Hlavní obsah

Šumavská Kvilda se plní turisty

Turisté z celé republiky vyrážejí už nyní před hlavní sezonou na Šumavu. Zamlouvají si penziony a přijíždějí i v karavanech na místní parkoviště. Za ubytování i další služby například na oblíbené Kvildě si připlatí. Právu to potvrdil majitel penzionu a starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).

Foto: Profimedia.cz

Lidé si na Šumavě oblíbili přírodu (ilustrační foto).

Článek

„Už nyní se obec turisty slušně plní a přijíždějí nejen na víkendové pobyty. Je tady řada cyklistů i těch, co si oblíbili místní turistické trasy pro pěší,“ uvedl Vostradovský. Zmínil, že pokud si někdo chce zamluvit ubytování, neměl by otálet.

„Zájem je poměrně velký a sehnat místa na hlavní sezonu už může být problém,“ podotkl starosta. I na Šumavě si turisté za služby připlatí především v penzionech, ale také například za parkování. „Podnikatelé zohledňují především nárůst cen energií. Jedna noc v penzionu bude tak asi o padesát korun dražší. Zatímco v loňském roce vyšla v průměru asi na 450 korun, tak nyní je to asi 500,“ zmínil trendy Vostradovský.

Největší dřevěné budově v Evropě hrozí kolaps, na její záchranu nikdo nemá peníze

Tipy a trendy

Výrazně dražší je nyní i parkování, a to i pro karavany, které jsou v posledních letech turistickým trendem. „Zpoplatnili jsme parkování na celých 24 hodin a místo 10 korun stojí nyní dvacet za jednu hodinu,“ podotkl starosta.

Sezona začne výstavou

Podle něho čeká podnikatele na Šumavě po slabším covidovém období velmi dobrá sezona, která v podstatě už nyní začíná.

„Chceme ji odstartovat také výstavou pražských umělců, která začne v Galerii Kvilda v budově obecního úřadu už v sobotu. Návštěvníci budou moci obdivovat obrazy i sochy a je to další z mnoha možností, jak si mohou pobyt na Šumavě zpestřit,“ je přesvědčený Vostradovský.

Do centrální Šumavy míří většinou lidé opakovaně, protože si oblíbili místní pohostinnost i přírodu.

„Jezdíme tam už přes dvacet let. I letos už jsme využili dva víkendy a je to taková naše dovolenková jistota. Po shonu v Praze si tam každý může odpočinout. Co se týká zdražování, je to bohužel současná realita a těžko můžeme předpokládat, že v jiných turistických destinacích to bude jiné,“ podotkla Martina Šámalová, která se s rodinou vydávala k pramenům Vltavy.

Zjevení Páně novou kulturní památkou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám