Hlavní obsah

V pražském Národním muzeu je k vidění výstava antibiotik - hrozby lidstva

Právo, Stáňa Seďová

V Národním muzeu už se nevystavují jen tradiční kameny, umělecká díla a historické artefakty. Již podruhé, tentokrát ve spolupráci se světovou zdravotnickou organizací (WHO), připravilo muzeum výstavu týkající se našeho zdraví. Po neštovicích si mohou návštěvníci v nové budově prohlédnout od středy výstavu s názvem Antibiotika jsou ohroženým pokladem lidstva.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Až do 31. října bude ve druhém patře nové budovy Národního muzea výstava o antibiotikách.

Článek

Mottem výstavy je poučení, že existují choroby, které jsme schopni pomocí antibiotik léčit, ale hrozí, že jejich neuváženým používáním o tuto schopnost připravíme příští generace. Důkazem, že ztráta účinnosti antibiotik se týká i té naší, jsou hrozivá čísla, která dokládají, že v roce 2009 zemřelo v zemích Evropské unie více než 37 tisíc lidí kvůli rezistenčnímu původci, tedy kvůli infekci, proti které se stala antibiotika neúčinnými.

Trochu drastická výstava

Výstava se srozumitelnou formou snaží ukázat na hrozbu ztráty účinnosti antibiotik na patnácti informačních panelech a exponátech, které jsou spojeny s historií infekčních chorob. Nechybí morová epidemie, tedy doba, kdy lidstvo ještě antibiotika neznalo, ani objev penicilinu a rozmach jeho výroby. Prostřednictvím výstavy chtějí odborníci také upozornit na to, že nedojde-li ke změně, hrozí návrat rozvoje infekčních onemocnění se všemi svými důsledky.

„Jsme rádi, že se Národní muzeum nebojí pořádat i tyto trochu drastické výstavy. Spousta lidí si stále myslí, že každou nemoc vyléčí antibiotiky. V roce 2009 v zemích EU užívalo antibiotika 40 procent lidí. Čeští marodi si v porovnání s evropskými nestojí ale zase tak špatně. V léčbě antibiotiky jsme na 18. místě,“ zdůraznila Alena Šteflová, ředitelka kanceláře WHO v ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám