Hlavní obsah

Jaké jsou nejvyšší hory světa: Na Everestu straší a Kilimandžáru hrozí katastrofa!

Co má herec Brad Pitt společného s nejvyšší horou Oceánie? Jaká ekologická katastrofa hrozí africkému Kilimandžáru? Čeho se máme, kromě extrémního mrazu, bát na Mount Everestu? Na tyto a další otázky si odpovíme v dnešním článku o nejvyšších horách všech koutů naší planety. Dozvíme se třeba i to, jestli Inkové lezli po horách.

Foto: Shrimpo 1967 (Wikimedia Commons)

Mount Everest - vyšší hory najdeme už jen ve vesmíru.

Článek

Nejvyšší hory světa vždy lákaly spoustu horolezců a dobrodruhů k tomu, aby je zdolali. Jejich slézání se věnuje třeba nevidomý sportovec Jan Říha nebo bývalý pražský primátor Pavel Bém. Pojďme se teď podívat na pár zajímavostí z nejvyšších vrcholů všech kontinentů světa.

I hory se zvětšují

Nejvyšší horou naší planety je himálajský Mount Everest měřící 8848 metrů. Její výška se ovšem může v budoucnu změnit. Ne snad, že by ji zvětšovali horolezci stavěním mohyl na vrcholu, rozměr se mění v důsledku podsouvání litosférické desky Indie pod asijskou desku. Díky tomuto ději je Himálaj nejvyšší pohoří světa.

Zdolávání Everestu zaplatil nejeden dobrodruh životem. Na horu leze obrovské množství lidí, obzvláště od roku 1950, kdy nepálské úřady povolily vstup cizinců na nejslavnější vrchol světa. Za tu dobu si Everest vyžádal spoustu obětí, po nichž zbyla třeba jen cepíny, batohy či opuštěné stany. Místní obyvatelé věří, že duchové těchto nepohřbených nebožtíků řádí na vrcholcích a vydávají podivné zvuky. Skeptici tvrdí, že jde jen o kvílení větru, ale kdo před spaním kontroluje přítomnost bubáků pod postelí, raději by po Himálaji lézt neměl.

Foto: ESO travel

Třiašedesát let. Tak dlouho mohou cizinci slézat nejvyšší vrcholy Nepálu.

Po osmitisícovkách lezou i kuřáci

Nezvykle se ovšem chovají i živí návštěvníci hory. Například první Čech na nejvyšším bodě planety Leopold Sulovský si při čekání na italského společníka zakouřil.

Zvláštně si počíná i vláda nepálského království. Rozhodla se využít obrovské popularity Everestu a za příslušný poplatek nechává turisty celého světa slézt vrchol za pomoci domorodých nosičů. Kvůli tomu se po svahu prochází skutečně pestrá směsice lidí.

Výška Everestu sestává jen z číslic osm a čtyři, podobně jako výška hory Puncak Jaya zvané také Carstenszova pyramida. Měří 4884 metrů a jako nejvyšší bod ostrova Nová Guinea se pyšní titulem největší hory v oblasti Austrálie a Oceánie. Jako první ji zdolal Heinrich Harrer. Ti, kdo mají rádi film Sedm let v Tibetu, ví, že právě tohoto rakouského horolezce hrál ve snímku slavný americký herec Brad Pitt.

Něco pro vyznavače aktivní dovolené: Réunion je impozantní horolezeckou a trekovou baštou

Foto: Ivan Mlinaric (Flickr)

Dnes se po Andách lidé procházejí v oblečení z umělých materiálů, kdysi je ale slézali v tradičních oděvech.

Andy: velehory, které jako první zdolávali Indiáni bez vybavení

Everest je možná pro někoho tak jednoduchý, že si během výstupu stihne i zakouřit, ovšem nejvyšší vrchol Jižní Ameriky možná jeho první dobyvatel překonal v primitivních mokasínech. Je dokázáno, že lidé kmene Inků běžně lezli do výšek přes šest tisíc metrů, navíc v okolí Aconcaguy (6959 m) se prokazatelně zdržovali. Prvním pokořitelem nejvyšší hory Jižní Ameriky tak možná nebyl horolezec s cepíny a moderním vybavením, nýbrž Indián zahalený do kůží s mokasíny na nohou.

Otitulovali jsme Aconcaguu jako nejvyšší horu Jižní Ameriky, nicméně bychom v souvislosti s ní mohli uvést ještě více. Jde o nejvyšší horu západní i jižní polokoule, dokonce úplně tu nejvyšší ležící mimo Asii. Ani to jí však nestačí k tomu, aby se dostala mezi stovku nejvyšších hor světa. Tu okupují výhradně ty asijské.

Další články z Jižní Ameriky:

Foto: Winky from Oxford, UK (Wikimedia Commons)

Základní tábor pod horou Aconcagua. Na její zdolání horolezci potřebují zkušenosti, kondici a 700 dolarů na povolení.

Mount McKinley je zasazené do pohádkového státu

Z Jižní Ameriky se dostáváme do severní části kontinentu, a to do jeho severozápadního koutu zvaného Aljaška. Tam se nachází Mount McKinley vysoká 6194 metrů. Sice sem za účelem jejího zdolání jezdí každý rok tisíce sportovců, nicméně pro turistický ruch nejchladnějšího státu USA neznamená tolik, co ostatní zmíněné vrcholy. Aljaška má totiž i spoustu jiných lákadel. Mohutné ledovce, neprostupná sněhobílá krajina, zlatokopecké vesničky a medvědí lovící ryby přitahují milovníky přírody i bez pomoci známého horského masívu.

Foto: Nick McPhee (Wikimedia Commons)

Žádný smog, jen hory, lesy, modré nebe. To je Mount McKinley.

Kilimandžáro: úbytek ledu ohrožuje žirafy

Jedete do Afriky? Vezměte si teplou bundu, šálu, rukavice a čepici. Tedy pokud směřujete na Kilimandžáro, 5895 metrů vysoký vrchol Afriky. Mrazivá hora se známou ledovou čepicí už nemusí dlouho vydržet v takové podobě, v jaké ji známe. Schyluje se na ní totiž k přírodní katastrofě.

Věčný led, který ji celoročně pokrývá, nyní mizí. Vždy zásoboval vodou široké okolí a činil z něj ráj plný žiraf, gazel či pakoňů, spatřit se tam dá i několik lvů. Stáda se ale s postupným úbytkem životadárné kapaliny a aktivitou pytláků ztenčují stejně jako vrstva ledu nahoře. Pohled na exotická zvířata pod horou se sněhovou čepicí se tak již za pár desítek let může stát minulostí.

Foto: ESO travel

Sloni poblíž zasněžené hory, to je možné jen na několika místech na světě, třeba na Kilimandžáru.

Na vrchol Evropy skrz hlubiny socialismu

Elbrus – 5642 metrů. Na tento vrchol se v minulosti dostalo mnoho Čechů a Slováků díky tomu, že do Sovětského svazu se dalo dostat daleko lépe než do jiné oblasti s vysokými horami. Retronostalgici si mohou zavzpomínat na staré časy, které v okolí pohoří Kavkaz dodnes přežívají. Na Elbrus se třeba dá dojít kolem Hory sovětského vojína, nejeden obyvatel okolních vesnic vzpomíná na doby minulé se slzou štěstí v oku.

Dobrý den, policie Mont Blanc. Ukažte nám své lano!
Jako nejvyšší hora našeho kontinentu se uvádí Elbrus z euroasijského hraničního pohoří Kavkaz. V západní Evropě dosahuje největších rozměrů alpský Mont Blanc. Ten se nedávno zviditelnil v médiích policejními kontrolami. Policisté na jeho svazích nyní nově kontrolují, zda lidé směřující na vrchol mají správné vybavení. Nepřipravené výpravy totiž v minulosti zbytečně zatěžovaly záchranáře.

V našem výčtu ještě chybí 4892 metrů vysoký Vinson Massif, nejvyšší hora Antarktidy. Kdo chce překonat nejvyšší hory sedmi kontinentů, nesmí si ho nechat ujít. Kdo ovšem nestojí o zdolávání hor v potu tváře a raději se prochází po divoké přírodě, ten se sedmi velikánům vyhýbat nemusí. Právě to má okolí všech uvedených velehor společné, ať už ho návštěvníci sdílí se lvy, medvědy či himálajskými strašidly.

Inzertní sdělení: Vyjeďte na dovolenou do okolí velehor!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Okruh výkladní skříní černé Afriky kombinuje setkání s tisícovými stády divoké zvěře, původními obyvateli, pohledy na horu Kilimandžáro a pobytem na exotickém Zanzibaru.

Navštivte císařský Peking, duchovní Tibet, tajemný Nepál a hinduistickou Indii a poznejte různorodost asijských tradic a zvyků. Chcete vidět nejvyšší hory světa a kláštery na jejich svazích?

Poznejte staroindickou kulturu, buďte svědky tradiční kultovní očisty ve vodách Gangy, zažijte pocit nicotnosti při pohledu na panorama Annapurny během okruhu Indií a Nepálem.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Grand Canyonu, o nejkrásnějších místech Číny nebo o romantickém Santorini. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Na který z nejvyšších vrcholů kontinentů byste se chtěli podívat?
Everest
32,2 %
Aconcagua
6,3 %
Kilimandžáro
34,1 %
Mount McKinley
10,9 %
Puncak Jaya
4,1 %
Vinson Massif
2,7 %
Elbrus
9,7 %
Celkem hlasovalo 413 čtenářů.

Nejvyšší hory světa

1. Everest 8848 m

1. Everest 8848 m 2. K2 8611 m

1. Everest 8848 m 2. K2 8611 m 3. Kančendženga 8586 m

1. Everest 8848 m 2. K2 8611 m 3. Kančendženga 8586 m 4. Lhotse 8516 m

1. Everest 8848 m 2. K2 8611 m 3. Kančendženga 8586 m 4. Lhotse 8516 m 5. Makalu 8485 m

1. Everest 8848 m 2. K2 8611 m 3. Kančendženga 8586 m 4. Lhotse 8516 m 5. Makalu 8485 m 6. Čo Oju 8188 m

1. Everest 8848 m 2. K2 8611 m 3. Kančendženga 8586 m 4. Lhotse 8516 m 5. Makalu 8485 m 6. Čo Oju 8188 m 7. Dhaulághirí 8167 m

1. Everest 8848 m 2. K2 8611 m 3. Kančendženga 8586 m 4. Lhotse 8516 m 5. Makalu 8485 m 6. Čo Oju 8188 m 7. Dhaulághirí 8167 m 8. Manaslu 8163 m

1. Everest 8848 m 2. K2 8611 m 3. Kančendženga 8586 m 4. Lhotse 8516 m 5. Makalu 8485 m 6. Čo Oju 8188 m 7. Dhaulághirí 8167 m 8. Manaslu 8163 m 9. Nanga Parbat 8126 m

10. Annapurna 8091 m

Všech nejvyšších deset osmitisícovek najdeme v pohoří Himálaj. Proti největším velikánům naší sluneční soustavy to ale nic není. Třeba na asteroidu Vesta lze zpozorovat horu tyčící se nad povrch 22 kilometrů vysoko.

Související články

Výběr článků

Načítám