Hlavní obsah

Zámek Jezeří je na seznamu nejohroženějších památek Evropy

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Jezeří na Mostecku se jako první česká památka dostal na seznam sedmi nejohroženějších památek Evropy, který zveřejňuje organizace pro kulturní dědictví Europa Nostra. Rozsáhlý barokní areál se tak dočká podpory ve formě odborného poradenství i široké mediální propagace.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Jezeří

Článek

„Rozsáhlá těžba uhlí na Mostecku zdevastovala krajinu i samotný zámek. Když jsme objekt v polovině 90. let přebírali do správy, nacházel se v havarijním stavu,“ uvedla generální ředitelka správce objektu Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. Od té doby se mnoho změnilo. Dnes má zámek nové střechy, krovy, komíny a stropy a aktuálně probíhá obnova divadelního sálu.

Sudetský tulák: Zámek Jezeří se málem zřítil do uhelných dolů

Kultura

„Zámek byl rovněž zařazen do projektu obnovy v Národním investičním plánu. Program ohrožených památek však pomáhá oslovovat i další investory, díky nimž by plánovaná obnova mohla být urychlena,” poznamenala Goryczková.

Upozornit širokou veřejnost

Program Sedm nejohroženějších památek v Evropě organizuje Europa Nostra a Institut Evropské investiční banky s podporou Evropské unie od roku 2013. Cílem je upozornit širokou veřejnost, veřejné i soukromé subjekty, usilovat o jejich záchranu a zajistit těmto památkám udržitelnou budoucnost. Nominace předložily subjekty občanské společnosti a orgány veřejné správy, sedm nejohroženějších památek vybralo představenstvo sdružení Europa Nostra na základě jejich kulturní a historické hodnoty a stupně ohrožení.

Zohledněno bylo i zapojení místních komunit, dlouhodobá udržitelnost a socio-ekonomické předpoklady pro lokalitu. Na seznam se tak dostala například ikonická vládní budova v Oslu, která byla poškozena při teroristickém útoku v roce 2011 a byla určena k demolici. V minulosti se díky umístění na seznam podařilo zachránit například synagogu v Subotici v Srbsku.

Synagoga, postavená v roce 1902, patří mezi nejvýznamnější stavby v secesním stylu s prvky vycházejícími z uherského lidového umění. Nominaci zámku Jezeří předložila Asociace majitelů hradů a zámků za podpory správce objektu.

Na zámku v Manětíně obnovují kdysi zřícenou oranžerii

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám