Hlavní obsah

Sokolovský zámek čeká rekonstrukce

Právo, Rudolf Voleman

Zásadní rekonstrukci čeká sokolovský zámek. Vypovídá o tom Národní investiční plán (NIP), podle kterého by měly být práce za čtvrt miliardy korun zahájeny za tři roky. Hotovo by mohlo být v roce 2026.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Sokolovský zámek se dočká rekonstrukce za tři roky.

Článek

„Investice zahrnuje veškeré dosud nezrekonstruované prostory areálu zámku,“ uvedl Michal Rund, ředitel sokolovského muzea, jež v zámku sídlí. Součástí rekonstrukce mají být kompletní opravy střech včetně čtyř nárožních věžiček, které jsou částečně napadeny dřevomorkou. Stavební úpravy se budou týkat zateplení půdy a zvýšení únosnosti podlah pro depozitární prostory.

„Pokud tomu budou zástupci státní památkové péče nakloněni, je v plánu zastřešení zámeckého nádvoří,“ pokračoval ředitel s tím, že se na nádvoří počítá rovněž s odborným restaurováním kašny z 18. století.

„Dále jsou v plánu celkové opravy fasády zámku, posouzení stavu oken a dveří a jejich restaurování, případná výměna,“ dodal Rund.

Knihovna se odstěhuje

V interiérech proběhnou kompletní stavební úpravy objektu včetně elektroinstalace a podlah a také odborné restaurování zachovaných původních uměleckých prvků. Modernizovány mají být též prostory zimní zahrady a klubovny zámku.

„Předpokládaná je kompletní rekonstrukce obřadní síně, která funguje ve městě Sokolov již po dlouhá léta a je zaručeným finančním příjmem za její pronájem pro organizaci,“ konstatoval Rund. Modernizaci má čekat rovněž stávající expozice tak, aby byla vytvořena v interaktivním duchu.

Chrám nad hrobem světice čeká proměna

Cestování

„Pokud to vyhlášený dotační titul dovolí, jako financování celého areálu zámku budou do kompletních stavebních úprav zapojeny i objekty barokního domku a myslivny,“ dodal ředitel.

Rozšířit se má i do prostor, které v současné době využívá městská knihovna. Ta se v polovině roku odstěhuje do zrekonstruovaných prostor na Starém náměstí. Projekt na obnovu celého zámku by měl podle ředitele vzniknout nákladem zhruba čtyř milionů korun nejpozději v roce 2023. Pokud to dotační zdroje dovolí, má pak rekonstrukce probíhat v rámci jednoho velkého projektu, bez dotací po etapách podle jednotlivých priorit.

Zastřešené nádvoří

Předpokládané náklady v objemu čtvrt miliardy korun vycházejí podle Runda z odhadovaného objemu prací a upřesněna má být částka po vypracování realizačního projektu.

„V zámeckých prostorách by měla nově vzniknout kavárna, muzejní knihovna a studovna. V případě zastřešeného nádvoří, podobně jako na zámku v Ostrově, by bylo možné pořádat celoročně kulturní akce na atraktivním místě i v případě nepřízně počasí,“ doplnil Rund s tím, že hlavním tahákem muzea by měly být již zrekonstruované sklepní prostory s expozicí Sokolovského zlatého pokladu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám