Hlavní obsah

Přírodní rezervace Soos na Chebsku evokuje měsíční krajinu

Novinky, Nela Štefanová, kčt, hlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chebsko

Národní přírodní rezervace Soos, vyhlášená v roce 1964, se nachází nedaleko Františkových lázní. Je známá především svými rozsáhlými rašeliništi, mokřady, mofety a minerálními prameny. Pestře zbarvenou rezervaci připomínající měsíční krajinu je možné navštívit v průběhu celého roku.

Národní přírodní rezervace SoosVideo: Novinky

 
Článek

Z geologického hlediska se jedná o příkopovou propadlinu, do které vyvěrají minerální prameny. A jelikož voda téměř neodtéká, od čtvrtohor se zde usadily několikametrové vrstvy rašeliny. V jižní části propadliny se pak díky minerální vodě vytvořilo slané jezero, které se stalo domovem řasy rozsivky s křemičitými schránkami.

Voda z jezera však dávno ustoupila a jelikož rašelina byla z velké části vytěžena, mohou se dnes návštěvníci procházet po dně jezera, kde se ze schránek řas vytvořil takzvaný křemelinový štít. „Žlutá plocha vypadající jako štěrk, jsou ve skutečnosti zbytky schránek rozsivek. Jedná se o jedny z nejkrásnějších řas a na Chebsku byste jich zase tolik nenašli,” řekl Novinkám ředitel Městského muzea Františkovy lázně Jan Šamata.

Foto: Novinky

Přes území národní přírodní rezervace Soos vede naučná stezka.

Domov mnoha živočichů

Nejatraktivnější přírodní úkaz, takzvané mofety, se pak nacházejí na konci kilometr dlouhé naučné stezky. „Mofety, někdy nesprávně nazývané bahenní sopky, jsou vlastně výrony oxidu uhličitého ze zemské kůry, který probublává na povrch. Z toho vznikají, dá se říci jámy o průměru 10 až 100 centimetrů a jsou i stejně hluboké. Zajímavé na tom je, že i když to vypadá, že se ta voda vaří, tak je to ve skutečnosti studené,” vysvětlil Šamata.

Součástí naučné stezky je i prohlídka a ochutnávka z nejteplejšího pramene v oblasti Františkových Lázní. Císařský pramen má 14 až 16 stupňů a jedná se o pitnou minerální vodu.

Celá rezervace je bohatá nejen z hlediska botanického, ale je také domovem mnoha druhů ptáků, obojživelníků či plazů, jako například užovky a zmije. „V rákosinách bychom našli hnízdiště jeřába popelavého, jde o první hnízdiště tohoto druhu v České republice. Dalším zajímavým živočišným druhem je ropucha krátkonohá, je to kriticky ohrožený druh, který se zde vyskytuje v hojném počtu,” uvedl Šamata.

Foto: Novinky

V lokalitě Soos se také nachází Císařský pramen.

V areálu rezervace se nacházejí i dvě muzea. Dinosauří pavilon s velkoplošnou projekcí obrazů a modely ještěrů v životní velikosti a expozice dokumentující přírodu v rezervaci s navazující expozicí ptáků. Součástí areálu je i obora s daňky, stanice pro poraněné dravé ptáky a malá zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám