Hlavní obsah

Zájem turistů o Českou republiku je nejvyšší od roku 2004

Novinky, Marcela Janouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že zájem cizinců o cestování do naší republiky je velký, není pochyb. Přesto ale překvapil počet turistů cestujících ze zahraničních států za poslední čtvrtletí. Čísla vystoupala až na 1,9 miliónu návštěvníků, což je o 13,5 procenta více než v loňském roce ve stejné době. Takový nárůst byl zaznamenán naposledy v roce 2004. Zveřejnil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce přijíždějí turisté z Ruska a Německa.

Článek

O rekordní nárůst se přičinili hlavně turisté z Ruska a Německa. Do ČR přijelo z Ruska během druhého čtvrtletí až 158 tisíc turistů, což bylo o polovinu více, než ve stejném období minulého roku. Významně se přičinily také státy jako Francie (21 procent), Španělsko (20 procent), Slovensko (11,8 procenta), či Polsko (9,5 procenta). Významný nárůst zaznamenaly statistiky také u souhrnné kategorie „ostatní asijské země“ (40 procent), kam spadají například turisté z Indie, či arabských zemí.

„Růst návštěvnosti z asijských zemí naplňuje naše očekávání i prognózy mezinárodních organizací. Tyto nové trhy mají pro Českou republiku obrovský potenciál, na jehož využití v současné době usilovně pracujeme,“ uvedl Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism. Agentura chce podle Vondrušky podporovat popularitu České republiky na nových trzích například prostřednictvím filmů natáčených v Česku.

Nové letecké spoje

K cestování například francouzských turistů výrazně přispělo otevření dalších leteckých linek. Podle některých názorů se na statistikách též promítla krize v Egyptě, kdy si cizinci zvolili místo svých oblíbených letovisek raději dovolenou v Evropě.

Od počátku roku přijelo do českých hromadných ubytovacích zařízení celkem 5,8 miliónu turistů, což bylo o 8,8 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Zahraničních turistů od počátku roku přijelo o 11 procent více než v prvním pololetí roku 2010. Meziroční nárůst příjezdů turistů dosáhl v prvním pololetí 6,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám