Hlavní obsah

Lety bez destinace nabízejí už i lotyšské aerolinky

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O létání do zahraničí si během pandemie může nechat množství lidí jen zdát. Některé aerolinky proto začaly nabízet takzvané lety do nikam, které mají v podstatě vyhlídkový charakter. Nejnověji se k modelu připojila lotyšská společnost airBaltic, jež jeden takový let už vypravila a plánuje jej zopakovat, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letu do nikam se v Lotyšsku zúčastnilo 72 cestujícíchVideo: Reuters

 
Článek

První vyhlídkový let společnost uskutečnila minulou neděli. Byl dlouhý 472 kilometrů a odlétalo se z Rigy. Na palubě bylo 72 cestujících, kteří se mohli pokochat výhledy na pobřežní region Kuronsko. „Lidé mají potřebu létat a cestovat, aby se oprostili od aktuální depresivní situace, ale zase bez nutnosti podstupovat po návratu karanténu,“ míní šéf cestovní agentury Balt Go Liga Pommere.

Kromě samotných výhledů a západu slunce si lidé v rámci letu mohli vychutnat také tradiční pokrmy z regionu, nad nímž prolétali. Ty byly speciálně připraveny pro tuto cestu.

Po celou dobu jim byl k dispozici také nahraný komentář, který je informoval o tom, kde se právě nacházejí a co mohou vidět. „Chtěla jsem někam letět a tohle byla skvělá příležitost,“ vysvětlila svou motivaci pasažérka Lolita Osipovová.

Pod palbou kritiky

Let probíhá jako kterýkoli jiný — cestující se musejí zaregistrovat, vybrat si sedadlo, projít bezpečnostní kontrolou a mohou si vzít i příruční zavazadlo. Jen destinace je stejná jako start.

Podle společnosti airBaltic rozhodně nešlo o první a poslední cestu, zážitek chce umožnit v následujících měsících znovu i do jiných částí země.

Aerolinky nabízejí lety s překvapením. Cíl zjistí pasažéři krátce před cestou

Cestování

Podobné lety „do nikam“ už v uplynulých týdnech představily i mnohé další aerolinky, například tchajwanské Tigerair Taiwan či australské Qantas.

Tyto vyhlídkové lety ovšem čelí velké kritice. Aktivisté poukazují na to, že zcela zbytečně přispívají ke vzniku emisí. „Tahle zábava nemůže být označena jako klimaticky neutrální, takže účastníci by se měli zamyslet nad svou uhlíkovou stopou a snažit se ji snížit. Lety produkují mnoho emisí, nejen oxid uhličitý, ale i další, které mají špatný vliv na klima,“ uvedla za organizaci Green Liberty Krista Petersonová.

Vyhlídkové lety aerolinky ovšem nevypravují pouze pro zábavu. V mnoha případech jde především o piloty, kteří by bez létání na konkrétních strojích mohli přijít o licenci a museli by o ni posléze opětovně zažádat. Z toho důvodu například jihokorejská společnost Asiana Airlines několikrát vypravila největší dopravní letadlo světa, Airbus A380, úplně prázdný.

Sedm zajímavostí, které v Rize musíte stihnout za víkend

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám