Hlavní obsah

Spojené arabské emiráty slaví 50 let od založení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před 50 lety, tedy 2. prosince 1971, vznikly Spojené arabské emiráty. V zemi se proto ve čtvrtek chystají velkolepé oslavy takzvaného Zlatého jubilea. V plánu jsou například divadelní performance nebo ohňostroje, lidé dostali také několik dní volna z práce.

Foto: Profimedia.cz

Ve Spojených arabských emirátech oslavují ve čtvrtek významný den.

Článek

Oslavy kulatého výročí začaly oficiálně už 6. dubna, ve čtvrtek v Národní den však vrcholí. Nadále pak budou pokračovat do konce března příštího roku, píše server Gulf News. U příležitosti jubilea se konají nejrůznější akce, počítá se i s tím, že půjde o vůbec nejvytíženější den na Světové výstavě Expo 2020, která probíhá v Dubaji.

Proslula stavbami

Spojené arabské emiráty tvoří celkem sedm emirátů, hlavním městem je Abú Zabí, tím největším je ale Dubaj. Ta je nejen oblíbenou destinací českých turistů, ale i domovem mnoha světových unikátů včetně nejvyššího mrakodrapu Burdž Chalífa, umělých ostrovů ve tvaru palmy nebo hotelu Burdž al-Arab připomínajícího plachetnici.

V Abú Zabí staví největší akvárium na světě. Pojme 25 milionů litrů vody

Cestování

Když v roce 1979 navštívila Spojené arabské emiráty britská královna Alžběta II., prohlásila, že jedním z dávných lidských snů je proměnit poušť v zeleň a mořskou vodu v pitnou. „Tady v Dubaji se tento sen stane skutečností,“ uvedla panovnice.

Foto: Profimedia.cz

Konají se nejrůznější vystoupení, v plánu jsou rovněž ohňostroje.

Prvním prezidentem země byl šejk Zajd bin Sultán Ál Nahján, jenž je znám coby Otec národa. Aktuální prezident Chalífa bin Saíd Ál Nahján je jeho synem.

Doprava do Spojených arabských emirátů se značně usnadnila, když v roce 1982 otevřelo Mezinárodní letiště Abú Zabí, o tři roky později pak provoz zahájil národní vlajkový dopravce Emirates.

Důležitým krokem pro to, aby mohli Češi poznávat Spojené arabské emiráty, bylo i zavedení pravidelné linky aerolinek Emirates z Dubaje do Prahy. První let podnikly emirátské aerolinky už 1. července 2010. Přesně pět let poté poprvé přistál v Praze obří letoun Airbus A380, který na lince mezi Dubají a Prahou začal létat v květnu roku 2016. První let do Prahy tehdy symbolicky pilotoval český kapitán.

Nejen pro hosty. Nejznámější dubajský hotel zve na prohlídku za 2300 korun

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám