Hlavní obsah

Kunčice: Kus Itálie v Jeseníkách

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Skiareál Kunčice najdete jen pár minut jízdy od Starého města v Jeseníkách a líbit se bude jak rodinám s dětmi, tak sportovněji založeným lyžařům i milovníkům après-ski. V příjemné domácí kulise si tu na prosluněných svazích můžete dát na červených sjezdovkách do těla, na modrých pak učit ratolesti první oblouky.

Středisko Kunčice uspokojí děti i sportovce

 
Článek

Skiareál Kunčice nabízí celkem 4,5 kilometru sjezdovek, které se modrají i červenají a aktuálně na nich leží kolem 50 centimetrů sněhu. V plném provozu jsou hlavní sjezdovky č. 2, 3, 4, 5, zbylé postranní jsou na přírodním sněhu a sjízdné dle aktuálních podmínek. Na všechny sjezdovky se dostanete čtyřsedačkovou lanovkou.

Ať se u výstupu lanovky Triangl rozhodnete vystoupit napravo, či nalevo, v obou případech se svezete na sjezdovce červeného značení. Zajímavé bylo, že ačkoli sedačková lanovka jezdila neustále plná, na sjezdovkách bylo docela prázdno, protože počet lyžařů se na svazích rovnoměrně rozprostřel.

Branná: Malé, milé a pohostinné středisko

Cestování

My jsme v Kunčicích věnovali první jízdu červené sjezdovce, která je v areálu nejprudší, a tak se jí mezi místními říká Černá. Sjezdovku řadím mezi mé dlouhodobě oblíbené tratě, protože mi naprosto vyhovuje její akorát tak sportovní sklon umožňující držet lyže po celou jízdu na hranách. Délka sjezdovky je akorát tak únosná, abyste ji zvládli na jeden zátah.

Foto: Tomáš Rucký

Kunčice nabízejí modré a červené sjezdovky.

Foto: Tomáš Rucký

Sportovci se mohou směle pustit do carvingových oblouků.

Od výstupu sedačkové lanovky se dostanete i do části zvané Hájovna, kde jsou sjezdovky modré, tedy mírnější. Na kopec tady vyváží pomalejší poma, takže část je oblíbená hlavně pro děti a mírně pokročilé, carvový oblouk tu ale také snadno vystřihnete. Na Hájovně u nástupu na pomu najdete zázemí, které zahrnuje toalety i sprchy, půjčovnu lyží, lyžařskou školu, bufet a velkou místnost k posezení s dětským koutkem a nově tu můžete navštívit i občerstvení. Zázemí je oficiálně určené i pro karavany, pro které je tu i vyhrazené stání s přípojkami elektřiny.

Vedle této budovy nelze přehlédnout dětské hřiště a dětský lyžařský park. Děti tahá na svah lanáček a dolů mohou prokličkovat mezi napíchanými tyčkami a podjížděcími brankami. Park je od okolí bezpečně ohraničen plůtkem.

Tanvaldský Špičák nabízí jistotu sportovního sjezdu

Cestování

V dětském parku, ale i na sjezdovkách můžete využívat služeb místní lyžařské školy, která nabízí hodinu individuální lyžařské výuky za 600 korun. Celodenní vstup do dětského lyžařského parku stojí 100 korun, odpoledne pak 50. Děti do 6 let lyžují v Kunčicích zdarma.

Středisko žije i po lyžování

Místo, které v Kunčicích rozhodně nemůžete minout, je après-ski stan Kulaťák, který vás bude o víkendu lákat hudbou už při jízdě lanovkou nahoru, a my si odsud už tradičně odnášíme ty nejintenzivnější zážitky z Kunčic. Partička místních srdcařů tu totiž pravidelně organizuje party, jako je italská sobota, kdy proudem teče aperol, bombardino, calimero nebo prosecco.

Foto: Tomáš Rucký

První krůčky si mohou v areálu vyzkoušet také děti.

Dále se můžete zúčastnit tyrolské soboty nebo slovenské soboty, jejíž dozvuk se dotknul i nás. V rámci ní jsme si totiž vyzkoušeli takzvaný přechod Tater, tedy postupnou ochutnávku tatranského čaje, jehož procenta alkoholu s každou další lahví gradovaly. V plánu je letos ještě ruská sobota.

Co se týče teplého jídla, zůstáváme po léta věrni útulné hospůdce U Rumařů u nástupní stanice sedačkové lanovky. Občerstvit se můžete u bufetového okénka, zkusit stánek s uzenými dobrotami nebo využít přímo vnitřní hospůdky. Jídlo je tu poctivě domácí.

Švýcarský Samnaun: Po sjezdovce pro parfém

Cestování

Kunčice v kostce

Vzdálenost z Prahy: 3 hodiny

Celodenní skipas dospělí: 500 korun

Celodenní skipas děti (7-12 let): 370 korun  

Provozní doba lanovky: 8:30 – 16:00 hodin

Parkování: bezplatné u areálu

Webové stránky: www.skikuncice.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám