale vynikne krása divoké přírody. Vítejte na Aljašce, netradiční „letní“ destinaci, kam se v srpnu chystá i expedice z Česka.

Foto: ESO travel

Prožijte letošní letní dovolenou jinak! Vyměňte přeplněné pláže za krásnou a divokou přírodu na Aljašce.

Článek

Aljaška je neodmyslitelně spojená se zlatou horečkou. Tu dnes ale vystřídala horečka cestovatelská. Stále více lidí vyměňuje tradiční letní destinace za netradiční zájezdy. I proto v polovině srpna z kanadského Vancouveru vypluje ke břehům Aljašky luxusní loď. A na její palubě bude i česká skupina, kterou doprovodí cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba.

Vancouver patří mezi nejkrásnější místa planety

„Vancouver je považovaný za jedno z nejkrásnějších měst světa,“ dočtete se v průvodcích, ale naplno si význam téhle věty uvědomíte až při jeho návštěvě. Americká kultura se tu mísí s tradiční kulturou původních indiánů a přistěhovalců z Evropy i Asie. Olympiáda, která tady proběhla v roce 2010, nebyla megalomanská, tím větší ale na návštěvníky z celého světa udělala dojem.

Foto: ESO travel

Na palubu Celebrity Infinity se vejde 2450 pasažérů. A o všechny bude královsky postaráno.

Srdcem města je pobřežní kolonáda Waterfront. Táhne se v délce 17 kilometrů, lemuje centrum Downtown s panoramatem mrakodrapů i klidný Stanley Park. V létě jsou na ní desítky zahrádek, které lákají k posezení. Ideální místo pro prožití posledních desítek minut před vyplutím na sever, k břehům Aljašky.

Užít si divokou přírodu, ale i luxus

V srpnu se na plavbu do ledového království vydá loď Celebrity Infinity, město na vlnách, které pojme až 2450 cestujících. A na palubě bude i skupinka Čechů s cestovatelem Jiřím Kolbabou, který tu bude mít vlastní fotografický workshop (podrobnosti o této cestě najdete v bočním sloupci a v tabulce pod článkem). A že se jeho dobré rady budou hodit! Zachytit ledovce na pobřeží a s nimi i jejich namodralou záři je totiž kumšt.

Foto: ESO travel

Potřebujete si na chvíli odpočinout? Využijte služeb luxusního wellness centra, které je na lodi.

Celebrity Infinity - město na vlnách
Je to tak trochu město na vodě. Na lodi Celebrity Infinity, která má 11 palub, 999 členů posádky a pojme až 2450 cestujících, najdete galerii umění, nákupní promenádu, divadlo, kino, běžeckou dráhu, luxusní wellness centrum, krytý bazén, ale i ubytování ve stylu Penthouse o rozloze 133 metrů čtverečních (dalších 100 metrů čtverečních připadá na terasu) s mramorovou koupelnou, vířivkou na terase a ložnicí pro komorníka.

K ledovcům je to ale po vyplutí z Vancouveru ještě minimálně jeden dva dny plavby. Vždyť jen plavba průlivem Inside Passage trvá celý den. Ten ale na lodi, která disponuje luxusním wellness centrem, nákupní galerií nebo krytým bazénem, uteče jako nic. Za svítání dalšího dne loď zakotví v místě zvaném Icy Strait Point. Pasažéry přivítají domky natřené na červeno a hluboké lesy v okolí. V souboji člověk versus příroda má navrch jednoznačně druhá jmenovaná.

Foto: roger4336, www.flickr.com

Hubbardův ledovec – namodralý led se čas od času zřítí do hluboké vody. Říká se tomu telení ledovce.

Když se telí ledovce...

400 let – tak dlouho „žije“ led v největším pevninském ledovci v Severní Americe. Hubbardův ledovec je další zastávkou v itineráři plavby. Led tu vzniká v obrovském kotli a pomalu se sune k pobřeží. Tady se ledové kry o velikosti desetipatrové budovy odlamují a s ohromujícím duněním padají do vody. Když se dunění a rachot ozvou uprostřed noci, běhá člověku mráz po zádech.

„Tomuto jevu se říká telení ledovců. A ač tu do vody padají kusy ledu ohromných velikostí, jsou to jen drobky v porovnání s největším doposud nafilmovaným telením v historii,“ dozvíte se od průvodce. V Grónsku se v roce 2013 podařilo zachytit na kameru odlomení ledovce o velikosti osmi kubických kilometrů. I tahle „menší aljašská“ podívaná ale budí respekt.

Foto: www.nsp.com, Public Domain Image

Takto vypadá, když se na plavbu podél břehů Aljašky vydá velká výletní loď.

Kapitáni lodi ale vědí, kdy si mohou dovolit přiblížit se k ohromným masám ledu na pevnině a dopřát pasažérům pohled na tuhle namodralou nádheru pěkně zblízka, a kdy se držet dál. Loď se prokousává ledovým škraloupem na hladině podél pobřeží – dál, do hlavního města Aljašky, do Juneau, kam nevede žádná silnice.

Hlavní město, do kterého nevede silnice

Podle údajů z roku 2010 tady žije asi 30 tisíc obyvatel a samotné město moc příležitostí k vyžití nenabízí. Jeho bohatstvím je ale příroda, která ho obklopuje. Však je tu také jednou z největších atrakcí výlet psím spřežením ještě dál mimo civilizaci. I když i v samotném hlavním městě má člověk pocit, že dál od civilizace už to vlastně ani nejde. Do Juneau se dostanete lodí nebo letadlem, pozemní spojení neexistuje.

Foto: Andrei Taranchenko, commons.wikimedia.org

Juneau je hlavní město státu Aljaška. Obyvatel má jen třicet tisíc, příroda v okolí ale bere dech.

Aljašku koupili Američané od Rusů v roce 1867 za 7,2 miliónu dolarů. Nicméně to nikdo netušil, jaké nerostné bohatství zdejší příroda ukrývá. Obrovské zásoby nerostných surovin jsou i v Misty Fjords, další zastávce v itineráři plavby. Hluboká ledovcová údolí, která se ostře zařezávají do pevniny, ale nepadnou za oběť těžbě. Téměř vertikální a až 900 metrů vysoké skalní stěny jsou od roku 1978 chráněnou přírodní památkou. „Díky bohu,“ chce se říct člověku, když poznává mléčnou mlhou přikrytá přízračná zákoutí.

Návrat do civilizace

Misty Fjords jsou poslední zastávkou plavby. Pro tu ale platí, že i cesta je cíl – a na cestě je loď Celebrity Infinity celý předposlední den, kdy se průlivem Inside Passage vrací „do civilizace“. V případě srpnové expedice ale připlutí do Vancouveru neznamená konec zájezdu. Výprava totiž pokračuje do Whistleru, nejlepšího horského střediska v Severní Americe, kde se odehrávaly lyžařské disciplíny už zmíněné olympiády v roce 2010, a také na nejvyšší lanovku planety. Zajímá vás, jak je vysoká? Mrkněte do bočního sloupce.

Foto: Alan Wu, commons.wikimedia.org

Misty Fjords ukrývají ohromné nerostné bohatství, naštěstí jsou ale přírodní památkou a těžit se tu nesmí.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Severní Ameriky s ESO travel!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do celého světa:

Vydejte se s námi na divokou Aljašku! V srpnu vyplouváme na unikátní plavbu podél pobřeží. A na palubě luxusní lodi Celebrity Infinity bude i známý cestovatel Jiří Kolbaba!

Poznejte olympijský Vancouver, kochejte se pohledem na Hubbardův ledovec, pozorujte velryby, medvědy a užijte si jízdu na nejvyšší lanovce planety!

Na palubě lodi bude probíhat i fotografický workshop pod vedením Jiřího Kolbaby. Loď Celebrity Infinity disponuje i ledovým barem, běžeckou dráhou, wellness centrem nebo vnitřními bazény. Chcete vyrazit? Máme posledních 6 VOLNÝCH MÍST!

Tři týdny na cestě. Cesta napříč Kanadou se zastávkami na místech, která znáte z fotografií i televize. Navštívíme Niagarské vodopády, podíváme se do Toronta, Ottawy i do „francouzského“ Quebeku se slavným hotelem Frontegnac. Poznáme Calgary i Montreal

… a nevynecháme ani nádherné kanadské národní parky! Národní park Banff s termálními prameny, park Yoho se Smaragdovým jezerem nebo NP Jasper s vodopády vysoko v horách. Pojeďte námi!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tom, jak si užít New York, o žhavé Andalusii nebo o terakotové armádě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Vyrazili byste na dovolenou na lodi?
Ano, i na Aljašku.
78 %
Ano, ale raději do tepla.
8,8 %
Ne, dovolená na lodi mě neláká.
13,2 %
Celkem hlasovalo 250 čtenářů.

Na cestách s Jiřím Kolbabou

V době, kdy je cestování na vlastní pěst jednodušší než kdy dřív, hledají cestovní kanceláře způsoby, jak nabídnout klientům nové a zajímavější formy poznávání světa.

Co funguje? Atraktivní destinace – se zajímavým programem, nevšedními zážitky a známým cestovatelem v roli průvodce. Spousta turistů si pak rozmyslí, zda odjet za poznáním Kanady a Aljašky na vlastní pěst a riziko, nebo zda zvolit exkluzivní plavbu s kompletním servisem podél břehů spojenou třeba s fotografickým workshopem známého fotografa.

A přesně takovým typem zájezdu je plavba podél Aljašky. Na palubě luxusní lodi Celebrity Infinity můžete prožít 12 dní ve společnosti jednoho z nejpopulárnějších českých cestovatelů a fotografů Jiřího Kolbaby. „Letí s námi jako ten, který se s ostatními podělí o své cestovatelské zážitky, poutavě přiblíží místa, která skupina navštíví, a v neposlední řadě poradí i s fotografováním,“ přibližují unikátní spolupráci v cestovní kanceláři ESO travel. Přímo na palubě lodi proběhne pod vedením Jiřího Kolbaby i fotografický workshop.

A že je o tento typ prémiových zájezdů ze strany klientů zájem. Cestovatel Jiří Kolbaba se jen letos v roli průvodce a společníka na cestě zúčastnil unikátní Cesty kolem světa soukromým letadlem, v květnu vyrazí s další skupinou na velký okruh Japonskem a na přelomu července a srpna dokonce atomovým ledoborcem na Severní pól. Všechny expedice hlásily, případně hlásí vyprodáno, nebo pár (doslova) posledních míst.

Nejvyšší lanovka planety

Jmenuje se Peak2Peak Gondola, spojuje vrcholy vrcholy Blackcomb a Whistler a v nejvyšším bodě ji od země dělí 436 metrů. Díky tomu ji patří titul nejvyšší lanovka planety. A protože je to od jednoho sloupu k druhému přes hluboké údolí 3,03 kilometru, je lanovka rekordmanem i v této kategorii – větší vzdálenost mezi dvěma sloupy na planetě není.

Lanovka byla otevřená v roce 2008 – většina součástí byla vyrobená v Evropě, do Kanady dopravená lodí a do Whistleru vrtulníky. 28 kabinek může za hodinu přepravit až 4100 cestujících. Lanovka má i nadstandardní jištění – tvrzené sklo i radarový systém. Ten dokáže varovat letadlo, které by se dostalo příliš blízko.

Trpíte závratí? Pak pro vás máme radu na závěr – nenastupujte do jedné ze dvou stříbrných kabinek – ty totiž mají prosklenou podlahu.

Více zajímavostí o lanovce Peak2Peak najdete v článku Nejvyšší lanovka planety: Brázdí nebe půl kilometru nad zemí. Kde leží?

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám