Hlavní obsah

Lesníci obnovili prameniště řeky Odry, vybudovali tu i novou naučnou stezku

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kozlov

Vojenské lesy a statky (VLS) obnovily v Oderských vrších na Olomoucku prameniště řeky Odry. V rámci prací byl především vyčištěn a revitalizován tzv. horní pramen, obnovy se dočkal také dolní pramen krytý přístřeškem. Lesníci vybudovali i naučnou stezku.

Foto: VLS

Nová naučná stezka vede k prameni řeky Odry.

Článek

„Vznikly stovky metrů nových chodníků, které návštěvníky zavedou podmočenou olšovou nivou k obnovenému hornímu prameni Odry i k vyčištěnému a upravenému tzv. dolnímu prameni. Nechybí tu ani nové informační tabule o významu tohoto evropského toku i regionu, kde pramení,“ sdělil Právu mluvčí VLS Jan Sotona.

„Hlavním cílem byla především stabilizace vodního režimu v této oblasti tak, aby bylo prameniště tohoto významného evropského toku zachováno a nedošlo k jeho ohrožení v podmínkách vyvolaných změnami počasí v posledních letech,” uvedl ředitel VLS Petr Král.

Jihočeská stezka kolem Olšiny je novým turistickým tahákem

Tipy na výlety

Doplnil, že coby lesní hospodáři si jsou vědomi významu lesních ekosystémů pro stabilitu vodního režimu v krajině. „A spojit tyto kroky se zvýšením důstojnosti tohoto místa, o které projevuje každoročně zájem stále více návštěvníků, i s osvětou o přírodním významu celé lokality Oderských vrchů, nám přišlo jako dobrý nápad,“ uvedl Petr Král.

Přístup je omezen

Pramenná oblast řeky je velmi vyhledávaná turisty. Zhruba půldruhého kilometru dlouhá trasa, kterou mohou využívat, vede k prameništi od bezplatného parkoviště v obci Kozlov z velké části po účelové komunikaci.

Poslední část dlouhou asi 250 metrů lesníci VLS osadili tzv. povalovým chodníkem, jehož okolí je vybaveno informačními tabulemi a osazeno lavičkami a dalším mobiliářem, obnoven byl i turistický přístřešek.

Foto: VLS

Nová naučná stezka byla osazena informačními tabulemi.

Pramen Odry je ve Vojenském újezdu Libavá, proto je k němu přístup veřejnosti omezen na víkendy a svátky, kdy zde necvičí vojska. „Na jaře počítáme ještě s několika drobnými úpravami, v současnosti si však o víkendech a svátcích mohou návštěvníci cestou k prameni naplno vychutnat zimní atmosféru Oderských vrchů,“ zdůraznil Král.

Pramen řeky Odry se dříve nacházel ve vzrostlém smrkovém lese, který lesníci po eskalaci kůrovcové kalamity nahradili novou druhově pestrou výsadbou.

Na informačních tabulích, kterými je nově stezka osazena, návštěvníci najdou příběh tohoto místa od jeho prvního dochovaného záznamu před třemi stovkami let majitelem spálovského panství Karlem Ferdinandem Schertzem, informace o přírodním bohatství jeho okolí, ale také o lesnické správě Oderských vrchů či historii jejich osídlení.

Do Geoparku Český ráj nově patří zlatý důl, vrch Káčov i skalní sruby

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám