Hlavní obsah

Budapešťské mezinárodní letiště zakáže noční lety

Právo, Ivan Vilček, Budapešť
Budapešť

Po stížnostech obyvatel žijících v okolí budapešťského mezinárodního Letiště Ference Liszta chce vedení maďarského hlavního města od letošního srpna zakázat noční lety v době od půlnoci do pěti hodin do rána. V úterý to řekl primátor Budapešti István Tarlós.

Foto: MTI

Primátor Budapešti István Tarlós

Článek

V době od půlnoci do pěti hodin do rána byly dosud lety omezeny na maximální počet šesti startů a přistání. „Tento počet je však kvůli častému zpoždění letů mnohonásobně překračován,“ připustil Tarlós.

Primátor zdůraznil, že i po zavedení zákazu nočních letů v srpnu 2019 bude letiště celých 24 hodin připraveno reagovat na mimořádné situace a případná nouzová přistání letadel.

Vedení města chce rovněž zavést sankci ve formě poplatku za překročení stanoveného limitu hluku pro jednotlivé letecké společnosti. Výnos z tohoto poplatku využije magistrát pro program na podporu utěsňování oken pro obyvatele v okolí letiště.

Budapešť chce zavedením zmíněného poplatku povzbudit letecké společnosti, aby nakupovaly letadla, která způsobují menší hluk.

Reklama

Výběr článků

Načítám