Hlavní obsah

Lidé cestují víc sami, ale s příplatkem

Právo, Jan Holý

Poptávka po single zájezdech se začíná v posledních letech prudce zvyšovat. Podíl prodaných zájezdů pro jednu osobu nyní dosahuje téměř pěti procent. Single cestování se ale netýká jen svobodných mladých lidí do 35 let či seniorů. Do světa vyrážejí i lidé, kteří nejsou sami, ale chtějí si jen odpočinout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Všichni však musí počítat s tím, že pokud budou na pokoji sami, musí si za ubytování připlatit. Jednolůžkových pokojů je ve většině oblíbených turistických destinací velmi málo.

„Češi jsou čím dál více odvážnější a nebojí se vycestovat sami. Loni se zájem o zájezdy pro jednu osobu zvedl o 30 %, letos o dalších 20 %,“ potvrdila Právu Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia.

Po zájezdu pro jednu osobu podle ní často sahají klienti, kteří jsou unavení a potřebují si odpočinout a načerpat síly. „Navíc často nemají čas a ani k sobě nechtějí někoho shánět a řešit různé kompromisy,“ vysvětlila Řezníčková.

„Trendem posledních let je jednoznačně citelný a setrvalý nárůst sólo cestování,“ uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Počet turistů po světě roste. A s nimi i problémy

Cestování

Ceny se různí

Cestovní kanceláře a hotely na tuto skutečnost reagují, ale zatím jen pomalu a pouze v některých případech. „Sólo cestovatelé zatím musí počítat s tím, že zaplatí za ubytování v jednolůžkovém pokoji o 10–20 % více,“ vysvětlil Kovanda.

„Většina přímořských hotelů standardně jednolůžkové pokoje nemá, má minimálně dvoulůžkové. V případě obsazení pokoje jednou osobou je tedy nutné zaplatit i příplatek za neobsazené lůžko. Jen výjimečně hotely nabízí pokoj bez příplatku,“ řekl Právu marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Indický hotel odmítl ubytovat ženu, protože cestovala sama

Cestování

Příplatek je podle něj různý, některé hotely jej mají zvýhodněný a nižší, jiné chtějí téměř plnou částku a další plnou částku po odečtení ceny za stravování. „I když je cena v daných lokalitách a hotelech velice různá, pokud to zprůměrujeme, je to za pokoj obsazený jedním člověkem zhruba o 2500 korun navíc,“ upřesnil Šatný.

To potvrzuje i obchodní ředitel kanceláře Exim tours Petr Kostka. „Případný příplatek souvisí s kategorií hotelu. U resortů středních kategorií se pohybuje okolo dvou až tří tisíc korun. Luxusní resorty si ale účtují příplatky vyšší,“ potvrdil.

Single zájezdy už na trhu

Záleží to především na samotných hotelech, jejich kategorii, proporcích a také destinaci. „Nelze přesně vysledovat, zda samotné hotely preferují ubytování jednotlivce ve dvoulůžkovém pokoji, anebo pokoji jednolůžkovém,“ doplnil Kostka.

Podle Hany Součkové z Čedoku na poptávku trhu reagují i některé hotely a snaží se navyšovat počty single pokojů.

CK Fischer má v nabídce i hotely, kam se dá vyrazit bez příplatku. „Zpravidla je to možné v okrajových termínech sezóny. V hlavní sezóně je ale nutné uhradit příplatek za druhé lůžko,” uvádí mluvčí Jan Bezděk.

O dovolené rozhoduje peněženka i počasí

Finance

Některé cestovní kanceláře speciální nabídky pro singles již mají. Například Exim tours nabízí klientům v předsezonním a posezonním období jednolůžkové pokoje v ceně zájezdů programu 50, tedy pro lidi starší 50 let.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám