Hlavní obsah

Rakouský Obertauern nabízí sníh, i když jinde není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během zimy se zraky lyžařů obracejí k Alpám. Přesto i tam je jen pár míst, kde si s množstvím sněhové peřiny nemusejí lámat hlavu. Jedním z nich je rakouská vesnička Obertauern, která je, alespoň co se sněhové nadílky týče, bohem políbená. Má totiž speciální klima, které jí zajišťuje skvělou sněhovou pokrývku.

Foto: Michael Fokt

V Obertauernu je na sníh spolehnutí.

Článek

Chcete-li si dát pořádně do těla a projet všech sto kilometrů sjezdovek, měli byste si na zdejší pobyt rezervovat alespoň čtyři dny, a to nestihnete žádné další atrakce. Na své si tu přijdou i milovníci adrenalinu.

Sjezdovka Gamsleiten 2, které se familiárně přezdívá G2, patří k nejprudším boulovým sjezdovkám v Evropě a díky sklonu 45 stupňů je extrémně náročná. Dech se doslova tají při představě, že ji během lyžařského výcviku zdolají i ty nejodvážnější a nejšikovnější děti. Dole pak za odměnu dostanou medaili s nápisem: „Přežil jsem Gamsleiten 2.“

Na děti nezapomněli

Pro malé dobrodruhy a teenagery zde vybudovali dokonce dva okruhy. Na mladší děti tu čekají rozmanité trasy Bobby Round pojmenované po zdejším maskotovi, horském zajíci Bobbym, a na o něco starší sjezdaře pak okruh s názvem My Track a také parkurová část.

Velkou zábavou pro všechny včetně rodičů je pohádkový les, ke kterému se dostanete lanovkou číslo dvě Schaidbergbahn. Minout ho nemůžete. Upozorní vás nejen obrovská cedule, ale především zvuková kulisa, která se mezi vrcholky Alp krásně rozléhá.

Foto: Michael Fokt

Rozmanité trasy zajíce Bobbyho jsou určeny mladším dětem.

Na jeho konci číhá překvapení v podobě strašidelně temné jeskyně s duchy, kterou lze projet na lyžích. Tímto však zábavné atrakce Bobby Landu nekončí. Pokud si chcete připadat jako Ester Ledecká, využijte slalomovou dráhu, na které si procvičíte obloučky. Velmi oblíbená je i vlnová dráha či ledové iglú, kam si děti mohou zalézt a na chvilku si odpočinout.

San Martino di Castrozza: Zimní pohoda v kapesním vydání

Cestování

V Montserparku děti řeší všemožné úkoly a hádanky. Skvělou zábavu si také můžete užít dvakrát týdně při nočním lyžování. Tato kratochvíle pod hvězdami probíhá v pondělí a ve čtvrtek na sjezdovce číslo osmnáct u vleku Edelweissbahn vždy od devatenácti do dvaadvaceti hodin. I když se jedná o červenou sjezdovku, je pro děti velmi příznivá.

Na lyžích až do postele

Výhodou tamního areálu je, že v jakékoli části vesnice máte vždy vlek přímo u nosu. V zadní části obce, která je věnovaná většině dětských aktivit, stojí penziony přímo na svahu.

Další výhodou je Taurský okruh, kde na sebe sjezdovky hezky navazují, a vy si celý areál můžete projet buď v jednom směru, nebo i v opačném bez obav, že někde špatně sjedete. Stačí si vybrat buď zelený okruh, který nabízí sedm vleků a běží proti směru hodinových ručiček, nebo červený s devíti vleky, jenž můžete zdolat opačným směrem.

Foto: Michael Fokt

Na své si tu přijdou také vyznavači snowboardingu.

Pro nás se nejlepšími sjezdovkami vzhledem k jejich šířce, strmosti a výhledům staly svahy 5a Seekarspitzbahn, 8 Grünwaldkopfbahn a 10 Panoramabahn.

S Lennonem na svahu

Pokud přemýšlíte, kde poprvé postavit na lyže děti, nebo dokonce sebe, zkuste to v Obertauernu. Své poprvé tu zažili i tři z legendárních Beatles. Jediný ze slavných Brouků, kdo se mohl pasovat do kategorie mírně pokročilých, byl John Lennon. Toto místo si pro sbírání zkušeností nevybrali jen tak pro nic za nic. Ve skutečnosti totiž nešlo ani tak o zimní radovánky, jako o skutečnost, že se tu rozhodli natočit pár záběrů do tehdy připravovaného filmu Help!.

Rychlebské hory: Prvotřídní stopy vás zavedou i do Polska

Cestování

Oko kamery je ale neúprosné a bylo hned jasné, že Beatles to sami na ďábelských prkýnkách nezvládnou. Povolali tedy do služby dubléry z řad místních, kteří to ochotně vzali za ně. Jeden z nich tu dokonce dodnes žije. Jestli se chcete vyfotit s památnou čtyřkou, klidně se vám to může stát. Jejich připomínku v podobě soch či památníků tu najdete hned na několika místech včetně sjezdovek.

Kolik za kurz pro děti
Pro děti do šesti let stojí lyžařský či snowboardový kurz na pět dní kolem 230 €. V ceně je zahrnutý i skipas a zapůjčení vybavení. Děti se zároveň mohou zdarma účastnit zábavního programu určeného pro malé nadšence zimních sportů.
Od 6 do 14 let vyjde stejný balíček kolem 280 eur, tedy na 7100 korun.
Po lyžích na saně
V nedalekém Gnadenalmu je sáňkařská dráha dlouhá jeden a půl kilometru. Po objednání/registraci vás za příplatek 5 eur na osobu vyveze nahoru sněžný skútr, kdo nechce zbytečně utrácet, potáhne si sáňky sám a zaplatí za osobu jen 5 eur.
Druhá varianta je trochu drsnější. Trasu dlouhou pět kilometrů je nutné vyšlapat po svých. V chatě Südwienerhütte vám půjčí nezbytné vybavení, ale než se vydáte na cestu, je dobré se objednat: +43 664 343 6342
Kde se ubytovat
Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli tyto dva penziony zařízené v rustikálním stylu. V nabídce jsou jak klasické pokoje, tak apartmány s kuchyňkou. Ceny se liší podle délky pobytu, počtu ubytovaných a samozřejmě období. V nabídce jsou i nejrůznější balíčky. Na místě je též sauna a jiné wellnessové vymoženosti.
Hotel Auerhahn, Alpenstrasse 3, auerhahn-obertauern.at
Hotel Grünwaldkopf, Römerstrasse 15, obertauern.com
Kde se najíst
Nejlepší zvěřinu kolem 25 eur i s přílohou vám uvaří v Austria Alpinhotel, Plattenkarstr. 8. Restaurace leží přímo u vleku, kde probíhá noční lyžování.
Na jedinečné špecle zapečené s pivním sýrem Pongauer Kasnocken za necelých dvanáct eur nebo na polévku se speciálním sýrovým knedlíkem přes celou misku Kaspressknödelsuppe za necelých šest eur si zajděte do restaurace Alte Alm na adrese Alpenstrasse 5-6. Restaurace stojí u vleku číslo 2 Schaidbergbahn.
Nejlepší hamburger vám připraví v restauraci Die Talstation. Zaplatíte za něj kolem patnácti eur a za podobné peníze si tu pochutnáte i na salátu s masovými nudličkami a dýňovým olejem.
Za teplou tekutou a poněkud ostřejší specialitou destinace „Gamsmilch“ (kamzičí mléko) do Gamsmilchbaru si musíte vyjet až do výšky 2200 metrů vlekem číslo 10 Panoramabahn. Vaří ji poctivě, takže vás za těch necelých šest eur skutečně zahřeje a řádná porce alkoholu z tajné receptury postaví na nohy.
Ceny skipasů
V Obertauernu na vás čeká celkem 100 km sjezdovek a 26 vleků. Na modré připadá 61 km, červeným náleží 35 km a 4 km tvoří černé sjezdovky.
Třídenní skipas: 149 €, děti 6 až 14 let: 74 €, 14 až 17 let: 111,50 eura.
Děti do 6 let v doprovodu rodičů: zdarma.
Lyžařský pas Obertauern s platností minimálně 1,5 dne a více platí také v lyžařském areálu Grosseck-Speiereck v Mauterndorfu vzdáleném asi 15 km.
Lyžuje se od 9 do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám