Hlavní obsah

Vítkův hrádek zažil skvělý začátek roku

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřícenina Vítkův hrádek zažila v lednu a v únoru nejlepší začátek roku v novodobé historii z hlediska návštěvnosti. Od března se však i tato památka až do odvolání kvůli dalším opatřením uzavřela. Jen za poslední únorový víkend tam dorazilo přes tři sta lidí. Desítky návštěvníků tam vyrážely i v pracovní dny.

Foto: Profimedia.cz

Od března je památka uzavřena.

Článek

Vzhledem k odlehlosti lokality to v tuto dobu nebylo zvykem, i když jsou z Vítkova hrádku nejkrásnější výhledy na Lipno i Alpy. „Standardně jsme v tuto dobu měli od pondělí do pátku zavřeno. Na Vítkův hrádek nikdo nepřišel. Letos však byla situace jiná,“ uvedl Miroslav Kovačičín, který stojí za obnovou této hradní zříceniny a je předsedou spolku na jeho obnovu.

Důvodem dosavadního zájmu bylo také to, že se jednalo o jednu z mála otevřených památek v Jihočeském kraji. Na zříceninu se do této doby nevztahovala tak přísná opatření kvůli koronaviru, protože lidé se v areálu Vítkova hrádku pohybují venku. Navíc směr prohlídky je oboustranný, návštěvníci proudí v jednom směru a při prohlídce se vůbec nemusí potkat. Nyní to však už neplatí a opatření se vztahují i na tuto zříceninu.

Uspořádají závody šerpů

Vzhledem k tomu, že Spolek pro obnovu Vítkova hrádku nemá nyní vhodné auto pro dopravu potravin do objektu, musí je zhruba 500 metrů do prudkého kopce nosit jeho členové. Z parkoviště ve Svatém Tomáši zboží v zimě vozili na saních, nyní je nosí ve speciálně upravené krosně, kterou používají krkonošští či tatranští nosiči.

Na Vítkově Hrádku konečně teče voda

Tipy na výlety

Tato situace spolek inspirovala k organizaci nové akce. „Až to hygienická situace dovolí, tak ve spolupráci s Turistickým spolkem Lipenska, který se stará o propagaci území, uspořádáme Sherpa rallye. Podobné závody, kdy lidé nosí na zádech až 60 kilogramů, se konají například v Krkonoších,“ konstatoval Kovačičín.

Vítkův hrádek stojící ve výšce 1053 metrů nad mořem je původně gotická zřícenina. Nachází se v těsné blízkosti rakouských hranic, proto tu po roce 1948 působila vojenská posádka.

Vítkův hrádek založil v polovině 13. století Vítek z Načeradce z krumlovské větve rodu Vítkovců. Stojí na pravé straně lipenské přehrady a jde také o strážní hrad na bývalé solné stezce. Spolek pod vedením Miroslava Kovačičína začal hrad obnovovat v 90. letech minulého století.

Z romantické Okoře až na přemyslovskou Budeč

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám