Hlavní obsah

Pevnost Dobrošov se těší na turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech letech se opět otevře pro veřejnost Pevnost Dobrošov na Náchodsku. Za tuto dobu prošla památka zásadní rekonstrukcí za 96 milionů korun. „Otvíráme 17. května,“ upřesnil hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Foto: Ludmila Žlábková , Právo

Pevnost Dobrošov nabízí prohlídku původních vojenských prostor i muzejní expozici.

Článek

Obnoveny byly všechny tři nadzemní objekty (pěchotní sruby Můstek a Jeřáb a dělostřelecký srub Zelený) i podzemní prostory tvrze. Do srubu Zelený byl navíc instalován výtah, čímž došlo k zpřístupnění podzemí i pro imobilní návštěvníky.

Celkově byly stabilizovány původní konstrukce, byla provedena nová elektroinstalace a odstraněny byly i některé škody způsobené v novodobé historii. Poškození způsobené v době nacistické okupace ale zachováno zůstalo. Například to po ostřelování srubu Můstek německými vojáky.

Zaniklý průmyslový svět v Brně láká turisty

Cestování

Návštěvníci nyní mohou na Dobrošově strávit i několik hodin. Nebo třeba celý den. „Přímo v podzemí jsme limitováni bezpečnostními předpisy, proto prohlídka musí trvat maximálně hodinu, abychom zvládli provést všechny zájemce. V jedné skupině totiž může být pouze 28 lidí,“ uvedl historik Muzea Náchodska Jan Tůma.

Původní zázemí se zbouralo

Neomezeně času ale mohou lidé strávit v novém návštěvnickém centru s expozicí věnovanou vývoji československého opevnění a událostem z období mobilizace v roce 1938. Součástí je unikátní kolekce miniatur vojáků prvorepublikové československé armády. Původní zázemí pevnosti, kde byla muzejní expozice, bylo zbouráno a nahrazeno zcela novou budovou. Ta byla navíc rozšířena o prostor, v němž se prezentuje virtuální expozice.

„Podzemní trasa se neprodlužovala, byla zrekonstruována, přibylo ozvučení, byly opraveny makety houfnic. Největší změnou prošla expozice pěchotního srubu Jeřáb, která imituje reálný stav z roku 1938. Tedy ne, jaké tu bylo zamýšlené vybavení, ale jak to skutečně stihli dovybavit,“ pokračoval historik Tůma a upozornil, že velmi zajímavé jsou například zrestaurované původní malby v interiéru.

„Jsou to malby, které malovali vojáci, kteří tam pobývali. Z toho vychází i film, který promítáme v rámci expozice. Je to příběh vojáka, svobodníka Eduarda Zicháčka, který malby vytvořil,“ uvedl Jan Tůma.

Virtuálně si mohou zájemci prohlédnout také další zajímavost Dobrošova. Jeho podzemní prostory totiž využívají jako zimoviště netopýři. O nich tu mají připravenu virtuální prohlídku.

Unikátní Kamencové jezero zahájilo hlavní sezonu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám