Hlavní obsah

Od Hitchcocka po Rolling Stones. Nejstarší hollywoodský podnik milují slavní

Novinky, mšv

Drží titul nejstarší restaurace v Hollywoodu. Podnik Musso and Frank’s Grill nejenže nedávno oslavil sto let, ale může se také pyšnit dlouhým seznamem hostů zvučných jmen. Za úctyhodná léta fungování tu obsloužili třeba Franka Sinatru, Marilyn Monroe, Alfreda Hitchcocka nebo Rolling Stones, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarší hollywoodská restaurace Musso & Frank s Grill slaví 100. výročíVideo: AP

 
Článek

Restaurace fungující nepřetržitě sto let by byla zajímavostí zřejmě kdekoli na světě. V hlavním městě filmu ale o to víc, že ho provází téměř celou historií. Musso and Frank’s Grill je neodmyslitelnou součástí Hollywoodu a do jisté míry i významnou památkou — otevřela se 27. září 1919 a byla prvním stravovacím zařízením, které cílilo na prominentní klientelu.

Irskou hospůdku navštěvují lidé z celého světa. Je zřejmě tou vůbec nejstarší

Cestování

Návštěva tmavého prostoru s elegantními boxy a se stoly s bílými ubrusy je jako návrat v čase do zlaté éry Hollywoodu. Ve srovnání s dobou před oněmi sto lety vypadá interiér téměř identicky, jako když tu slavní herci posedávali a kouřili cigarety. Jen nástěnné malby vlivem kouře poněkud vybledly, což ale podle aktuálního majitele dotváří charakteristický genius loci.

Foto: Profimedia.cz

Jedním ze štamgastů býval Charlie Chaplin.

A hvězd se v restauraci za dobu jejího fungování sešlo skutečně mnoho. Jednou z těch pravidelných byl třeba i Charlie Chaplin. „Historie vás přitáhne, ale skvělá kuchyně i servis vás donutí přijít znovu. A u nás máme fantastické jídlo,“ přiznává neskromně majitel Mark Echevveria, jehož rodina si podnik předává již třetí generaci.

Podnik je natolik neodmyslitelně svázán s historií Hollywoodu, že ke svému kulatému výročí obdržel i hvězdu na chodníku slávy. Je první restaurací, která se něčím takovým může pyšnit.

Ke všem přistupují stejně

Nejsou to ovšem jen prominentní hosté, kteří do podniku míří. Manažerka Andrea Scotová tvrdí, že jde o místo, kde pospolu po dekády jí celé rodiny. „Není neobvyklé, že uvidíte u jednoho stolu tři různé generace — prarodiče, rodiče a děti, jak sdílejí jídlo. Extrémně si u nás ceníme soukromí našich hostů a snažíme se ho chránit. V okolí neslídí fotografové, takže si u nás všichni mohou užít příjemný večer. K celebritám se chováme jako k běžným hostům a k běžným hostům jako k celebritám,“ vysvětluje manažerka.

Foto: Profimedia.cz

Podnik obdržel i svou vlastní hvězdu slávy.

V restauraci jsou k vidění i historické artefakty, třeba úplně první menu nebo staré vinné lístky. Dále jsou to třeba starý telefon či kniha objednávek, v níž se lze dopátrat slavných hostů — včetně jedné strany, která je kompletně pokryta jménem herce Steva McQueena.

Podle hollywoodského návrháře Jamese Pappase nejde význam restaurace slovy ani vyjádřit. V podniku prý potkal více známých osobností než za celá léta práce ve třech velkých filmových studiích. „Jednou jsem tady v rohu večeřel s hercem Mickey Rooneym. A ten řekl, že se z Hollywoodu stal jen nápis na kopci. Jediné, co ještě za něco stojí, je Musso and Frank’s Grill,“ tvrdí Pappas.

Echeverria však říká, že na minulosti nelpí. Místo toho upíná svůj zrak k dalším, budoucím rokům.

Foto: Profimedia.cz

Jedním ze štamgastů býval Charlie Chaplin.

Reklama

Výběr článků

Načítám