Hlavní obsah

Zámek v Chotěbuzi půlstoletí chátrá

Právo, Pavel Karban

Zrušit památkovou ochranu zámku chtějí v Chotěbuzi na Karvinsku. Obec chátrající objekt z 18. století prodává už několik let, avšak bezúspěšně. Že je zámek jedním z nejzdevastovanějších v kraji, potvrzuje pohled na budovu, z jejíchž útrob rostou na některých místech stromy.

Foto: Pavel Karban , Právo

Obec usiluje o vynětí zámku, který je v dezolátním stavu, z památkové péče. Na rozdíl od vedle stojící hlásky.

Článek

„V interiérech jsou zřícené nejenom rovné stropy v patře, ale i klenby v přízemí a schodiště, takže přístup z přízemí do patra je téměř znemožněn,“ popsala Jana Koudelová z ostravského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ), která se zabývá průzkumem a dokumentací stavebních památek.

Do empírového stylu byl zámek přestavěn před rokem 1836. „Hlavní, jižní průčelí bylo členěno jónskými sloupy a jako jediné bylo patrové. Zbylá křídla byla pouze přízemní. Nejstarší křídlo je severní, předpokládá se, že je z konce 18. století,“ nastínila památkářka s tím, že ve středověku mohl na místě současného zámku existovat dvorec.

Chátrající zámek v Brandýse nad Orlicí dostal novou šanci

Cestování

Od roku 1872 až do druhé světové války sloužil zámek ke školským účelům. „Největší zásahy a adaptace byly pro potřeby internátní zemědělské školy, v té době získal současnou podobu, protože až v roce 1879 měla všechna čtyři křídla patro,“ uvedla Koudelová, která aktuálně zpracovává stavebně-historický průzkum zámku.

Poslední tečkou se pro zámek stal požár v 70. letech minulého století, to v něm byly byty a kanceláře. Po něm nebyla odstraněna suť ani škody, které požár způsobil. Poté neproběhly žádné udržovací ani základní stavební práce, takže od té doby zámek chátrá. I tak je z pohledu památkářů stále cenný. Navíc k němu náleží i věž, tzv. hláska, ze 17. století a vstupní brána s rodovými erby Trachů a Beesů, bývalých majitelů.

V minulosti se hovořilo o tom, že obec chce zámek zdemolovat. To by památkářům vadilo. Ředitel ostravského pracoviště NPÚ Michal Zezula si dokáže představit maximálně částečnou demolici.

Architekt vytvořil z minibytu na pražských Vinohradech krásné bydlení pro dva

Bydlení

„To znamená vyklizení zborcených konstrukcí a statické zajištění těch, které jsou ještě v pořádku. V torzální podobě může zámek existovat dlouhá desetiletí,“ popsal s tím, že v případě demolice by v areálu zůstala jen hláska a vstupní brána. „To už by však nedávalo smysl, areál by už nesloužil jako doklad historického vývoje Chotěbuzi i Těšínska,“ zdůraznil.

Starosta Chotěbuzi David Harok (ČSSD) řekl, že stavebně-historický průzkum zámku je podmínkou k žádosti o vyjmutí objektu z památkové péče. „Předpokládám, že koncem letošního nebo počátkem příštího roku žádost na ministerstvo kultury podáme,“ uvedl a dodal, že bez památkové ochrany by mohl být zámek pro investory zajímavou investicí.

Demolice, ani částečná, není podle něj v plánu. „Pokud by to mělo zůstat v majetku obce, tak bychom zkoušeli ve spolupráci se statikem, zda by bylo možné to zakonzervovat, tak aby to bylo třeba v režimu ruiny. To je ale daleká budoucnost,“ uzavřel Harok.

Reklama

Výběr článků

Načítám