Hlavní obsah

Moravský lodní kolos je opraven, příští týden vypluje

Nejprve to vypadalo, že loď Munot, která je se svými úctyhodnými 34 metry největším plavidlem na Moravě, půjde po loňské podivné nehodě do šrotu. Přece jen se ji ale podařilo opravit natolik, že od příštího týdne bude opět brázdit vody horní nádrže vodního díla Nové Mlýny. Oprava přišla na milion korun. Pachatele se nepodařilo dopadnout.

Foto: Profimedia.cz

Na hladinu Novomlýnské nádrže loď Munot spustil jeřáb.

Článek

„Ustáli jsme to, a jak už to bývá, v nouzi jsme našli nové přátele. Těžko bychom to dali bez Jana Pražáka a také Davida Kareše, kteří nám pomáhají ve svém volnu a bez nejrůznějších chytrých řešení,“ řekla Právu Lucie Erbanová z firmy Plavby Pálava, která Munot vlastní.

Foto: Profimedia.cz

Loď přivezli k přehradě na obřím návěsu.

Nové Mlýny jsou jako moravské moře. Jde o soustavu tří nádrží, z níž je veřejností nejvíce využívaná horní. Na pravém břehu je známý kemp Merkur a také největší vodní svět v Česku, Aqualand Moravia. Levý břeh je po léta sídlem mnoha rybářů. Některým Munot vadí.

Zmizelá vrtule lodního šroubu  

Loď měla za sebou loni jen několik plaveb své první sezony na Moravě, když se na její lodní šroub namotalo lano, které vrtuli pod hladinou doslova utrhlo. Provozovatelé plavby se domnívají, že lano bylo nastraženo ve vodě některým z rybářů. Policie ale viníka nenašla.

Pevnost Dobrošov se těší na turisty

Cestování

Ještě podivnější je to, že se nenašla ani samotná vrtule. Jde přitom o kus kovu vážící asi 150 kilogramů. Po nehodě odletěla od hřídele; na dně po ní zbyla rýha půl metru hluboká a sedm metrů dlouhá. Nenašli ji ani policejní potápěči. Loď musela být vytažena z vody a začala její rozsáhlá oprava. Nebyla pojištěna, proto si její majitelé museli vše zaplatit ze svého.

„Naštěstí se nám podařilo sehnat v Itálii firmu, která nám vyrobila novou vrtuli za velmi výhodných podmínek. Opravena je hřídel a v podstatě veškerá technická část lodi. Když už jsme měli loď na suchu, udělali jsme více úprav,“ uvedla Erbanová. Loď by měla opět vyplout na soukromých plavbách od 11. května, od 1. června již bude vozit návštěvníky.

Zavedou opatření

Její osádka se netají tím, že sezonu vyhlíží s obavami. Aby se nehoda neopakovala, zavede hned několik bezpečnostních opatření. Plavební trasu Munotu budou kontrolovat potápěči. Na vrtuli budou nože schopné lanka rozřezat, a navíc budou na plavidle rozmístěny kamery.

Foto: archiv Plavby Pálava

Loď Munot je po opravě připravena na vyplutí na horní nádrž vodního díla Nové Mlýny.

Munot získal své jméno podle středověké pevnosti ve švýcarském městě Schaffhausen. Od roku 1936 loď léta přepravovala turisty po Bodamském jezeře. Později kotvila nevyužitá v Nizozemsku.

Je schopna svézt až 250 cestujících, pro které je bonusem výhled na nedaleké malebné Pavlovské vrchy, na jejichž svazích jsou vyhlášené moravské vinohrady.

Baťův kanál otevírá novou sezonu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám