Hlavní obsah

Filmy a samota. Švédský festival zve jediného diváka k pobytu na izolovaném ostrově

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izolované kino. Tak nazval švédský filmový festival v Göteborgu zážitek, který nabízí jen jedinému divákovi. V jeho rámci bude převezen na osamělý ostrůvek, kde stráví týden sledováním filmů. Bez mobilu, notebooku a dalších věcí, které by ho mohly rozptylovat. Podle organizátorů je sociální distanc stoprocentně zaručen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Göteborský filmový festival se kvůli pandemii přesouvá, jako většina obdobných akcí, do online prostředí, píše CNN. Organizátoři se přesto rozhodli jedinému vybranému divákovi nabídnout zážitek zcela jiných rozměrů. Soutěžní snímky bude moci sledovat na ostrůvku Hamneskär, který je podle uměleckého šéfa festivalu Jonase Holmberga jedním z nejhezčích a nejdramatičtějších míst, která zná.

Vybraný fanoušek stráví týden od 30. ledna do 6. února v domku někdejšího správce majáku a jeho jedinou náplní bude sledování soutěžních snímků. Holmberg tvrdí, že myšlenka vznikla díky tomu, že lidé během pandemie našli únik mimo jiné právě u filmů.

„Zajímá nás, jak se vztah obecenstva za takových podmínek mění, a tak to chceme prozkoumat v extrému. Izolujeme jednu osobu na malé skále v moři a filmy budou jeho jediným společníkem,“ vysvětlil Holmberg.

Zapojit se a zkusit štěstí může každý. Stačí se zaregistrovat na stránkách festivalu a kromě e-mailu uvést, proč se o izolované kino daný jedinec zajímá. Uzávěrka na přihlášky je 17. ledna a organizátoři uvedli, že už v uplynulých dnech zaznamenali zájem z celého světa.

O bezpečnost se bát nemusí

Ostrůvek Hamneskär je skutečně dramatický. Od roku 1868 ho stráží maják Pater Noster, o který se až do 60. let minulého století, než byl zautomatizován, starali správci. Přesto byl jejich příbytek v nedávné době zrenovován, a tak se případný výherce unikátního zážitku nemusí bát, že by strávil týden v nepohodlí.

„Pobyt na ostrově bude zcela bezpečný. Ona osoba bude mít měkkou postel a přísun jídla. Tenhle zážitek nemá být o přežití,“ uvedl Holmberg. Vysvětlil, že zcela sám nakonec fanoušek nebude. Na ostrově ho z bezpečnostních důvodů doprovodí další člověk, který však nebude do pobytu zasahovat. „Pokud půjde vše podle plánu, tak se během oněch sedmi dní vůbec nepotkají,“ doplnil šéf festivalu.

Podle Holmberga by vítězný kandidát měl být skutečným milovníkem filmů. Také však nesmí být nijak přecitlivělý a nestabilní — zkrátka musí zvládnout týdenní pobyt o samotě bez problémů. Z žadatelů se proto vytvoří užší výběr, který organizátoři akce ještě vyzpovídají. Vybraný jedinec pak bude požádán, aby každý den o pobytu natočil krátké video, kde shrne své zážitky.

V Toskánsku se mohou lidé izolovat na středověkém hradě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám