Hlavní obsah

V brněnské zoo lze dostat polibek od lva

Právo, Vladimír Klepáč

Plavat v moři se žraloky, mít doslova na dotek slony, žirafy nebo ledního medvěda či polární lišky putující zasněženou tundrou, nebo dokonce dostat polibek od lva! To vše je nyní možné v brněnské zoologické zahradě.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Do divočiny přenesou diváky virtuální brýle.

Článek

Ta si totiž jako první v Česku i na Slovensku a patrně v celé střední Evropě otevřela virtuální zoo. Stačí se v ní jen posadit do otáčecího křesílka, nasadit si speciální brýle a vyrazit se slavnou britskou bioložkou Jane Goodallovou do divočiny.

„Zatím máme čtyři zhruba patnáctiminutové dokumenty, s nimiž příchozí navštíví doslova celý svět. O show nestojíme, chceme lidem ukázat smysl zoologických zahrad, které se po celém světě zapojují do záchrany živočišných druhů,“ řekl Právu ředitel zoo Martin Hovorka. Známá ochránkyně přírody Goodallová je patronkou všech promítaných snímků.

Virtuální realita bere diváka do bezprostřední blízkosti zvířat v divočině. Ocitá se tak několik metrů nad zemí ve větvích stromů vedle dovádějících šimpanzů nebo dřímající pandy, vidí kolem sebe plavat velryby, sleduje souboj losů v severských lesích nebo stojí uprostřed stáda zubrů. Filmy bude zoo obměňovat, aby představila každý kus divočiny na Zemi.

Vše je vytvořeno tak, aby jeden dokument mohla v jednom okamžiku sledovat školní třída

„Závidím, a závidím nahlas, protože brněnská virtuální zoo je unikát. Je to nejen pozvánka do zoologických zahrad, ale zároveň i připomínka toho, že i my tady můžeme pomoci zachraňovat přírodu na druhé straně světa,“ řekl při otevření nové expozice prezident Unie českých a slovenských zoologických zahrad a ředitel košické zoo Erich Kočner.

Zvířatům na dotek

Brněnská zoo vybudovala virtuální safari v prostorách své někdejší a před dlouhými lety zrušené Stálé akvarijní výstavy na Staré radnici. Prostory virtuální zoo zdobí velkoformátové fotografie z divočiny. K dispozici je třiatřicet křesel s brýlemi a joysticky.

Vše je vytvořeno tak, aby jeden dokument mohla v jednom okamžiku sledovat školní třída. Žáci pak mohou společně sdílet zážitky ze své malé procházky divočinou. Při sledování dokumentu není nouze o nadšené výkřiky návštěvníků. Stačí totiž jen pootočit hlavu a divák zjistí, že vedle něj stojí vlk či jaguár, že se mu pod nohama plazí anakonda nebo že sedí na stromě plném kaloňů.

Vybudování virtuální zoo přišlo město Brno, které je zřizovatelem zoo, na pět milionů korun. Hovorka předpokládá, že novou expozici navštíví ročně až 50 000 lidí. „Žádnou lacinou zábavu u nás nečekejte. Vždy se budeme plně věnovat jen přírodě a její ochraně. Samozřejmě by bylo hezké, kdybychom mohli takto časem představit i krásy Česka,“ dodal Hovorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám