Hlavní obsah

Češi v lockdownu touží po přírodě. Berou útokem chalupy i karavany

Novinky, Natálie Lošková, Anežka Zemenová, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejisté možnosti cestování v minulém i letošním roce zvyšují poptávku po trávení volného času v české přírodě. I kvůli dlouhodobému uzavření ubytovacích zařízení lidé čím dál častěji vyhledávají bydlení v obytných vozech či karavanech. Zvýšila se i poptávka po pronájmu či koupi rekreačních chat a chalup.

Stále více Čechů chce do přírody. Vzrostla poptávka po karavanech i chalupách Video: Novinky

 
Článek

Flexibilita a volnost. To jsou podle Jana Pacovského z Asociace kempování a karavaningu hlavní výhody cestování na čtyřech kolech. „Dává vám to možnost rozhodnout se ze dne na den, kam vyrazíte, a třeba jet za hezkým počasím úplně jinam. Máte navíc izolovaný prostor, takže z pohledu rizika nákazy je to nejbezpečnější,“ říká Pacovský, který sám cestuje s obytným vozem pátým rokem.

Zájem o obytné vozy roste dlouhodobě, přísná protiepidemická opatření posledního roku navíc prodejcům ještě výrazně pomohla. Ti tak hlásí už několik měsíců pro sezonu 2021 vyprodáno. „Za poslední kvartál vzrostly prodeje o více než 200 procent,“ dodává Pacovský.

Lékaři mu zakázali létat, tak Čech projel Evropu karavanem

Cestování

To potvrzuje i majitel jedné z největších prodejen a půjčoven obytných vozů v Česku AutoPartner Plus Daniel Havelka. „Je problém uspokojit poptávku. My máme v tuhle chvíli jeden karavan na okamžitý prodej, zbytek až po sezoně,“ říká Havelka. Podle něj začali kvůli uzavření ubytovacích zařízení obytná auta a přívěsy kupovat i ti, kteří by nad tímto způsobem cestování jinak neuvažovali.

Foto: Novinky

Podle pronajímatelů obytných vozů a karavanů budou v letní sezoně všechny rezervované.

Podobně velký zájem pozoruje také u vozů pronajímaných. Na jaře loňského roku se podle něj lidé cestovat báli, v červnu však strach opadl a začala silná sezóna. Takovou prodejci a pronajímatelé obytných vozů očekávají i letos.

„Musel by být opravdu ostrý lockdown, aby ta auta nemohla jezdit. Dovolená s karavanem je letos dovolená číslo jedna, protože máte největší pravděpodobnost, že se vám povede ji zrealizovat,“ říká Havelka. Počítá přitom, že všech 60 vozů z jeho půjčovny bude vytížených po celé léto. Už nyní je kapacita půjčovny na sezonu, která trvá od května do září, plná ze 60 procent.

Foto: Novinky

Zvyšuje se také průměrná délka pronájmů. Čím dál více lidí totiž vyhledává bydlení na čtyřech kolech na měsíc a déle. „Jsou to lidé, kteří si v autě chtějí udělat třeba home office, na kterém jsou už rok, a prožít ho aspoň v létě trošku jinak než doma v obýváku,“ vysvětluje Havelka.

Jak nocovat na cestách? Za pár korun dobrodružství, za miliony pocit německého důchodce

Podcasty a pořady

Homeoffice i na chatě či chalupě

Vlivem uzavření hotelů a penzionů vzrostla také poptávka po vlastním rekreačním bydlení. Za poslední rok mají lidé až o 40 procent větší zájem nejen o pronájem, ale také o koupi vlastní chaty či chalupy. Tento nárůst pozorují realitní společnosti už od loňského roku, kdy do Česka dorazil koronavirus, letos očekávají zájem rekordní.

Předpokládáme, že nadále porostou, protože poptávka v tomto segmentu výrazně převyšuje nabídku. Dlouhodobě největší zájem je o rekreační objekty v Krkonoších, na Šumavě, Jizerských Horách a v Beskydech.
Vladimír Zuzák, Maxima Reality

To dokládá i ředitel společnosti Maxima Reality Vladimír Zuzák, podle kterého je zájem o pobyt v přírodě obrovský, a to především v těch měsících, kdy jsou děti na distanční výuce a mnoho rodičů na home office, a mohou tak práci vykonávat odkudkoli.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Čím dál více lidí předělává své chaty a chalupy na trvalé bydlení.

Se vzrůstajícím zájmem ale rostou také ceny rekreačního bydlení. Od začátku loňského roku se zvýšily o 20 až 35 procent. „Předpokládáme, že nadále porostou, protože poptávka v tomto segmentu výrazně převyšuje nabídku. Dlouhodobě největší zájem je o rekreační objekty v Krkonoších, na Šumavě, Jizerských Horách a v Beskydech," doplnil Zuzák.

V mnohých případech také lidé přestavují své rekreační objekty na trvalé bydlení. Celoročně osídleny jsou některé chatové oblasti až ze čtvrtiny. Jiní zase preferují dlouhodobé pronájmy. „Pronajmout si chalupu na celý rok totiž dává často ekonomicky větší smysl než utrácet za jednotlivé noclehy," říká ředitel společnosti Bezrealitky Hendrik Meyer.

Reklama

Výběr článků

Načítám