Hlavní obsah

Orlický skiareál Říčky: Tři barvy Zakletého

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ski centrum Říčky je největším střediskem Orlických hor a slýchá se o něm každoročně i v souvislosti se Skiinterkriteriem, tedy závodem, kterým si prošly hvězdy jako Šárka Strachová nebo Janica Kostelićová. Říčky hlásí stále stoprocentní provoz a mají i pestrý dětský park.

BEZ KOMENTÁŘE: Skiareál Říčky uspokojí všechny lyžařeVideo: Snow.cz

 
Článek

Zakletý vrch v Říčkách hostí spravedlivě sjezdovky pro všechny výkonnostní kategorie, tedy modrou, červenou i černou. Právě černá sjezdovka Slalomka je dějištěm zmíněného Skiinterkriteria, tedy mezinárodního závodu žactva ve slalomu a obřím slalomu, kterého se účastní mladé talenty z celého světa. Slalomka je zároveň i nejčlenitější tratí Říček, kromě několika zlomů tu pokoříte i padák zakroucený do esíčkovité zatáčky, ta je však dostatečně prostorná.

Skiareál Přemyslov zve na nejdelší osvětlenou sjezdovku v Jeseníkách

Cestování

O něco méně prudká a méně členitá je vedlejší Červená sjezdovka, která nabídne pěkné sportovní svezení, nicméně díky přehlednosti ji zvládají i méně zkušení lyžaři.

Nejmírnější sjezdovkou v Říčkách jsou modré Loučky, které se z kopce stáčí v pozvolné levotočivé zatáčce a sjezdovka je díky přívětivému sklonu vhodná i pro malé lyžaře. Rychlost získaná v horní části sjezdovky dovoluje i nějaký ten sportovnější oblouk, takže se sjezdovce nemusí vyhýbat ani zkušení lyžaři.

Foto: Tomáš Rucký

Říčky nabízejí sjezdovky všech obtížností.

Výhodou Říček je, že na tři sjezdovky vás vyvezou dva dopravní prostředky. Jednak čtyřsedačková lanovka, a jednak i rychlá poma, na které nebývá skoro nikdy fronta.

Mají moderní zázemí

Vyhrazené místo pro děti najdete kousek nad nástupem čtyřsedačky na dojezdu černé Slalomky. Dětský park obhospodařuje poměrně dlouhý pojízdný pás a ze svahu dolů se spouští dva různé slalomy s kolotočem v cíli. Pro první lyžařské krůčky dětí se mi tu líbily dostatečně velké koberce, které v první fázi výuky mohou hodně pomoct. Vstup do parku vyjde děti na 150 korun, dospělé na 200 korun. Děti do 6 let mají pak vstup do parku zdarma, stejně jako klienti lyžařské školy, jejíž lekci lze objednat v hlavním zázemí střediska.

Kunčice: Kus Itálie v Jeseníkách

Cestování

Na Říčkách oceňuju i moderně vybudované zázemí, které veškeré služby koncentruje na jedno místo nad nástup sedačkové lanovky. Hned vedle pokladen tedy najdete i zázemí lyžařské školy s dětským koutkem, úschovnu a také půjčovnu lyží s možností zapůjčení i snowboardové nebo běžkařské výbavy, včetně lyžařské výstroje, jako jsou chránič páteře nebo brýle.

Foto: Tomáš Rucký

Myslí se i na děti. Ty své první krůčky mohou trénovat v dobře vybaveném parku.

Nad půjčovnou o patro výše narazíte na samoobslužnou restauraci Skirest, kde díky dostatečné velikosti najdete místo k sezení téměř vždy. Na výběr je tu z osmi hlavních jídel a nechybí mezi nimi svíčková, boloňské špagety nebo rajská s masovými kuličkami. Ceny hlavních jídel se pohybují v průměru kolem 160 korun.

Na malé občerstvení s výhledem na dojezd sjezdovek můžete zajít do kulatého après-ski stanu naproti restauraci, kde mají v nabídce bombardino nebo chutně vyhlížející domácí dortíky. Koblížky plněné čokoládou zas můžete ochutnat v après-ski stanu u horní stanice lanovky na vrcholu Zakletého.

Tanvaldský Špičák nabízí jistotu sportovního sjezdu

Cestování

Říčky v kostce

Vzdálenost z Prahy: 2 hodiny 31 minut

Celodenní skipas dospělý: 630 korun

Celodenní skipas dítě (do 155 cm): 430 korun

Provozní doba střediska: 8:00 – 16:00 hodin

Parkování: zdarma na parkovišti cca 150 metrů od nástupu na vlek

Webové stránky střediska: www.skiricky.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám