Hlavní obsah

Místo na hory vyrážejí lidé na výlety do Polska

Právo, Denisa Doležalová

Bojí se velkého počtu lidí na horách, a proto mnoho obyvatel z Moravskoslezského kraje vyráží nyní na jednodenní výlety do česko-polského příhraničí. Lákají je dřevěné kostelíky, zámky, historická města, ale i procházky kolem řek a jezer či rozhledny. Při cestě z výletu pak lidé často pořizují i nákupy. Využívají povánoční slevy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Turisté míří třeba na rozhledny.

Článek

Zatím je totiž stále možné vycestovat z Česka do Polska bez karantény i negativního testu na covid-19. Podmínkou ale je, že lidé musí překročit česko-polské hranice pěšky, na kole či svým autem. Kdyby chtěli na výlet vyrazit hromadnou dopravou, tedy vlakem, letadlem či autobusem, tak by podle polských nařízení platných od 28. prosince skončili v karanténě.

V sobotu tak lidé vyrazili například na polský zámek Mošna, do Katovic, Visly, Hlubčic či Opolí. Hodně se jich potkalo i u rozhledny v přírodní památce Hraniční meandry řeky Odry.

„Vyšli jsme si na procházku před obědem. Je to tady dobře dostupné, a hlavně je tady krásně, pozorujeme ptáky a hýbeme se na čerstvém vzduchu,“ svěřil se Právu manželský pár seniorů, který vyrazil k rozhledně v polských Chalupkách pěšky z Bohumína-Šunychlu.

Běžci, pejskaři i celé rodiny

„Jezdíme tady běhat, je tu krásný okruh kolem klikatící se řeky Odry. Sice je dnes opět parkoviště plné, ale pořád je tady ten počet lidí únosný. Je to stále v pohodě,“ popisovala zase mladá běžkyně Irena Návratová z Ostravy. „Cestou se stavujeme do Zabelkova na trhy a do Biedronky nakoupit, mají teď dobré povánoční slevy. Vyplatí se to,“ dodal partner ženy.

Lesníci obnovili prameniště řeky Odry, vybudovali tu i novou naučnou stezku

Cestování

„Opravdu nejsem sebevrah, abych teď tahal rodinu do hor. Však to vidíte všude, jak jsou hory přeplněné. Tady je pohoda, i když parkoviště bylo plné. Vylezli jsme na rozhlednu, a dokonce nám vykouklo i sluníčko. Viděli jsme poštolku i divoké husy a kormorány. Minulý víkend jsme byli v Opolí, příští víkend plánuji vyjet k nějakému polskému jezeru,“ svěřil se zase Petr Boček, který k vyhlídkové věži přijel autem s rodinou z Šilheřovic na Opavsku.

„Je tu zatím klid, chodím tady na procházky se psem z Bohumína po stezce. Dělám si procházku i kolem Vrbického jezera. Lidé se na rozhledně střídají, nikam se netlačí. Jedni jsou nahoře a druzí čekají dole, až slezou. Ono to tam po těch úzkých šroubovitých schodech ani jinak nejde,“ ukazoval mladý pejskař z Bohumína.

Rozhledna má 27 metrů se 110 schody a na hranicích vznikla před třemi lety v rámci česko-polského projektu, který má více přiblížit řeku Odru turistům a lidem z pohraničí. Do projektu se zapojil český Bohumín s Šilheřovicemi a polské Křižanovice.

Filmy a samota. Švédský festival zve jediného diváka k pobytu na izolovaném ostrově

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám