Hlavní obsah

Nejznámější kambodžská památka zakáže jízdy na slonech

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa kambodžského Angkoru se rozhodla udělat krok k ochraně zvířat. Od příštího roku se už turisté v areálu proslulého chrámového komplexu na slonech nesvezou, napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Sloni by měli být do přirozeného prostředí přemístěni nejdéle začátkem příštího roku.

Článek

Proces stěhování celkem čtrnácti slonů podle lokálního listu Khmer Times už započal. Z komplexu mají být přemístěni do nedalekého lesa nejpozději začátkem příštího roku.

Nadměrně vážící turisté už se na oslech v Mijas Pueblo nesvezou

Cestování

„Slon je sice velké zvíře, ale také laskavé. Už nechceme, aby byla zvířata využívána pro turistické aktivity, chceme je nechat žít v přirozeném prostředí,“ uvedl Long Kosal, mluvčí organizace Apsara, která komplex spravuje, a která se ke kroku uchýlila i po nátlaku vyvíjeném organizacemi na ochranu zvířat.

V roce 2016 zemřela v Angkoru slonice Sambo, údajně kvůli kombinaci přehřátí a únavy z nošení příliš mnoha turistů.

O dva roky později upozornil Světový fond na ochranu přírody na klesající populaci slonů indických, která se během pouhých tří generací zmenšila o 50 procent.

Miniaturní chrám ukrytý v džungli působí jako roztomilý přelud

Cestování

Neexistují žádné předpovědi, zda zákaz projížděk na slonech nějak ovlivní návštěvnost chrámového komplexu. Ten každopádně čelí mírnému poklesu, co do počtu turistů. Mnoho cestovatelů se ale cíleně vyhýbá místům a aktivitám, které nějak zvířata zapojují do byznysu, píše server CNN.

Například portál TripAdvisor se rozhodl, že nebude prodávat lístky na atrakce, kde jsou chováni delfíni či velryby v zajetí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám