Hlavní obsah

Turisté v Británii obtěžují tuleně na plážích, zlobí se ochránci zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořizování selfie, sahání, krmení nebo nahánění. To vše by mělo být pro turisty, kteří na pobřeží Anglie a Walesu vyrušují tuleně, zakázáno. Alespoň to požadují ochránci zvířat. Ti už vypsali petici, aby kolonie těchto mořských savců ochránili před nevychovanými lidmi, kterým nestačí zvířata jen z bezpečné vzdálenosti pozorovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle skupin na ochranu tuleňů by mělo být nezákonné se zvířat dotýkat, krmit je, nahánět nebo je jen tak pro zábavu strašit. Petici už podepsalo na 17 tisíc lidí, uvádí server Independent. Dobrovolníci mezitím začali na některých plážích ve Velké Británii hlídkovat, aby turisty případně odradili od rušení tuleňů.

Matt Barnes z organizace Yorkshire Seal Group se obává konkrétně o kolonie v hrabství Yorkshire. „Jen za poslední měsíc jsme zaregistrovali na 67 případů, kdy lidé tuleně obtěžovali, ale číslo bude vyšší,“ uvedl. „Pokaždé, když je tuleň vyrušen, znamená to, že neodpočívá nebo se nestará o mláďata. A v Yorkshiru máme jedny z nejzranitelnějších tuleňů v zemi,“ vysvětlil Barnes.

Mladíka na australské pláži vylekala největší šelma Antarktidy

Koktejl

Upozornil, že množství z nich trpí kalorickým deficitem, protože jejich čas na odpočinek je někým neustále krácen. „Jsou unavení, protože jsou celou dobu vzhůru. Aktuální zákony se vztahují jen na velryby a delfíny, přitom tuleni jsou ti nejzranitelnější.“

Jsou nepředvídatelní, varuje policie

Za kampaň se postavila také Královská společnost pro prevenci týrání zvířat i místní policie. Úřady varovaly, že zvířata se mohou chovat agresivně, když se cítí ohrožena. „I když se tuleni mohou zdát poslušní, jsou docela nepředvídatelní,“ upozornil za policii Richard Fussey. „Reagují na základě instinktu a strachu. Pokud se cítí ohroženi, mohou kousat,“ dodal.

Královská společnosti pro prevenci a týrání zvířat k tomu doplnila, že turisté by měli savce jen pozorovat, ale nevyrušovat. Petice pak rovněž upozorňuje na to, aby si lidé více hlídali své mazlíčky, kteří se mohou vůči tuleňům projevovat agresivně. V březnu takto jeden pes zabil tuleně u Temže.

Přímořské letovisko v Anglii skoncovalo s půjčováním lehátek. Důvod je bizarní

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám