Hlavní obsah

Památkáři chtějí prodloužit sezonu

Právo, Jiří Růžička, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do listopadu chtějí památkáři ve Zlínském kraji prodloužit návštěvnickou sezonu. Zámky, zahrady a hrady by také měly mít po otevření prodloužené návštěvní hodiny a přístupné by mohly být i v zavírací pondělky. Správci památek tak chtějí kompenzovat opožděné zahájení sezony kvůli koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Buchlovice

Článek

Vyplývá to z informací ředitele Územní památkové správy Národního památkového ústavu (NPÚ) v Kroměříži Petra Šubíka, který ČTK řekl, že bude záležet na poptávce.

Ve Zlínském kraji jsou ve správě NPÚ zámky v Buchlovicích a Vizovicích, hrad Buchlov a také Květná zahrada v Kroměříži, která figuruje na listině světového dědictví UNESCO. Památky plánuje NPÚ v omezeném režimu otevřít 8. června. Do jejich venkovních prostor by však návštěvníci mohli zavítat už 25. května, podle Šubíka se to v regionu týká Květné zahrady, zámeckého parku v Buchlovicích a nádvoří hradu Buchlova.

Zámek Jezeří je na seznamu nejohroženějších památek Evropy

Cestování

„Zámecký park ve Vizovicích je přístupný volně i nyní,“ řekl Šubík. Při návštěvě interiérů památek však lidé musejí počítat s omezeními, která mají snížit riziko přenosu nákazy. Konkrétní opatření NPÚ zveřejní asi týden před otevřením památek.

Zaměřeno na domácí turisty

Zachránit alespoň částečně letošní turistickou sezonu se snaží i Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, jež se nyní více zaměří na domácí návštěvníky.

„Pětaosmdesát procent návštěvníků regionu jsou tuzemci, region bude uzavřením hranic postižen méně než mnohde jinde,“ domnívá se ředitelka centrály Petra Psotková. „Rozběh cestovního ruchu v kraji bude pozvolný. Mnohé subjekty aktuální situaci nezvládnou a řada provozoven znovu neotevře,“ dodal její kolega Zdeněk Urbanovský.

K propagaci východní Moravy u tuzemských turistů chce podle Psotkové kromě hradů a zámků centrála využít odkaz firmy Baťa, ten se kromě Zlína týká i Valašska, Kroměřížska a Slovácka a souvisí s ním i Baťův kanál. „Další osobností, kterou chceme využít k přilákání hostů, je Jan Amos Komenský, ten také žil ve velmi složité době,“ podotkla Psotková a doplnila, že třicet procent východní Moravy tvoří chráněné přírodní lokality.

Na zámku v Manětíně obnovují kdysi zřícenou oranžerii

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám