Hlavní obsah

Máchovo jezero se vrátí k romantice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší rekreační oblast na severu Čech, legendární Máchovo jezero u Doks na Českolipsku, čekají velké změny. Město Doksy se totiž rozhodlo, že už dále nebude pronajímat dvě nejnavštěvovanější pláže, hlavní pláž a pláž Klůček. V lednu je převzalo do správy a v předchozích dnech představilo architektonickou studii s vizí, podle níž by se pláže měly v následujících letech měnit.

Foto: Profimedia.cz

Máchovo jezero projde proměnou.

Článek

Vzniknout má například nový hlavní vstup k Máchovu jezeru, v areálu hlavní pláže má vyrůst hotel s celoročním provozem, vyhlídkové i párty molo a nový smysl má získat lesopark v okolí pláží. „Je to vize, kudy postupně jít a kde bychom chtěli za pět či deset let být. Teď je na nás, kdy a kde budeme chtít a hlavně moci začít,“ říká starostka Doks Eva Burešová (Doksy, náš domov).

„Na plážích jsou momentálně různé druhy staveb, postavené bez jakékoliv koncepce. Některé vznikly jako dočasné, ale jejich dočasnost dávno vypršela,“ dodává starostka.

Na procházku Českým krasem. K Aksamitově bráně na Zlatém koni

Tipy na výlety

Studii nazvanou Nové pláže Doksy připravilo pražské architektonické studio Archimat. To si jako jeden z hlavních cílů vytyčilo „návrat ke kultivovanému autentickému charakteru, jenž může čerpat inspiraci v romantické historii a lázeňské prvorepublikové slávě“.

Foto: Archimat

Hlavní pláž u Máchova jezera čekají velké změny. Takto má vypadat její nová podoba.

Pro Máchovo jezero vymysleli architekti novou příčnou osu, která by měla přivést návštěvníky do areálu novým hlavním vstupem. „Tato osa protíná hlavní promenádu v její polovině a vyústí na velkém mole běžícím nad hladinou jezera,“ plánují architekti.

Ti také navrhují, aby se hlavní promenáda protáhla a aby zábradlí podél ní nahradily sedací zídky. Objekt Strahováčku, který znají návštěvníci jako jídelnu na hlavní pláži, chtějí zbourat a místo něj navrhují hotel s velkou vyhlídkovou terasou.

Pro místní zdarma

První změny plánuje u Máchova jezera dokeská radnice už na letošní rok. Tu nejzásadnější ale ocení více místní obyvatelé než návštěvníci. Radnice totiž prosazuje, aby Dokeští měli vstup do areálu zdarma. „Není to žádné laciné volební gesto, jak to mnozí nazývají. Je to bonus za život v exponované rekreační oblasti,“ vysvětluje dokeská starostka.

„V létě se z našeho pětitisícového městečka stává místo s téměř desetinásobkem obyvatel, což se promítá i do komfortu života místních. Hluk, velká koncentrace lidí, občas i přeplněné obchody, nepořádek nebo problémy s parkováním. Vstup zdarma na pláže je takovou malou kompenzací za tyto nepříjemné jevy,“ dodává Eva Burešová.

Do zapadlé části Šumavy za dávnými tajemstvími

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám