Hlavní obsah

Zahrada hradu Pernštejn se probouzí k životu

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K životu se čile probouzí zahrada hradu Pernštejn na Moravě. Jako by se vracela v čase. Ještě před dvěma roky, tedy při zahájení prací, stál totiž na jejím místě jen hustý les.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Pernštejn

Článek

Z podrostu tu a tam vykukovala torza historických stavbiček. Scházelo málo a ze zahrady by nezbylo vůbec nic. Její obnova je podle odborníků světovým unikátem.

Pernštejn patří k jedinečným moravským hradům. Díky své majestátnosti si zahrál v desítkách filmů. Jeho chloubou byla i vrchnostenská zahrada vybudovaná v 18. století podle projektu sochaře a architekta Ondřeje Schweigla, který si pohrál s každým jejím detailem.

Potřebovali pomoc dřevorubců

Na stráň pod hradem umístil desítky drobných stavbiček se zákoutími, vhodnými k odpočinku. Zahrada měla i svoji užitnou funkci. Ryby, dokonce i hlemýždi, ovoce a zelenina, to vše z ní putovalo do hradní kuchyně. Jenže údržba zahrady byla finančně náročná.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Nyní se v zahradě upravují cestičky. V pozadí hrad Pernštejn, vlevo ve stráni Poustevna a za ní Obelisk. Před zahájením prací prostor vypadal jako les těsně pod hradem (na snímku vpravo).

Proto začala již v 19. století pustnout. Ještě před třemi roky její návštěvník kvůli hustému porostu ani netušil, že se nachází přímo pod Pernštejnem. Situaci asi nejlépe dokresluje to, že na místě nyní obnovovaného pětihektarového areálu bylo nutné pokácet zhruba 500 stromů.

Základy některých zaniklých objektů se podařilo najít až před zahájením prací georadarem. „Příroda na jedné straně část zdí a cestiček zakonzervovala. Prostě je překryla hlínou. Stačilo ji odstranit a kamenivo přeskládat. Na druhé straně vichřice vyvracely stromy v parku a jejich kořeny doslova přeorávaly celou oblast. Kdybychom se do projektu pustili později, nebylo by už moc co zachraňovat,“ řekla Právu Klára Zábojníková z památkového ústavu.

Památkáři chtějí prodloužit sezonu

Cestování

Obnova zahrady, z větší části financovaná Evropskou unií, přijde na zhruba 120 milionů korun.

Návrat k zašlé slávě

Milovníci památek a přírody se ale mají na co těšit. Nad zahradou je díky kácení opět vidět Pernštejn. Obnoveny jsou v ní cestičky. Zahradníci vysazují okrasné rostliny, keře a dřeviny, včetně ovocných stromů. Stojí všechny původní stavby od Poustevny, Tureckých lázní a třeba Haltýře, v němž se uchovávaly ryby.

Park zdobí kopie původních soch. Pilně se pracuje na obnově Čínského pavilonu. Unikátem bude potůček vytékající z kašny na úbočí, protékající Tureckými lázněmi, soustavou rybníků a klikatící se v dolní části zahrady. „Práce jdou podle harmonogramu a budou hotovy v září. Zahradu ale otevřeme až na jaře 2021, aby ji příchozí viděli plnou květů a zeleně,“ dodala Zábojníková.

Benátky kvůli koronaviru odkládají placení vstupného do města

Koronavirus

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám