Hlavní obsah

V Madridu se poprvé od začátku pandemie konaly býčí zápasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Madridu se v neděli vrátily býčí zápasy za přítomnosti diváků. Stalo se tak vůbec poprvé od začátku pandemie, píše agentura AP. Kapacita arény Las Ventas byla nicméně snížena na 40 procent, což znamená, že se události zúčastnilo kolem šesti tisíc lidí. Kritici akce nicméně uvedli, že umožnit její konání za stále nepříznivé epidemické situace je ukázkou nedostatečného respektu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Madridu se konaly poprvé býčí zápasy od vypuknutí pandemieVideo: Reuters

 
Článek

Úřady zápas povolily, aby pomohly zasaženému sektoru. Ten totiž jako mnoho dalších aktivit či kulturních akcí nemůže prakticky existovat bez živého publika a koronavirus ho tak těžce zasáhl. První zápas měl nicméně mnoho striktních pravidel. Návštěvníci například seděli na předem určených místech a během celé akce museli mít nasazenou ochranu dýchacích cest.

Vytržení z koronavirového stereotypu si přesto pochvalovali. „Chodím na zápasy od deseti let, takže mi přijde neuvěřitelné, že na ně zase můžu. Od loňska, kdy pandemie začala, to bylo těžké. Doufám, že do roka bude zase obnovena stoprocentní kapacita arény,“ uvedl 21letý student Andres de la Joya.

Španělsko couvá. Ruší povinné roušky při plavání a opalování

Cestování

Kromě fanoušků se z konání akce radovali i další lidé, kteří na zápasech profitují. Například prodavač suvenýrů Jorge Butless. „Pokud vše probíhá bezpečně, neměl by být žádný problém, aby postupně přicházelo více lidí,“ míní prodejce.

Situace je stále vážná

Proti konání akce se ovšem postavili členové politické strany PACMA, která mimo jiné bojuje za práva zvířat. Šéfka partaje Laura Duarteová na adresu úřadů uvedla, že postrádají respekt, když povolí za současné vážné epidemiologické situace konání takové akce. „Jiné druhy událostí povoleny nejsou, ale tahle ano a potká se na ní šest tisíc lidí,“ uvedla.

„Stále jsme uprostřed pandemie, zdravotnická situace je vážná, obzvláště v Madridu a okolí, a zdá se, že to najednou není důležité. Přijde nám to jako porušování koronavirových opatření,“ doplnila šéfka strany, která s několika kolegy před arénou v neděli protestovala.

Zatímco na býčí zápas se mohli lidé vypravit, fotbalová utkání se stále hrají bez diváků. Podle některých má načasování zápasů politický podtext.

V Londýně otevřou první „vznášející se“ bazén na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám