Hlavní obsah

Zámek Lednice je čtvrtstoletí v UNESCO. Kastelánka se za něj už nestydí

Zámek Lednice je jednou z nejnavštěvovanějších památek u nás a jeho legendární kastelánkou je Ivana Holásková. Na zámku je od roku 1978, kdy byl kastelánem její manžel. Štafetu od něj převzala v roce 1993 a může srovnávat, co po čtvrtstoletí Lednici přinesl zápis do seznamu památek UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Lednice je perlou Lednicko-valtického areálu,.

Článek

„Původně nabízel zámek jen reprezentační sály v hlavní části. Vedle měla vysoká škola ubytovnu, menzu, sklady. To bylo do 90. let, poté nám prostory předali, byly v dezolátním stavu,“ vzpomíná kastelánka. Když začali jezdit komisaři UNESCO, aby zmapovali památky a území, za zámek se styděla. Dnes už nemá zač.

Lednicko-valtický areál do seznamu skvostů planety zapsali jako unikátní, člověkem komponovanou krajinu s mnoha památkami 7. prosince 1996.

Ploše 283 kilometrů čtverečních dominuje zámek Lednice. „Po zápisu jsem začala být optimistická. Dříve byl stav zámku bezútěšný, ale pak se to začalo měnit a udělala se spousta práce,“ říká kastelánka.

Generálky se dočkal zdejší historický skleník, o teplo a vlhkost pro exotické rostliny se starají moderní technologie. Před dvaceti lety skončilo v prvním poschodí zámku zemědělské muzeum a přibyly nové návštěvnické trasy. Opravené jsou fasády, zmíněný skleník i minaret, odbahňují zámecký rybník, na začátku příštího roku pak vypuknou také práce na obnově rozlehlého parku.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled do lednického zámeckého parku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jeden z mnoha zdejších unikátů: minaret z přelomu 18. a 19. století

Zámek právem láká statisíce turistů. „Když se vrátím do 90. let, byla návštěvnost kolem 180 tisíc lidí za rok. Po pětadvaceti letech je to dvojnásobek, i čtyři sta tisíc lidí, tedy když vezmu normální rok bez covidu,“ říká kastelánka.

Připouští, že davy turistů směřujících do kraje, mohou místním nadělat problémy. „Je pravda, že obec naráží na problémy s množstvím lidí, že je problém s parkovišti. Na druhé straně ale nemálo obyvatel Lednice z cestovního ruchu profituje,“ připomněla.

Začali Lichtenštejni

Na seznam UNESCO se rozsáhlé území, rámcově ohrazené Lednicí, Valticemi a Břeclaví, dostalo jako unikátní kulturní krajina protkaná sítí alejí a drobných i větších staveb. Patří do něj zámky Lednice a Valtice, naopak zámek v Břeclavi, ač je rovněž historicky sídlem Lichtenštejnů, zůstal zásluhou nesouhlasu tehdejšího vedení města před branami chráněného areálu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zámecký okrasný skleník s kovanými žebry a šedesáti tisíci skleněných tabulek patří k technickým unikátům.

Foto: Petr Horník, Právo

Benátská kašna v pravidelné francouzské zahradě

Krajinu výrazně formovali v 18. a 19. století právě Lichtenštejnové. Zasloužili se o výsadbu lesů, vznik rybníků, ale i o železnici do Lednice. Park u zámku v Lednici pak nechali vytvořit nad úroveň povodňových vod, použili k tomu zeminu vytěženou z vytvořených rybníků v parku, který je současně ojedinělým místem soustředícím stromy z různých kontinentů.

Oprava kutnohorské kostnice nabírá zpoždění

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám