Hlavní obsah

V Moskvě vystavují pachy, expozicí se lidé musejí pročichat

Novinky, mšv

Na první pohled to tam vypadá jako chemická laboratoř. Putovní výstava MeMoMe_2020, která aktuálně zakotvila v Moskvě, je totiž zaměřena na všemožné pachy, jenž mají v návštěvnících vyvolat dávné vzpomínky. A podle vůně si mohou lidé nechat sestavit i portrét, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na výstavě v Moskvě vám podle vašeho pachu vytvoří portrétVideo: AP

 
Článek

V expozici naleznou návštěvníci desítky baněk a zařízení roztodivných tvarů. Pachy v nich ukryté si mohou interpretovat, jak se jim zlíbí. „Čichala jsem je už mnohokrát, pořád dokola, protože každý návštěvník si je asociuje s něčím jiným,” řekla průvodkyně Garage Museum of Contemporary Art Katja Šujkovová. Zatímco některé pachy mohou být příjemné, jiné právě naopak.

Nikdo k nim ale není lhostejný, záměrem norské umělkyně Sissel Tolaasové, jež je autorkou části výstavy, je oživit návštěvníkům hluboko uložené vzpomínky. „Jde o pouhé abstraktní pachy, stejně jako jsou abstraktní třeba malby. Sami návštěvníci si je ale spojují s vlastními vzpomínkami,“ vysvětlila cíl expozice Šujkovová.

Portrét podle vlastní vůně

Na výstavě návštěvníci naleznou také podivný přístroj, který na základě jejich vlastního tělesného pachu vytvoří pomocí algoritmu jejich portrét. Každý člověk má totiž svou specifickou vůni — je to podobné jako s otisky prstů.

Muzeum kocoviny chce připomenout vtipné příhody s alkoholem

Cestování

„V těchto trubkách je detektor plynů, který dokáže posbírat osobní pachová data člověka,“ vysvětluje další z muzejních průvodkyň Polina Šmeljevová. „Ty se pak konvertují do portrétu,“ dodává s tím, že když stroj zaregistruje novou vůni, tak se v podstatě vyvíjí a zdokonaluje.

Výstava má tímto způsobem upozornit na fakt, že všichni lidé mají pachy a tento faktor by se mohl v budoucnosti stát dalším využívaným biometrickým údajem, stejně jako otisky prstů nebo snímání oční duhovky či sítnice. Ruská umělecká skupina Where Dogs Run, která expozici zaštiťuje a vlastním dílem do ní přispěla, chce tímto způsobem demonstrovat odvrácenou stranu moderních technologií.

Odlehčení nabízí část, která dává nahlédnout do práce výrobců parfémů. V dílně si mohou návštěvníci sestavit svou vlastní vůni. Za odpočinkem se pak mohou vypravit do meditační místnosti plné květin. V ní mohou lidé zanalyzovat stav svého bytí a poté určit květiny, které odráží jejich duši.

Ruské muzeum ukazuje krásu smrti

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám