Hlavní obsah

Zájem o letní dovolené je enormní. Nabídka last minute bude omezená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se po dvou letech pandemie utrhli ze řetězu a ve velkém nakupují letní dovolené. Vyplývá to z vyjádření největších tuzemských cestovních kanceláří, podle nichž prodeje v posledních týdnech kulminují. Kvůli tomu bude poměrně omezená nabídka last minute zájezdů. CK proto klientům doporučují s koupí neotálet na poslední chvíli.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z destinací, která se drží na špici zájmu, je Řecko (ilustrační foto).

Článek

Cestovní kanceláře už podle dřívějších dat evidují od začátku roku dokonce větší zájem než v rekordním předpandemickém roce 2019. Češi si chtějí po dvou letech, kdy byli víceméně zavření doma, konečně užít moře.

„Prodeje se momentálně pohybují v desítkách procent nad rokem 2019, a pokud srovnáme poslední dva měsíce, tak jde o nárůst ve stovkách procent,“ napsal Novinkám obchodní ředitel a tiskový mluvčí CK Exim tours Petr Kostka.

Doplnil, že zlom nastal na začátku ledna a od té doby se prodeje nezastavily, a to ani v březnu, dubnu či květnu, které dříve patřily ke klidnějším měsícům.

Na tuniský ostrov Džerba jezdí Češi jako na chatu

Cestování

Mluvčí CK Fischer Jan Bezděk trend potvrzuje a zároveň upozorňuje, že je letošní sezona ovlivněna také externími vlivy, mimo jiné inflací, které mají dopady na cenu zájezdů. Lidé by proto měli počítat třeba s tím, že ceny last minute zájezdů nebudou klesat tak jako dříve. „Naopak by mohly stoupat, protože cena leteckého paliva se od začátku roku zdvojnásobila,“ uvedl Bezděk.

„Bude také velký tlak na kapacity hotelů,“ doplnil Bezděk s tím, že k cestování se nevrací pouze Češi, ale i Němci či Britové; tato klientela přitom míří do podobných destinací.

Na rekordní prodeje, ale zároveň omezenou nabídku last minute zájezdů upozorňuje také mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Podle ní není volných kapacit v nejoblíbenějších prázdninových termínech mnoho.

Svým kolegům přitakává i mluvčí CK Blue Style Ilona Topolová, která uvádí, že prodeje dovolených na poslední chvíli jsou v plném proudu a na červenec jsou kapacity takřka vyprodány.

Mezi nejžádanější destinace patří řecké ostrovy, včetně Lefkady a Santorini.
Ilona Topolová, tisková mluvčí CK Blue Style

„Alternativy pro letní dovolenou v nabídce stále jsou, ale pokud mají klienti konkrétní požadavky na destinaci, hotel, termín či požadují nějaké služby nebo jedou na dovolenou ve větším počtu, čekat by opravdu neměli,“ upozorňuje Pavlíková.

Destinacím vládnou Řecko a Turecko

Nejprodávanější destinace se u jednotlivých kanceláří příliš neliší. Největší zájem je napříč oslovenými CK o řecké ostrovy, Turecko či Španělsko. U Čedoku klienti poptávají také exotiku v podobě Dominikánské republiky či Zanzibaru.

Jedno z nejhezčích míst v Dominikáně? Ostrov Saona je jako z katalogu

Cestování

„Mezi nejžádanější destinace patří řecké ostrovy, včetně ostrovů Lefkada a Santorini, které jsme nově přidali do našeho portfolia,“ uvedla Topolová s tím, že novinkou v nabídce CK je také Severní Kypr. „Velký zájem evidujeme také u Egypta, kde neustále navyšujeme kapacity tak, abychom uspokojili zájem našich klientů, dále u Tuniska, Turecka a také oblíbeného Bulharska.“

Podle Kostky a Bezděka je jednoznačně největším skokanem Turecko, kam se v posledních dvou letech příliš necestovalo. „Letos se ale Turecko znovu vrací na výslunní a spolu s Řeckem je to nejžádanější destinace. Důvodem je i fakt, že v poměru cena/výkon Turecko jen těžko hledá konkurenci,“ shodují se oba mluvčí.

Podle Pavlíkové mají klienti Čedoku zájem také o méně objevené destinace. Jde například o Albánii, Černou Horu či Slovinsko. Z tuzemských destinací pak vedou Krkonoše, Beskydy, Jeseníky, západočeské lázně, Luhačovice či Praha. Milovníci aktivní dovolené pak vyrážejí na Madeiru.

Nejstarší čajová plantáž v Evropě je ukrytá uprostřed Atlantiku

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám