Hlavní obsah

Pythagoras zde přemýšlel nad geometrií, vy zde můžete v klidu relaxovat

Novinky, František Vorel, CK Blue Style

Součet obsahů čtverců nad oběma odvěsnami pravoúhlého trojúhelníku je roven obsahu čtverce nad přeponou. Tak zní Pythagorova věta. Největší z matematiků všech dob a autor slova filozofie na jeden ze základů geometrie možná přišel na krásných plážích svého rodiště, kterým je Samos, nejzelenější ostrov Egejského moře.

Foto: CK Blue Style

I zde možná přemýšlel Pythagoras. Vy zde můžete klidně relaxovat...

Článek

Místní víno slouží ve Vatikánu

Aby si udržel čistou mysl, pravděpodobně při svých úvahách nemohl vychutnávat místní muškátové víno, které nesčetněkrát získalo mnoho ocenění. Koneckonců si zdejší víno za své mešní vybral samotný Vatikán. Samos je díky tomuto vynikajícímu sladkému moku často nazýván ostrovem vína. Hornatý ostrov přeje také koření, bylinám, olivovníkům, citroníkům, fíkům, mandlím a tymiánovému medu.

Romantické pláže bez davů

Jako dovolenková destinace je Samos ideální. V létě zde prakticky nezaprší, dny bývají teplé a moře má příjemnou teplotu. 160 km dlouhé pobřeží je lemováno krásnými písčitými a oblázkovými plážemi s azurovým mořem. Ani na těch nejvyhlášenějších se nebudete tísnit mezi davy turistů! Mezi nejznámější patří Votsalakia, Kaladakia nebo Psili Amos na jihu ostrova. Na severu jsou to pláže Kokkari či Lemonakia. Své kouzlo má také pláž Potami.

Foto: CK Blue Style

Jedna z nejrásnějších pláží ostrova, Potami s azurovým mořem

Po stopách matematika a filosofa Pythagora

Na jihozápadě ostrova, nedaleko vesnice Marathokampos a pláže Votsalakia, můžete vystoupat k Pythagorovým jeskyním. Ty se nacházejí ve skálách nejvyšší hory Kerkis (1434 m). Slavný matematik tu v 6. stol. př. n. l. přebýval, když se ukrýval před místním tyranem Polykratem. Připravte se na poměrně náročné stoupání. Nádherný výhled vám však bude více než zadostiučiněním.

Foto: Shutterstock

Pythagorova jeskyně s kapličkou na hoře Kerkis

Unikátní akvadukt, malebný přístav i byzantské kláštery

Na základě principů Pythagora byl na Samosu v 6. stol. př. n. l. postaven Eupalinův tunel. Tento podzemní akvadukt zásoboval hlavní město vodou. Tunel dlouhý více než 1300 metrů byl ražen z obou stran hory naráz. Díky přesným matematickým výpočtům se obě cesty setkaly téměř uprostřed. Téměř polovina tunelu je veřejnosti přístupná.

Určitě nevynechejte barevné město Pythagorion, které se nachází nedaleko. Najdete tu archeologické muzeum, pozůstatky římského divadla a poblíž přístavu můžete navštívit Heraion, chrám bohyně Héry. Nad přístavem se tyčí hrad Lykourgos Logothetis, který byl postaven začátkem 19. století na obranu proti Turkům. Určitě byste se měli v přístavu na chvilku zastavit a posedět v jedné z místních malebných taveren.

Foto: Archiv autora

Zastavte se v malebném přístavu Pythagorion

Při poznávání ostrova se zastavte v klášteře Megali Panagia v blízkosti vesnice Mili. Ten byl postaven v 16. století. Od něj to je jen kousek cesty na sever do vesničky Koumaradei, ve které si prohlédnete výrobu samoské keramiky a pořídíte tu vyhlášený Pythagorův hrnek, jehož celý obsah vám vyteče ven, pokud přelijete stanovenou rysku.

Foto: Shutterstock

Klášter Megali Panagia ze 16. století je velice krásný

Za jedním ze sedmi divů světa

Největší porci historie si užijete, pokud vyrazíte na lodní výlet do Efesu, který byl známý již ve 2. tisíciletí př. n. l. Dnes zde najdete nejvelkolepější vykopávky starověkých památek na světě. Nejprve projedete kolem Augustovy brány. Pak vstoupíte do agory, administrativní části starého Efesu. Navštívíte impozantní Celsovu knihovnu, Odeon, Domiciánův chrám, Trajánovu fontánu, parní lázně Scholastica, Hadrianův palác a velký amfiteátr, který se svojí kapacitou 24 tisíc míst byl největším starověkým divadlem.

Foto: Shutterstock

Celsova knihovna v Efesu patří mezi nejrásnější vykopávky

Bohužel se do dnešních dnů nedochoval skvost starověké architektury a jeden ze sedmi divů světa, Artemidin chrám v Efesu. Původně 125 štíhlých, 18 metrů vysokých jónských mramorových sloupů obíhalo ve dvou řadách ústřední místnost, cellu, s nadživotní sochou bohyně Artemis. Ve své době byl chrám jednou z největších staveb na světě. Dnes zde najdeme jen ruiny a část jednoho ze sloupů.

Foto: Archiv autora

Velký amfiteátr v Efesu je největším starověkým divadlem

Ačkoliv se Efes nachází v západním Turecku, jsou s ním spojeny počátky křesťanství. Zde totiž žili a kázali přímí žáci Ježíše Krista, sv. Pavel a sv. Jan Evangelista. Dokonce na okraji Efesu žila po smrti svého syna Panna Maria, jejíž dům je dodnes významným poutním místem.

Foto: Shutterstock

Opevněný klášteř sv. Jana v Choru a větrné mlýny na Patmosu stojí za navštěvu

Na Samu zkrátka můžete relaxovat na krásných nepřeplněných plážích nebo se vypravit za poznáním a historií.

Inzertní sdělení:

Ceny osmidenních zájezdů na Samos nyní začínají na 11 tisících korun. A pozor: největší slevy pro dospělé a až dvě děti zdarma platí již jen do konce března! Vyladěnou dovolenou vybírejte na www.blue-style.cz.

Výběr článků

Načítám