Hlavní obsah

Léto láká ke karavaningu. Zkuste zajímavou výzvu 3x7

S nadcházejícím létem a uvolňováním opatření začíná růst zájem o dovolené. Na popularitě pak nabírá i cestování v karavanu. Zkušená karavanistka Klára Hájek Velinská, která prošla výzvou 3x7, radí, kam vyrazit a na co si dát pozor.

Dovolená v karavanu přináší mnoho výhodVideo: Novinky

 
Článek

Stále více lidí začíná přicházet na chuť karavaningu. S vlastním domem na kolech se totiž dá pohodlně dojet kamkoliv a užít si příjemnou dovolenou v mnohých zákoutích naší republiky. Pro poznání Česka motivuje také výzva 3x7, díky které poznáte s pomocí karavanu sedm krajů za krátký čas.

„Vyrazili jsme na velkou výzvu, která se jmenuje 3x7 v karavanu. Jejím cílem je mimo jiné ukázat karavanistům, že není třeba pro aktivní dovolenou v pohybu jezdit do zahraničí, ale můžete ji zažít i tady. 3x7 znamená, že za sedm dní projedeme sedm kempů a sedm krajů,” vysvětluje známá propagátorka kempování a karavaningu Klára Hájek Velinská.

„Dnes se nám to povedlo, je poslední den výzvy a musím říct, že těch zážitků je obrovské množství a rozhodně doporučuji každému, kdo se nebojí aktivně cestovat a chce toho hodně zažít, aby si svou osobní výzvu také udělal,“ motivuje Hájek Velinská.

Češi v lockdownu touží po přírodě. Berou útokem chalupy i karavany

Domácí

Během výzvy navštívila Liberecký, Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Středočeský kraj a nakonec zakotvila v Praze.

Zájem o koupi či zapůjčení roste

Předností karavaningu je především to, že si vezete svůj malý dům s sebou a můžete kdykoliv odjet jinam. „Velká výhoda bydlení na cestách v obytném voze je, že během pěti minut, od doby, kdy se rozhodnete, máte zabaleno, vyjíždíte, přesouváte se o sto kilometrů, o dvě stě, o tři sta – čili vás ani nemůže překvapit špatné počasí, protože máte dům na kolech s sebou a těch možností na cestování po České republice je strašně moc,“ zmiňuje Klára Hájek Velinská.

Správný obytný vůz by měl obsahovat kuchyňku, koupelnu, jídelní stůl a další věci, které na cestách potřebujete. Výhodou také je, že dnes nemusíte ani karavan vlastnit, existuje totiž velká síť půjčoven kvalitních a prověřených vozů. Díky tomu si dovolenou v karavanu můžete nezávazně vyzkoušet a ověřit si, jestli si ho v budoucnu pořídíte nastálo.

„Podle našich informací roste enormně zájem o koupi nebo zapůjčení obytných vozů a přívěsů. Jen v dubnu letošního roku stoupl počet nových registrací obytných vozů oproti dubnu roku 2020 o cca 170 procent, u obytných přívěsů o zhruba 113 procent. Také valná většina prodejců hlásí, že v případě objednávky nového karavanu dle přání zákazníka je dodací lhůta až začátkem roku 2023. Nyní jsou k dispozici pouze skladové vozy, na neskladové se čeká minimálně rok,“ říká ředitel agentury CzechTourism Jan Herget.

Jak nocovat na cestách? Za pár korun dobrodružství, za miliony pocit německého důchodce

Podcasty a pořady

Zájem o karavaning je obrovský. Už loni v kempech vzrostl počet ubytovaných na zhruba 60 tisíc hostů a velký nárůst se očekává i letos. Obsazenost v kempech je už nyní 70 procent. Vloni přijelo do kempů v Česku 1 283 000 tuzemských hostů a strávili v nich 3 187 000 nocí.

V České republice je pak na 550 kempů a tábořišť, kde se dá pohodlně zaparkovat a užít si bezpečnou a originální dovolenou ve své domovině. Výběr je tak obrovský, že si vybere každý dle svých potřeb a předností.

Obezřetnost je namístě

Při jízdě karavanem je ale nutné být také velmi obezřetný. „My jsme se drželi po kraji republiky, kde jsou obecně užší silnice a přesahují přes ně stromy a větve. Je tak důležité jet pomalinku, v klidu, a kdyby náhodou někdo troubil, tak to nevadí, protože už ho stejně nikdy neuvidíme,” uvedl řidič obytného vozu David Lančer.

„Délka karavanu je do šesti metrů, takže před každou památkou kdekoliv v centru města se s ním dá v pohodě zaparkovat,“ zmiňuje Lančer.

PŘEHLEDNĚ: Jaké podmínky jsou pro vstup do oblíbených destinací Čechů

Svět

Hájek Velinská dodává, že nezkušené řidiče může překvapit třeba jízda zatáčkami. Pozor se podle něj musí dávat i na mosty kvůli jejich výšce. „Jinak se dá říct, že je jízda hodně podobná jízdě osobním vozem,“ upozorňuje. Spousta rad se podle zkušené karavanistky dá najít i na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám