Hlavní obsah

Lanovka v Moravském krasu slouží turistům již čtvrtstoletí

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět milionů turistů z celého světa již přepravila lanová dráha v centru Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras na Blanensku, která letos oslaví pětadvacáté výročí od svého vzniku. Překonává převýšení 130 metrů a je tak nejprudší lanovkou ve střední Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Lanovka je aktuálně uzavřená kvůli celostátnímu nouzovému stavu.

Článek

Spojuje prostor u turistického centra Punkevních jeskyní v Pustém žlebu s prostranstvím u historické chaty Útulny stojící v sousedství 138,7 metru hluboké propasti Macochy.

„První dva měsíce tohoto roku jsme se věnovali modernizaci technického zázemí spodní stanice dráhy. Bylo nutné podívat se na hlavní ložisko a převodovku jsme odvezli k opravám až do Německa. Nyní měníme střechu dolní stanice. Nutně potřebovala novou,“ řekl Právu náčelník dráhy Radek Hejč s tím, že tyto úpravy přijdou celkem na 1,5 milionu korun.

Turisté nedbají zákazu vstupu na šumavskou Jezerní stěnu

Cestování

Lanovka měla být nyní v provozu. Až do odvolání je ale uzavřena, a to v souvislosti s mimořádným stavem, který vyhlásila vláda kvůli překotně se šířícímu koronaviru. Ten uzavřel i provoz nedalekých Punkevních jeskyní. Ročně do nich zavítá okolo 200 tisíc turistů. Vyhlášené jsou svými krápníky i podzemní plavbou v člunech po ponorné říčce Punkvě.

Dráha je dlouhá 250 metrů. Jezdí na ní dvě kabiny v protisměru, přičemž jízda trvá přibližně dvě minuty. Provozuje ji Společnost pro Moravský kras, která zajišťuje svými ekovláčky také přepravu turistů od centra Skalní mlýn ke zhruba tři kilometrů vzdáleným Punkevním jeskyním. Firma má v plánu úpravu spodní stanice lanovky tak, aby byla bezbariérová.

Svatba v oblacích

Hejč byl již před čtvrtstoletím u zrodu tohoto projektu. Stal se jeho vedoucím, díky čemuž je nyní jediným náčelníkem na jižní Moravě. Lanovka zaměstnává jeho i další tři pracovníky. V létě jim pak pomáhají tři až čtyři brigádníci. Stále častěji se v kabinách přepravují cyklisté a rodiče s kočárky. Nedávno byla totiž opravena Salmova stezka, která je pohodlně schůdná.

Do středu Česka nejen za farářem Toufarem

Tipy na výlety

„Lanovkou jsme kdysi přepravovali i svatebčany. Dokonce jsme přímo v kabině měli i jeden svatební obřad,“ doplnil náčelník. Připustil, že budování lanové dráhy v krasu bylo kdysi poměrně dramatické. Leží totiž v Pustém žlebu, což je přírodně nejcennější část této nejstarší chráněné krajinné oblasti na Moravě.

Proti stavbě lanovky se protestovalo. Nicméně její pětadvacetiletý provoz je bez potíží. Pravidelně na ní cvičí hasiči záchranu turistů i s využitím vrtulníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám