Hlavní obsah

Po 104 dnech došla Češka pěšky do Istanbulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 2025 kilometrů má v nohou dvaadvacetiletá studentka Nicolette Havlová, které se v neděli 12. září podařilo po 104 dnech dojít pěšky z Havířova až do tureckého Istanbulu. Na cestě si sáhla na dno svých sil, dokonce jednou musela cestu ze zdravotních důvodů na pár dnů přerušit, protože skončila v nemocnici. Nakonec ale svého cíle dosáhla.

Foto: archiv Nicolette Havlové

Po 104 dnech pěšího putování došla v neděli Nicolette Havlová před istanbulský chrám Hagia Sofia. Do cíle dorazila i s novou parťačkou: bulharským štěnětem.

Článek

Domů si navíc z cesty přiveze i nečekaný suvenýr: tříměsíční štěně, které se k ní přidalo v Bulharsku.

„Byl a stále je to nádherný pocit dojít do vysněného cíle. Ty emoce, které mě přepadly na konci před nádherným istanbulským chrámem Hagia Sofia, se těžko popisují. Cítila jsem štěstí, ale i vděk všem, kteří mi na mé cestě pomáhali,“ líčila se slzami v očích cestovatelka.

Bulharské štěně

Jako památku na nezapomenutelnou pouť, která vedla z Česka přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko a Bulharsko do Turecka, si Nicolette rozhodla přivést tetování, osud jí ale nadělil jiný suvenýr. Za bulharským městem Svilengrad se k ní uprostřed ničeho připojilo toulavé štěně křížence.

Cítila jsem štěstí, ale i vděk všem, kteří mi na mé cestě pomáhali.
Nicolette Havlová

„Je to fenka, dala jsem jí jméno Svili právě podle onoho nejbližšího města, kde se ke mně přidala a nechtěla se mě vzdát. Ušla se mnou posledních 250 kilometrů. Tedy ušla, velkou část jsem ji nesla na břiše v šátku. Je to přece jen ještě psí mimino. Takže na zádech jsem měla batoh a vepředu štěně. Bylo to náročné, ale nelituji,“ popisovala studentka.

Potrápili ji agresivní psi i zažívací potíže

Několikrát jí cestu zkřížily i čerstvé medvědí stopy, naháněli ji agresivní pastevečtí psi, zdravotní zažívací obtíže ji dokonce poslaly do nemocnice, ale největší strach podle svých slov zažila při bloudění v rumunských horách, kdy dlouhé hodiny nemohla najít správnou cestu.

„Taky jsem měla obavy z Turecka kvůli postavení žen v tamní společnosti. Nakonec musím říct, že lidé se ke mně chovali velmi pohostinně a s velkým respektem a úctou. Bylo to obrovské překvapení, dokonce mě pozvali i na svatbu.“

Do Banátu šla pěšky 54 dnů. Krajané ji přivítali tancem i pivem

Cestování

Nejenže si cestou do Istanbulu Nicolette splnila svůj sen, nezapomněla ani na druhé. Na své pouti se zastavila u svých krajanů v českých vesnicích v rumunském Banátu, aby je v těžké koronavirové době, kdy jim chybí příjmy z turismu, podpořila. Rozhodla se totiž prostřednictvím Člověka v tísni vypsat na Banát sbírku.

„Vybralo se téměř 168 tisíc korun. Mám z toho obrovskou radost, že jim pomůžeme. Přála bych si, aby lidé nezůstávali jen u snění, ale skutečně si začali plnit své sny,“ shrnula dívka, která už plánuje další cestu. Nejdříve ale musí se štěnětem dojet stopem z Turecka do Česka a pak ji čeká poslední rok studia na univerzitě v Anglii.

„Už se moc těším domů: na rodinu, kamarády, pohodlnou postel, ale také na české pivo,“ smála se cestovatelka.

Na tichomořské souostroví jela na víkend. Kvůli covidu tam trčí už 18 měsíců

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám